Peste 93.000 de păstrăvi, sacrificaţi. Cu ce virus erau infectați

Ultima actualizare:

Mii de păstrăvi curcubeu au fost sacrificați, după ce în urma unor controale de rutină s-a descoperit că aceștia sunt infectați cu un virus periculos.

Peste 93.000 de păstrăvi au fost sacrificați Foto: DSVSA Buzău
Peste 93.000 de păstrăvi au fost sacrificați Foto: DSVSA Buzău

Peste 93.000 de păstrăvi aflaţi în singura păstrăvărie din Buzău aparţinând Romsilva au fost sacrificaţi. Analizele de laborator au confirmat că peștii -păstrăvi curcubeu- erau infectați cu virusul septicemiei virale hemoragice.

Păstrăvi, infectați cu virusul septicemiei virale hemoragice

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moga, virusul a fost descoperit în urma analizelor periodice, iar ulterior a fost confirmat de laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. 

Afectată a fost singura păstrăvărie din Buzău, de la Calvini, sub patronajul Romsilva.

„În data de 19 noiembrie a apărut o suspiciune la un bazin din cele 25 de bazine existente ale păstrăvăriei de la Calvini, iar în data de 13 decembrie s-a confirmat prezenţa virusului septicemiei hemoragice virale la păstrăvul curcubeu, aceasta fiind singura păstrăvărie din Buzău", a declarat acesta.

Astfel, fost luată decizia sacrificării tuturor peştilor din respectiva crescătorie. Au fost ucişi undeva în jur de 93.500 de peşti.

„S-a luat măsura uciderii tuturor peştilor pentru că, deşi unii puteau fi livraţi, ei trebuiau livraţi la un producător care tratează apele reziduale rezultate în urma procesării, iar virusul se poate transmite prin apă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

Este pentru prima dată când păstrăvăria de la Calvini, judeţul Buzău, se confruntă cu o astfel de problemă, chiar dacă la nivelul ţării au mai fost astfel de focare. În urma anchetei epidemiologice se ia în calcul varianta ca virusul să fi apărut din cauza păsărilor sălbatice.

Valoarea peştilor sacrificaţi urmează să fie stabilită de o comisie constituită special în acest scop. Repopularea bazinelor se poate face numai după şase săptămâni de la dezinfecţia şi golirea lor completă.

Importanța păstrăvului în alimentație

Este recomandat ca dieta noastră să conțină și pește, printre care și păstrăvul bogat în vitamina B12, o vitamină de ajutor în tratarea anemiei pernicioase, o boală periculoasă.

De asemenea, păstrăvul ajută la combaterea carențelor de B12 și ajută la formarea celulelor roșii din sânge, la buna funcționare a sistemului nervos și la valorificarea proteinelor și lipidelor.

Păstrăvul conține acizi grași Omega 3 care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la împiedicarea formării cheagurilor de sânge, prevenind astfel problemele cu inima sau un atac cerebral.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net