Ce este indicele glicemic al alimentelor
Cunoașterea indicelui glicemic al alimentelor este esențială pentru persoanele cu diabet. De asemenea, este un reper în alcătuirea meniului zilnic al celor care-și doresc să slăbească.
Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Indicele glicemic este un indicator care clasează alimentele în funcție de creșterea glicemiei după consumarea acestora. Toate alimentele care conțin glucide (carbohidrați) cresc zahărul din sânge, unele mai puțin, altele moderat sau mai mult. După ce zahărul ajunge în sânge, pancreasul începe să producă insulină.
Cu cât indicele glicemic al alimentelor este mai ridicat, cu atât se va produce mai multă insulină. Acest hormon va scădea brusc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce explică și nevoia de ceva dulce pe care mulți o resimt.
Dacă indicele glicemic este mic, insulina eliberată va fi redusă, iar poftele alimentare vor fi mai rare. Din acest motiv, cei care-și doresc să slăbească ar trebui să introducă în dieta lor alimente cu indice glicemic mediu sau mic, pentru a reduce astfel cantitatea de zahăr consumată.
Indicator esențial pentru cei cu diabet
Dieta bolnavilor de diabet zaharat este una extrem de strictă, în care alimentele trebuie cântărite și consumate doar în anumite moduri și asocieri, care să nu sporească glucoza din conținutul lor. Alimentele cu index glicemic ridicat produc tulburări ale nivelului de insulină din corp, care pot fi perculoase pentru starea diabeticilor.
De exemplu, morcovii ar trebui consumați în stare crudă, deoarece, prin fierbere, indicele lor glicemic crește. Însă nu doar modul de preparare este important, ci și cantitatea. Deși morcovii conțin puțini carbohidrați, ei au fructoză, iar un pahar de suc de morcovi, fie el și natural, duce la creșterea glicemiei. Așadar, bolnavii de diabet ar trebui să consume cu precădere alimente cu indice glicemic cât mai scăzut.
Află pe clicksanatate.ro ce factori influențează indicele glicemic!