Ce este indicele glicemic al alimentelor

Ultima actualizare:

    Dacă indicele glicemic este mic, insulina eliberată va fi redusă, iar poftele alimentare vor fi mai rare.www.clicksanatate.ro
Dacă indicele glicemic este mic, insulina eliberată va fi redusă, iar poftele alimentare vor fi mai rare.www.clicksanatate.ro

Cunoașterea indicelui glicemic al alimentelor este esențială pentru persoanele cu diabet. De asemenea, este un reper în alcătuirea meniului zilnic al celor care-și doresc să slăbească.

Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Indicele glicemic este un indicator care clasează alimentele în funcție de creșterea glicemiei după consumarea acestora. Toate alimentele care conțin glucide (carbohidrați) cresc zahărul din sânge, unele mai puțin, altele moderat sau mai mult. După ce zahărul ajunge în sânge, pancreasul începe să producă insulină.

Cu cât indicele glicemic al alimentelor este mai ridicat, cu atât se va produce mai multă insulină. Acest hormon va scădea brusc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce explică și nevoia de ceva dulce pe care mulți o resimt.

Dacă indicele glicemic este mic, insulina eliberată va fi redusă, iar poftele alimentare vor fi mai rare. Din acest motiv, cei care-și doresc să slăbească ar trebui să introducă în dieta lor alimente cu indice glicemic mediu sau mic, pentru a reduce astfel cantitatea de zahăr consumată.

Indicator esențial pentru cei cu diabet

Dieta bolnavilor de diabet zaharat este una extrem de strictă, în care alimentele trebuie cântărite și consumate doar în anumite moduri și asocieri, care să nu sporească glucoza din conținutul lor. Alimentele cu index glicemic ridicat produc tulburări ale nivelului de insulină din corp, care pot fi perculoase pentru starea diabeticilor.

De exemplu, morcovii ar trebui consumați în stare crudă, deoarece, prin fierbere, indicele lor glicemic crește. Însă nu doar modul de preparare este important, ci și cantitatea. Deși morcovii conțin puțini carbohidrați, ei au fructoză, iar un pahar de suc de morcovi, fie el și natural, duce la creșterea glicemiei. Așadar, bolnavii de diabet ar trebui să consume cu precădere alimente cu indice glicemic cât mai scăzut.

Află pe clicksanatate.ro ce factori influențează indicele glicemic!

Arnica grăbeşte vindecarea vânătăilor

Uleiul de bebeluși, de ajutor pentru frumusețea ta

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
image
actualitate.net
image
actualitate.net