Cât de sănătoasă este pâinea cu maia? Ce spune Mihaela Bilic: „Există peste 70 de culturi de bacterii diferite prezente în maia”
Mihaela Bilic, medicul nutriționist recunoscut pentru informațiile pe care aproape zilnic le pune la dispoziția românilor, abordează un nou subiect: maiaua din pâine și beneficiile pe care le are asupra organismului uman.

Pâinea făcută cu maia trece printr-un proces natural de fermentație, comparativ cu pâinea făcută cu drojdie industrială, care conține aditivi. Pâinea cu maia este mult mai benefică pentru organism, deoarece în maia există culturi bacteriene care se hrănescu cu amidonul din făină.
Beneficiile consumului de pâine cu maia
Mihaela Bilic explică de ce maiaua reprezintă un ingredient important în prepararea pâinii, amintind beneficiile reale pe care fermentația naturală le aduce digestiei și calității nutriționale a produsului final.
„Ce rol are maiaua din pâine? Pe lângă faptul că aluatul crește spectaculos, contribuie la apariția unui mediu acid care fermentează amidonul și descompune proteinele din gluten. În maia avem culturi bacteriene care se hrănesc cu amidonul din făină, îl fermentează și produc acid lactic plus dioxid de carbon. Există peste 70 de culturi de bacterii diferite prezente în maia, fiecare brutar având propria combinație”, informează Mihaela Bilic într-o postare pe rețelele de socializare.
Mihaela Bilic: „O pâine dospită cu maia va fi mai hrănitoare”
De asemenea, Mihaela Bilic explică modul în care fermentația lactică prin maia aduce multiple beneficii pentru digestie și nutriție: pe lângă predigestia glutenului, aceasta reduce conținutul de fitați din cereale, substanțe care împiedică absorbția mineralelor precum magneziu și calciu. Drept urmare, pâinea dospită cu maia devine mai hrănitoare, mai ușor de digerat și reduce semnificativ riscul de balonare sau intoleranță la gluten.
„Pe lângă faptul că ajută la predigestia glutenului, fermentația lactică cu maia neutralizează o parte din fitații prezenți în cereale, acele substanțe care blochează absorția mineralelor precum magneziu și calciu. O pâine dospită cu maia va fi mai hrănitoare, mai ușor de digerat, iar riscul de balonare și intoleranță la gluten scad semnificativ”, a mai explicat Mihaela Bilic.



































