Ce este „sindromul bebelușului scuturat”? Doi părinți români au fost arestați în Danemarca

Ultima actualizare:

Doi tineri români care locuiesc în Danemarca, părinții unui bebeluș de o lună, au fost arestați preventiv pentru 4 săptămâni după ce și-au dus copilul la spital în stare gravă, cu hemoragie craniană. Medicii bănuiesc că micuțul suferă de „sindromul bebelușului scuturat”, astfel că au alertat poliția.

image

Situația soților Sorana și Ionuț Rotundu a fost semnalată de Beni Ciubotaru, fratele femeii, aflat în România. „În acest moment este arestată împreună cu soțul ei, Ionuț Rotundu, în penitenciare diferite, iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicație și refuzând a oferi orice informație familiei despre starea de sănătate a copilului. Ei locuiau în orașul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor. La câteva zile după naștere, bebelușul a început să plângă mult și nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moașei în mai multe rânduri, de la care au primit răspunsul că poate fi de la colici. După apeluri repetate la ambulanță, Mathias a ajuns la spital. Am înțeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală. De atunci nu mai știm nimic de el”, este apelul disperat al lui Beni Ciubotaru.

Ce este sindromul bebelușului scuturat

Medicii bănuiesc că micuțul suferă de „sindromul bebelușului scuturat”, o afecțiune gravă, cu risc de mortalitate cuprins între 25 și 30%. Apare din cauză că sugarul nu are creierul suficient de dezvoltat, ceea ce permite creierului să se deplaseze în cutia craniană, spun reprezentanții Medlife. Ca să înțelegeți mai bine, capul unui sugar cântărește 25% din totalul greutății sale. Mușchii gâtului nu sunt dezvoltați suficient pentru a putea susține această greutate. La zgâlțâituri, scuturări și mișcări bruște, pot apărea rupturi ale vaselor cerebrale și o alterare gravă a creierului, hemoragii retiniene, fracturi ale coastelor și membrelor. Copiii riscă paralizii, retard psihomotor, orbire, pierderea auzului, până la deces.

Primele simptome ale acestei grave afecțiuni

Simptomele acestei grave afecțiuni sunt: iritabilitatea sau somnolența, inapetența, vărsăturile, echimoze tegumentare, tulburări respiratorii, convulsii, hemoragii retiniene. Părinții trebuie în primul rând să prevină această situație și să renunțe la obiceiul de a-l „legăna” pe copil într-un mod agresiv. Atunci când plânge, o cauză ar putea fi colicii, caz în care sunt alte metode de a liniști sugarul: ceaiuri și siropuri anti-colici, masaj, căldură locală etc.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net