Ce este norovirusul, boala de care se tem acum medicii din Marea Britanie
Norovirusul este o boală comună, extrem de infecțioasă, care apare mai ales în sezonul rece. Atenție mare, așadar, căci pe lângă Covid ne-am putea pricosi cu o nouă afecțiune gastro-intestinală. Acesta este avertismentul medicilor britanici care au declarat că un organism cu sistem imunitar slăbit poate fi gazda ideală pentru un astfel de virus, scrie The Sun. Speciliștii trag un semnal de alarmă căci infecția apare mai ales în rândul copiilor, odată ce aceștia s-au întors pe băncile școlii.
Ce este norovirusul
Acest tip de virus este unul care trăiește în materiile fecale ale persoanelor dar și animalelor infectate, fiind foarte contagios. Apare la mai ales la copii, dar nu numai, iar focare se întâlnesc adesea în școli și grădinițe. Partea cea mai proastă în privința acestui tip de virus este că e foarte greu de eradicat pentru că rezistă atât la temperaturi ridicate cât și la temperaturi scăzute, adesea chiar și la substanțele dezinfectante.
Cum se transmite
Calea de răspândire este prin alimente sau apă contaminate. Cele mai susceptibile alimente de transmiterea virusului sunt stridiile, zmeura și salata. De altfel orice aliment nespălat corespunzător are capacitatea de a transmite virusul. De asemenea, și ducerea mâinii la gură după ce aceasta a venit în contact cu o suprafață, obiect sau aliment contaminat poate transmite norovirusul.
Dr. Lesley Larkin, responsabil de supraveghere, infecții gastrointestinale și siguranță alimentară, din cadrul Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a declarat că prevenirea acestui virus se face printr-o igienă riguroasă a mâinilor. „Aceasta include spălarea mâinilor cu săpun și apă caldă în mod regulat și temeinic, mai ales după folosirea toaletei,i înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea”.
Dr. Larkin a adăugat: „Dacă vă îmbolnăviți, beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Acest sfat este recomandat în special copiilor, persoanelor vârstnice și celor cu imunitate scăzută. Cei care se confruntă cu diaree și vărsături ar trebui să se izoleze, iar copiii nu ar trebui trimiși la școală sau grădiniță. Cel puțin 48 de ore este recomandat să ne izolăm de ceilalți deoarece virusul este foarte contagios. În această perioadă, nici mâncare nu ar trebui să preparăm”, a ami declarat el
Simptomele infectării
Fiind o cauză majoră a bolilor gastrointestinale, odată ce a pătruns în organism norovirusul provoacă diaree severă și vărsături. Acestea apar foarte repede de la momentul expunerii, adică în 24 de ore, maxim 48. În această perioadă de incubație a virusului, pacientul este contagios și transmite boala.
Simptomele infecției cu norovirus durează câteva zile iar vindecarea poate avea loc spontan, și fără tratament sau îngrijiri de specialitate. Va trebui însă gestionată foarte bine deshidratarea provocată în organism de diaree și vărsături. Alte simptome ale infecției cu norovirus includ febra, crampele abdominale, indispoziția și scăderea în greutate.
Cum se stabilește diagnosticul
Stabilirea diagnosticului se face avându-se în vedere simptomele, dar confirmarea o dă un test de coprocultură cu antigen norovirus. În marea lor majoritate, medicii nu prescriu vreun tratament în acest caz, pentru că nu există terapii țintite pentru gastroenteritele provocate de norovirus. Aceștia recomandă un consum sporit de lichide având în vedere pierderea de fluide din organism, și consumul unor alimente ușor digerabile precum pâine, orez, paste și supe. În cazurile în care deshidratarea nu poate fi controlată prin aport crescut de lichide (ceea ce de obicei se întâmplă mai frecvent în cazul copiilor și vârsnicilor) este posibil să fie nevoie de intervenție specializată pentru rehidratare pe cale intravenoasă.