Ce boli poate ascunde sforăitul
Poate fi chinuitor pentru partener, însă vine cu multe neplăceri şi pentru autorul insuportabilelor zgomote, deoarece poate fi simptomul unor afecţiuni serioase. Citeşte în „Click! pentru femei“ ce afecţiuni sunt prevestite de sforăit!
Problema afectează cel mai adesea persoanele obeze, pe cele care fumează şi consumă alcool în exces, dar şi pe vârstnici. Dacă dormi cu faţa în sus, ai toate şansele să sforăi, pentru că este poziţia de somn care favorizează cel mai tare sforăitul – fenomenul fiind mai accentuat la persoanele care iau sedative sau somnifere.
Indică probleme cu tiroida
Sforăitul apare când aerul circulă cu greutate, deoarece căile respiratorii superioare sunt îngustate. Fenomenul apare ca urmare a unor afecţiuni precum deviaţia de sept, rinita cronică, polipii nazali, infecţiile. Potrivit medicului primar ORL Claudia Boldea, de la Spitalul European Polisano Sibiu, sforăitul poate să apară şi din cauza unor chisturi sau tumori ale laringelui ori ale amigdalelor. O altă afecţiune care se ascunde în spatele sforăitului este hipotiroidismul.
Consecinţe pe termen lung
Efectele sforăitului pe termen lung pot fi următoarele: stări de somnolenţă diurnă, cefalee, scăderea capacităţii de concentrare şi de memorare, risc crescut de hipertensiune arterială. Cei care sforăie riscă să sufere de aritmie, infarct miocardic, disfuncţii sexuale, din cauza scăderii producerii de testosteron, hipertensiune pulmonară, depresie uşoară şi anxietate, tromboză.
Metode de tratament
Se recomandă schimbarea stilului de viaţă precum şi folosirea unor benzi nazale sau a unor dispozitive orale care modifică poziţia limbii şi a palatului moale. Poate fi nevoie şi de tratamente chirurgicale.