Ce alimente refac flora intestinală
Echilibrul florei intestinale este esenţial pentru o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a celui imunitar. Câteva categorii de alimente constituie aliaţi preţioşi în acest proces. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune care sunt acestea.
Probioticele şi prebioticele – care e diferenţa?
Termenul probiotic a fost introdus în anii ’60, prin contrast cu antibioticele (care distrug şi bacteriile bune, şi cele rele). Probioticele sunt bacterii vii, care întăresc sistemul imunitar şi ajută digestia. Pe de altă parte, ele sunt substanţe aflate în compoziţia legumelor şi fructelor – aşa-numitele fibre – care hrănesc şi încurajează înmulţirea bacteriilor benefice din intestin.
Unde găseşti substanţele bune
Probioticele se găsesc în iaurturile şi în lactatele fermentate precum sana, kefir, lapte bătut, dar şi în zeama de varză acră sau în drojdia de bere crudă. Din categoria prebioticelor fac parte celuloza, inulina, pectina, şamd. Spre exemplu, celuloza se găseşte din abundenţă în cereale şi leguminoase (fasole, mazăre, linte), inulina - în anghinare, sparanghel, banane sau rădăcină de cicoare, iar pectina reprezintă fibra solubilă din fructele bune pentru gem (măr, gutuie). Deci, o băutură caldă pe bază de cicoare sau un măr te ajută să dai bacteriilor bune hrana necesară.
Ai grijă ce mănânci!
Pentru a-ţi menţine şi reface flora intestinală, include în dietă următoarele:
- Lactate fermentate;
- Fructe şi legume de sezon;
- Alimente bogate în fitonutrienţi benefici: usturoi, ceapă, citrice, roşii, varză, conopidă, broccoli, sfeclă roşie, fructe de pădure;
- Condimente şi ierburi aromatice: cardamom, scorţişoară, cumin, ghimbir, mentă, nucşoară. Acestea contribuie la evacuarea gazelor intestinale, la reglarea glicemiei şi favorizează o digestie optimă;
- Orez brun, ciocolată neagră, seminţe de in, fulgi de ovăz, ulei de măsline, cereale integrale, care uşurează tranzitul şi evită balonarea.