Câte ouă poți mânca pe săptămână, fără să faci exces și pentru a te menține sănătos

Pe 23 aprilie se încheie Postul Paștelui, iar cei care s-au abținut de la lactate și produse de origine animală le vor putea consuma din nou. Iată ce trebuie să știți despre consumul de ouă și care este cantitatea recomandată de medicii nutriționiști pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Ouăle sunt foarte nutritive, însă reprezintă un pericol dacă sunt consumate în exces
Ouăle sunt foarte nutritive, însă reprezintă un pericol dacă sunt consumate în exces

Ouăle reprezintă unul dintre alimentele-cheie în perioada Sărbătorilor Pascale. Deși au nenumărate beneficii pentru organism, consumul lor în exces poate avea efecte nedorite.

Numărul de ouă pe care îl puteți consuma săptămânal variază în funcție de restul dietei dumneavoastră și este unul diferit dacă practicați sport sau dacă aveți un stil de viață mai degrabă sedentar.

Trebuie să aveți în vedere că modul în care sunt crescute și hrănite găinile influențează în mod direct calitatea ouălor, așadar este recomandat să cumpărați ouă provenite de la găinile crescute la țară sau pe cele care au eticheta organic.

Ce nutrienți are un ou 

Ouăle conțin o cantitate crescută de nutrienți. Ele sunt bogate în proteine de înaltă calitate biologică, ceea ce înseamnă că posed toți aminoacizii de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa normal. În plus, ouăle conțin toată gama de vitamina B, precum și vitamina A, E și D. În acest produc găsim minerale precum magneziu, potasiu, seleniu, dar și seleniu, zinc, fosfor și fier. Majoritatea elementelor menționate se regăsesc în gălbenuș. Albușul conține preponderent proteine.

Ouăle sunt bogate în nutrienți Sursă foto: Pixabay.com
Ouăle sunt bogate în nutrienți Sursă foto: Pixabay.com

Ouăle sunt alimente cu proprietăți alcaline. Trebuie menționat că ele își vor pierde această calitate dacă sunt consumate prăjite sau în cadrul diferitelor prăjituri.

Efectele neplăcute ale consumului excesiv de ouă 

Consumul exagerat de ouă poate crea probleme de sănătate destul de serioase. Conform unui studiu realizat în anul 2012, ouăle consumate zilnic pot bloca arterele în aceeași măsură în care o face și consumul de tutun. S-a constat că persoanele care consumau zilnic gălbenușuri au dezvoltat probleme de ordin cardiac.

Un alt efect nefast al consumului excesiv de ouă este riscul de a dezvolta diabetul de tip II. Consumul a 3-5 ouă pe săptămână poate dezvolta riscul de apariție al diabetului de tip doi cu până la cincizeci la sută.

Consmul exagerat de ouă dăunează sănătății ficatului. Grăsimile saturate care se află în compoziția gălbenușului au capacitatea de a ataca ficatul și de a provoca ciroză. Grăsimile saturate distrug celulele și pot provoca inflamații grave la nivelul ficatului.

Gălbenușul este bogat în colesterol. Fiecare ou conține aproape 200 de miligrame de colesterol, chiar mai mult decât unele mâncăruri de tip fast-food!

Câte ouă poți mânca pe săptămână 

Nu există un număr standard de ouă pe care trebuie să îl consumăm pe săptămână pentru a fi sănătoși.Numărul asupra căruia nutriționișii au ajuns la un numitor comun este situat între trei și 5 ouă pe săptămână.

Consumul excesiv de ouă poate avea efecte nefaste asupra sănătății Sursă foto: Pixabay.com
Consumul excesiv de ouă poate avea efecte nefaste asupra sănătății Sursă foto: Pixabay.com

O persoană care mănâncă o cantitate redusă de carne poate consuma mai multe ouă pentru a-și asigura necesarul de proteine. Și persoanele care practică sport în mod intens pot consuma o cantitate mai mare de ouă. Pe de altă parte, persoanelor care au probleme cu greutatea și sunt supraponderale le va fi recomandat să nu consume gălbenușuri din cauza concentrației mari de grăsimi saturate care sunt conținute de acestea.

Pentru a ne bucura de calităție nutritive pe care le au ouăle fără a ne pune în pericol sănătatea este recomandat să alegem modalități cât mai simple de preparare și să încercăm să nu apelăm la ulei. Ouăle fierte, ouăle poșate, ouăle coapte în avocado sau omleta cu un strop de ulei de măsline sunt doar câteva dintre sugestii.

Câte ouă poate mânca o femeie însărcinată 

Datorită conținutului nutrițional, ouăle asigură elememente importante pentru o sarcină sănătoasă” fier, iod, vitamina B12, vitamina D, dar și acid folic. Specialiștii au ajuns la concluzia potrivit căreia femeile însărcinate care consumă ouă cu regularitate prezintă un risc mai mic de a naște prematur sau de a suferi de depresie postpartum.

Femeile însărcinate pot consuma ouă Sursă foto: Pixabay.com
Femeile însărcinate pot consuma ouă Sursă foto: Pixabay.com

Deși este recomandată consumarea ouălor în timpul sarcinii, femeile gravide trebuie să acorde un plus de atenție modului în care le prepară. Ouăle crude sau moi pot conține Salmonella. Pentru a evita riscul îmbolnăvirii, ele trebuie să fie fierte, în coajă, pentru cel puțin șapte minute.

Gălbenușul unui ou conține aproximativ 185 de miligrame de colesterol, iar un adult nu trebuie să consume mai mult de 300 de miligrame de colesterol zilnic. În timpul sarcinii, femeile pot consuma unul sau maxim două ouă zilnic, asta dacă analizele medicale nu indică o valoare crescută a colesterolului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net