Cât este de grav diabetul gestaţional
Diabetul de sarcină, sau gestaţional, apare din cauza incapacităţii organismului de a secreta suficientă insulină pentru a menţine glicemia în limite normale. Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet, 1 şi 2, această formă de diabet dispare după naştere. Dar nu de fiecare dată. Ce riscuri implică şi ce măsuri trebuie luate, ne spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Diabetul gestaţional este diagnosticat între săptămânile 24 şi 28 de sarcină. Pe măsură ce sarcina avansează, hormonii vor opune rezistenţă insulinei, corpul devine insulino-dependent, iar valorile glicemiei cresc. Toate acestea implică unele riscuri. Dacă diabetul nu este depistat şi tratat, fătul poate avea de suferit: fie vorbim de naştere prematură, uneori de malformaţii, fie vorbim de o greutate prea mare la naştere, sau de valori scăzute ale concentraţiei de zahăr în sânge.
„Mama poate suferi şi ea creşteri de tensiune arterială şi poate avea simptome neplăcute precum urinări dese, senzaţie permanentă de sete, de foame, vedere înceţoşată, uscăciunea gurii. Simptomele nu trebuie ignorate, se impune imediat control medical şi luate măsuri ce ţin de alimentaţie”, avertizează medicul. Controlul implică un test de toleranţă orală la glucoză. Pentru efectuarea acestuia, cu o noapte înainte de testare şi în dimineaţa respectivă, gravida nu va mânca şi nu va bea nimic. După o probă de sânge, pentru a stabili nivelul glicemiei pe nemâncate, pacienta va bea o băutură cu zahăr (75 g de glucoză), ce va fi urmată la o oră, respectiv două, de alte teste de sânge pentru a urmări evoluţia organismului la glucoză.
Cine riscă să dezvolte boala
Predispuse să facă diabet gestaţional sunt femeile supraponderale, cu diagnostic de ovare polichistice, care fumează, au hipertensiune arteriale sau vârstă mai mare de 35 de ani. De asemenea, cele care au făcut diabet gestaţional la o sarcină anterioară sau au în familie istoric de diabet zaharat de tip 2 sunt mai predispuse.
Poţi rămâne cu diabet după naştere?
Potrivit medicului Andreas Vythoulkas, doar 20% dintre femeile care fac diabet gestaţional pot rămâne cu diabet de tip 2 după naştere. În schimb, 60% dintre cele cu diabet gestaţional riscă să facă diabet de tip 2 după vârsta de 50 de ani, mai ales dacă există şi istoric în familie. „De obicei, la 6 săptămâni după naştere, se mai recomandă efectuarea unui nou test de toleranţă la glucoză. Diabetul gestaţional dispare după naştere, dar în cazul unei viitoare sarcini poate reapărea”, avertizează specialistul.
În ce constă tratamentul
În planul de tratament, este important ca femeia însărcinată diagnosticată cu diabet gestaţional să-şi testeze zilnic glicemia (pe nemâncate şi la două ore după masă) şi să urmeze un plan alimentar echilibrat. Sunt recomandate legumele verzi, carnea macră, fructele oleaginoase şi cele cu indice glicemic mic (zmeură, afine, mere verzi). Sunt interzise dulciurile, fast-food-ul, alimentele bogate în carbohidraţi. Dacă în urma acestora nu se înregistrează progrese, medicul diabetolog poate hotărî tratamentul cu insulină injectabilă, iar medicul obstetrician poate solicita efectuarea unor ecografii suplimentare pentru a urmări evoluţia fătului.