Cât de importante sunt efectele terapeutice ale cireșelor

simeon stalpnicul png
Cireșele amare, benefice pentru sănătatea sistemului imunitarSursa foto: sănătate bzi.ro

Cireșele sunt fructele –vedetă ale lunii iunie. Delicioasele fructe, adorate de copii, sunt remedii valoroase pentru mai bine de 90 de afecțiuni printre care și cancerul. Cireșele conțin numeroase principii bioactive, benefice în menținerea sănătății. Efectul detoxifiant, cât și cel antioxidant recomandă cireșele celor aflați în suferință și, în egală măsură, celor sănătoși.

Indiferent de soi, fie că sunt dulci, amare, de culoarea rubinului, negre sau albe, cu pulpă moale, semipietroasă sau pietroasă, cireşele sunt surse dovedite de energie.

Cieșele întăresc sistemul imunitar

”Cireșele întăresc sistemul imunitar şi ne ajută să luptăm împotriva bolilor cronice, frecvente în secolul vitezei: oboseala cronică, obezitatea, afecţiunile cardiace, hepatice, renale, cancerul şi îmbătrânirea prematură”, susține  cunoscuta fitoterapeută Maria Niculescu în studiul”:Cireșele revigorează sistemul imunitar”.

Cireșele sunt un tonic pentru orice vârstă

Substanțele  active din compoziția cireșelor : vitaminele A, C şi cele din complexul B, sărurile de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, alături de unele microelemente, precum zincul, cuprul,  manganul, cobaltul şi de zaharuri ne menţin în formă. Dacă le consumăm proaspete, sub formă de suc sau în cură ( pe care o putem repeta de mai multe ori în sezon), cireşele sunt un tonic pentru orice vârstă.        

Ce trebuie să știm despre valoarea nutrițională a cireșelor

În studiul  ”Cireșele, un tonic pentru longevitate”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, a menționat calităţile diuretice, revigorante, depurative, sedative şi tonice ale cireşelor : ”O cură de cireşe este benefică pentru convalescenţi, pentru bolnavii cu afecţiuni renale, cu reumatism sau gută, dar şi pentru persoanele care vor să combată ateroscleroza. În același timp, cura cu cireşe are efecte salutare în convalescenţă, deoarece întârzie fenomenele de îmbătrânire .

Cireșele protejează sistemul nervos central

Cercetările recente ale neurologilor americani au demonstrat că în compoziţia cireșei există substanţe active care influenţează eficient mai multe funcţii ale sistemului nervos central. De aceea, consumul de cireşe are efect sedativ şi de calmare. Acest lucru se datorează conţinutului semnificativ de potasiu existent în compoziția acestor fructe, dar și cetoaminelor, substanţe care scad nivelul adrenalinei acumulate în ţesutul nervos.

Cireșele au şi efecte laxative

Substanţele active din compoziția cireșelor joacă rolul unui reglator hepatic şi gastric, contribuie la regenerarea ţesuturilor şi au efect laxativ. Pentru vârstnici, cireşele fierte (sub formă de compot şi de dulceaţă) sunt mai indicate decât cele proaspete, pentru că se digeră mai uşor.

Cireșele sporesc atenţia distributivă

Consumul de cireşe sporeşte atenţia distributivă pentru  92 la sută dintre  femei şi pentru 86 la sută dintre bărbaţi. Acest fapt se datorează unor substanţe simple conținute de cireșe, precum unii eteri ai colinei. ”În urma unei cure cu cireşe acţionăm mai calm şi suntem mai prompţi în orice  împrejurare”, susține un grup de specialişti de la Oxford, care a studiat efectele acestor fructe între anii 2006-2008. De asemenea, aceleaşi studii au mai scos în evidenţă şi alte beneficii de care se bucură persoanele care s-au obișnuit să urmeze o cură de cireşe. De exemplu, persoanele care lucrează în medii poluate sonor (cum ar fi cadrele didactice), după o cură de cireşe sunt mai puţin stresate, deoarece nivelul atenţiei lor distributive crește în urma consumului de cireşe.

Și 100 g cireşe pe zi ajută în cura de slăbit

Cercetările riguroase ale nutriționiștilor europeni au dovedit că persoanele care consumă zilnic 100 gr de cireşe, într-un interval de 12 zille, reuşesc să slăbească trei-patru Kg  -deoarece cireșele au puține calorii (68 calorii la 100 g de fruct), rata de absorţie a grăsimilor este cu 30 la sută mai mică, iar a glucidelor se reduce şi ea cu 15 la sută. În timpul curei se recomandă să se consume ceaiuri de plante și doi litri de apă sunt obligatorii. De asemenea, în timpul curei, hrana trebuie să conțină salate cu legume și fructe. Porția zilnică de cireșe reușește să păcălească foamea...

Cireşele, la concurență cu somniferele clasice

Concluziile specialiştilor de la Oxford au mai scos la iveală un alt fapt pozitiv: „devoratorii” de cireşe, care consumă zilnic cel puţin 250 g de fructe proaspete coapete, au un somn mult mai liniştit, scapă de sentimentul de incertitudine şi au vise mult mai plăcute.

