Când devine periculoasă vopseaua pentru ouăle de Paști

Coloranții artificiali din care sunt obținute industrial vopselurile pentru ouă le fac să devină toxice pentru organism. Fiți atenți ce vopsea cumăpărați, dar poate reușiți să le colorați și într-un mod natural.  

Fiți atenți cu ce vopsiți ouăle  FOTO: Arhivă
Fiți atenți cu ce vopsiți ouăle FOTO: Arhivă

Fie că sunt scrise pe ambalaj foarte multe E-uri, fie că nu sunt trecute deloc, vopselurile obținute industrial trebuie evitate. „Trebuie să cumpărăm o vopsea care să fie folosită chiar în acest scop. Foarte multe accidente în ultimii ani au fost determinate de faptul că oamenii au folosit vopsea industrială pentru acest proces, pentru că aceea colorează și mai bine, poate fi mai spectaculoasă din punct de vedere al aspectului, însă nu s-au gândit la riscul de toxicitate.”, spune medicul Radu Țincu, conform antena3.ro.

Specialistul avertizează în mod deosebit că trebuie ținut cont de faptul ca ouăle să nu fie crăpate, atunci când se pune vopsea pe ele, pentru că inevitabil va fi ingerată, odată ajunsă pe aliment.

Și atunci când ouăle puțin umede devin lipicioase și vopseaua rămâne pe mâinile noastre este un pericol pentru organism. Dacă mâncăm ulterior oul sau altă mâncare cu mâna contaminată cu vopseaua, evident că o vom ingera și pe aceasta.

Ce se poate întâmpla

„Dacă discutăm despre vopseaua alimentară, pe care o folosim la vopsirea ouălor, putem să avem tulburări gastro intestinale, tulburări digestive, mai ales în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare și vulnerabilitatea este mai mare. 

Dacă discutăm de acele vopsele industriale, acolo lucrurile pot fi mult mai serioase. Acestea conțin substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a mai spus medicul Radu Țincu.

O alternativă sănătoasă este vopsitul într-un mod natural. Chiar dacă nu iese ceva spectaculos, pentru că nu are intensitatea culorii obținute cu vopsea, este mult mai bine pentru organism.

Câte ouă poți consuma

În ceea ce privește numărul ouălor consumate, medicul recomandă două ouă la o masă și nu mai mult de 3-4 ouă în ziua respectivă. Persoanele care au ținut post trebuie să fie mult mai atente cu alimentația în primele zile ale sărbătorilor Pascale.  

Un alt aspect deosebit de important este să vă asigurați că ouăle sunt proaspete. „Ele pot fi contaminate cu anumite bacterii, pot determina toxiinfecții alimentare, unele dintre ele chiar severe, care să necesite spitalizare, precum salmonella. De asemenea, trebuie să fim atenți când cumpărăm ouă de rață sau gâscă. Ele trebuie să fie atent verificate și trebuie să avem certitudinea că au fost ținute în condiții care să prevină alterarea acestora”, mai atenționează medicul.

Ouăle deja fierte se pot păstra la frigider 5-7 zile. Copiii sau femeile însărcinate nu le mai pot consuma după 3-4 zile.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net