Ce beneficii au cataplasmele cu argilă
Numită şi „pământ miraculos“, argila conţine numeroase minerale şi diverse alte substanţe care şi-au demonstrat efectele pozitive în tratarea unor probleme de sănătate. Aplicate local, cataplasmele cu argilă aduc ameliorări în diferite probleme, de la răni la dureri. Citeşte mai multe în numărul 14 al revistei Click! pentru femei!
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit benefiile argilei, folosind această pulbere bogată în minerale (magneziu, siliciu, potasiu, calciu) atât intern, cât şi extern. Intern, argila este indicată în cure de detoxificare, pentru că absoarbe toxinele, activând eliminarea lor prin materiile fecale.
De asemenea, acest „lut care vindecă“ absoarbe şi elimină toxinele şi pe zonele pe care este aplicat.
Extern, argila se poate folosi sub formă de cataplasme, comprese, băi şi împachetări, având efecte antiinflamatoare, cicatrizante şi antiseptice.
Cataplasmele cu argilă sunt indicate, printre altele, în diverse dureri (articulare sau reumatice), în probleme digestive, în tratarea iritaţiilor pielii şi diverse leziuni. Argila este disponibilă în mai multe culori (verde, roşie, albă, roz, galbenă), nuanţa fiind aleasă în funcţie de problema de sănătate care urmează a fi tratată. În acest sens, întreabă farmacistul sau citeşte prospectul produsului pentru a şti ce ţi se potriveşte.
Cum le pregăteşti şi cum le foloseşti
Cataplasmele cu argilă se prepară dintr-o lingură de argilă şi din apă plată rece. Se amestecă până ce se obţine o pastă. Pentru a beneficia de proprietăţile pulberii, leacul se prepară numai în vase de porţelan, de sticlă sau de lemn, nu în cele de plastic sau de metal.
Pentru amestec, se foloseşte o lingură de lemn. Pasta de argilă obţinută nu trebuie să fie nici compactă, nici lichidă, ci să aibă o textură cremoasă, densă. Dacă amestecul ţi se pare prea solid, mai adaugă puţină apă. Cataplasma nu se aşază direct pe locul care urmează a fi tratat, ci mai întâi se pune un tifon sterilizat şi puţin umezit.
În locul acestuia mai poţi folosi un pansament steril sau o bucată dintr-un material textil moale. Toarnă argilă în tifon, întinde-o, pliază materialul ca un buzunar şi aplică pe zona dureroasă.
Cataplasma cu argilă trebuie să acopere în totalitate rana sau locul afectat, iar stratul de argilă folosit nu trebuie să fie mai gros de doi centimetri. Cataplasmele se ţin 30 de minute sau o oră pe zona dureroasă şi se aplică până când simptomele dispar sau locul afectat se cicatrizează.
Dacă argila se usucă mai repede, aplică o altă cataplasmă şi îndepărtează rămăşiţele uscate cu apă călduţă.
Cicatrizează rănile
În arsuri sau răni, cataplasmele cu argilă pot grăbi vindecarea. Cataplasma trebuie schimbată o dată la două ore, până ce locul respectiv se cicatrizează. Tifonul folosit trebuie schimbat de fiecare dată.
Dacă arsurile sau rănile apar la nivelul mâinilor ori al picioarelor, se recomandă înmuierea lor în apă cu argilă, o oră, de două ori pe zi.
Leac contra hemoroizilor
În caz de boală hemoroidală, cataplasmele reci cu argilă pot fi de folos, pentru că reduc durerea şi inflamaţia locală. Pune cataplasma pe locul dureros şi menţine două ore, după care speli.
Poţi repeta acest tratament o dată la două zile, până observi îmbunătăţiri.