Cireșele, medicamente pentru inimă și hipertensiune

Un consum prelungit de cireșe este de mare ajutor în cazul hipertensivilor care sunt la debutul bolii. În acest caz, cireșele  contribuie la normalizarea valorilor tensiunii sanguine, fără ca bolnavii să urmeze vreun tratament medicamentos, precizează într-un comunicat specialiștii Asociației Americane de Nutriție. În același timp, pentru hipertensivii cronici sunt recomandate în mod special ceaiurile din cozi de cireșe sau de vișine, pentru că ele au un puternic efect diuretic. De asemenea, specialiștii americani recomandă cura cu cireșe și cardiacilor, deoarece delicioasele fructe contribuie la reducerea colesterolului rău (LDT).

În timpul curei, bolnavii trebuie să urmeze o anumită dietă

Cireșele au trezit interesul cercetătorilor din țările europene  și, după numeroase studii, realizate timp de două decenii, specialiștii respectivi au demonstrat că  un consum sistematic de cireșe, continuat cu alte fructe de sezon (vișine, afine, zmeură, prune) are un remarcabil efect antitumoral. În caz preventiv, se recomandă câte un consum de  0,5 Kg  de cireșe pe zi , iar în cazul cancerului instalat, doza cotidiană este de 0,8 kg pe zi.  Pentru cancerul mamar și de col uterin cercetătorii recomandă o dietă bogată în cireșe negre, vișine și afine, deoarece aceste fructe contribuie la reglarea hormonală, proces esențial în cazul acestor forme de cancer. În paralel cu consumul acestor fructe, dieta   bolnavilor de cancer mamar sau de col uterin trebuie să fie săracă în carne, zahăr  și aditivi chimici, pentru ca boala să intre în remisie, recomandă specialiștii.

Nu trebuie să aruncăm cozile de cireşe!

Datorită efectului antiinflamator, diuretic și dezinfectant, codiţele de cireşe, folosite sub formă de infuzie, tratează bolile căilor urinare, hipertensiunea arterială, edemele şi afecţiunile aparatului cardiovascular. Un ceai diuretic se prepară din 30 g de cozi de cireşe  care se fierb timp de 10 minute, într-un litru de apă. Apoi, ceaiul se strecoară şi se bea câte trei ceşti pe zi.

Cura de cireșe săptămânală

În timpul unei cure cu cireşe dulci sau cu suc de cireşe, care să dureze una-două zile pe săptămână, putem consuma doar cireşe proaspete, câte 0,5 kg pe zi sau două pahare cu suc. Efectele dietei contribuie la detoxifierea organismului. În funcție de soiul cireșelor, valoarea energetică a acestor cireşe este de 45-98 kcal la 100 de grame.   Calitățile  terapeutice  ale curei cu aceste fructe se datorează  mai ales principalilor constituenți : sărurile de potasiu  și taninurile catehice.  

Cireşele galbene sau negre stimulează digestia

Cireşele galbene sau deschise la culoare stimulează digestia şi au un puternic efect diuretic. În acelaşi timp, cele de culoare roşie sau negre au efecte antioxidante. Aceste soiuri ajută în bolile  hepatice, cardiovasculare, renale sau în diabet şi întârzie  procesul de îmbătrânire.     

Cireșele amare sunt antiinflamatoare și calmante

Datorită nivelului ridicat de antioxidanți, cireșele amare au efecte terapeutice și energizante.  Cireșele amare sunt singura sursă natural  de melatonină ( hormonal care  contribuie la  reglarea somnului), fiind și un antioxidant puternic, cu proprietăți imunomodelatoare. Mai mult, datorită conținutului semnificativ de potasiu, acest soi de cireșe  contribuie la  scăderea  valorilor  colesterolului rău și trigliceridelor. Nutrienții vegetali din compoziția acestui soi de cireșe contribuie la  reducerea durerii și a  procesului inflamator. Acționând  ca și un  depurative puternic,  detoxifiant și energizant psihic și fizic,  cireșele amare au efecte benefice  în afecțiuni digestive și în ateroscleroză.

Substanțele  active din compoziția cireșelor : vitaminele A, C şi cele din complexul B, sărurile de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, alături de unele microelemente, precum zincul, cuprul,  manganul, cobaltul şi de zaharuri ne menţin în formă. Dacă le consumăm proaspete, sub formă de suc sau în cură ( pe care o putem repeta de mai multe ori în sezon), cireşele sunt un tonic pentru orice vârstă.        

Cura cu suc de cireșe elimină toxinele

Sucul de cireşe este un puternic antioxidant. Un pahar cu suc, consumat zilnic, un interval de 14 zile, ajută la eliminarea toxinelor şi resturilor alimentare nedigerate la timp. Pentru reumatici, pentru  artritici şi gutoşi, sucul de cireşe îndeplineşte misiunea de curăţare a intestinelor şi a căilor urinare.

Mihai Bendeac
niculina stoican   facebook jpg
cabral andreea ibacka botez fetita jpeg
Gigi Hadid și Kanye West
grasime corporala
carte mihai morar dan negru png
Copiii dintr un oraș din Franța fac frigul în clase jpg
tudor chirila 2 jpg
Misiunea DART FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
om al strazii Galati
image
image
image
image
ion soricica jpg
munti sursa FOTO Pixabay
bani in portofel jpeg
Copiii dintr un oraș din Franța fac frigul în clase jpg
Bancomatul este situat în vârf de munte jpg
bani test jpg