Ce este bine să ştii despre laringită. Cum îți poți proteja vocea

Ultima actualizare:

Voce răguşită, durere în gât, senzaţie de corp străin, tuse? Este posibil să ai laringită acută, o afecţiune localizată în primul segment al tractului respirator. Află care pot fi cauzele îmbolnăvirii şi măsurile de protecţie pentru a evita o laringită din noul număr al revistei ”Click! pentru femei”.

Situat la nivelul gâtului, laringele conţine corzile vocale, două pliuri ale membranei care acoperă cartilajul şi muşchii. Corzile vocale se deschid şi se închid, permiţând aerului să treacă printre ele, iar prin vibraţia lor se produc sunetele şi vorbirea. 

Frigul şi vocea răguşită 

Laringita apare ca urmare a inflamării sau a iritării laringelui, iar astfel vocea e distorsionată. De cele mai multe ori, cauza laringitei e virală, la fel ca în cazul răcelii simple, dar pot apărea şi complicaţii microbiene. Frigul sau schimbările bruşte de temperatură din sezonul rece îţi pun la încercare organismul, care face eforturi suplimentare de a se adapta la factorii de mediu, printre care şi contactul cu diferite virusuri. Din cauza scăderii imunităţii, laringita este mai frecventă în timpul iernii, deşi nu este exclus să răguşeşti chiar şi în toiul verii.  Vocea răguşită poate fi semnul unei boli profesionale în cazul cântăreţilor. sau profesorilor care îşi folosesc în exces vocea ori au o tehnică incorectă de a cânta şi de a vorbi. De asemenea, senzaţii neplăcute de durere sau de iritaţie pot apărea şi dacă ai reflux gastroesofagian şi conţinutul stomacului se întoarce înspre esofag şi faringe.

Cere sfatul medicului ORL

Într-o primă fază, laringita trebuie tratată ca orice răceală banală. Dacă simptomele nu scad, ba chiar se agravează şi simţi durere intensă, ai dificultăţi în respiraţie, tuşeşti cu sânge sau nu îţi scade febra, atunci e obligatoriu un consult ORL. 

Măsuri de protecţie

Vrei să eviţi neplăcerile produse de pierderea vocii şi durerea în gât? Atunci iată câteva reguli de igienă şi comportament care vor ţine laringita la distanţă. 

  • Îmbracă-te corespunzător cu vremea de afară: nici prea subţire, dar nici prea gros. 
  • Păstrează o igienă a mâinilor şi evită contactul cu persoanele răcite. 
  • Menţine aerul umed în casă şi la birou. 
  • Renunţă la tutun şi evită fumatul pasiv. 
  • Alege alimente sănătoase, fructe şi legume bogate în vitamine chiar în sezonul rece, pentru că ajută sistemul imunitar să lupte cu virusurile din mediu.
image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net