Ce înseamnă când scrâșnești din dinți în somn

Ultima actualizare:

    Scrșnești din dinți în timpul somnului și vrei sa scapi de acest obicei? foto: pexels.com
Scrșnești din dinți în timpul somnului și vrei sa scapi de acest obicei? foto: pexels.com

Dacă îți scrâșnești dinții în timpul nopții și te întrebi cum poți să oprești acest lucru, atunci este bine să afli care este sfatul medicilor stomatolog. În domeniul medical, scrâșnitul dinților în somn poartă denumirea de bruxim. Este posibil ca foarte multe persoane să scrâșnească sau să își încleșteze dinții în timp ce dorm. Atunci când se întâmplă ocazional, de cele mai multe ori, nu provoacă efecte adverse. Cu toate acestea, atunci când scrâșnirea dinților are loc în mod regulat, sănătatea danturii poate avea de suferit.

Medicii stomatologi ne explică în acest articol faptul că bruxismul poate fi de două tipuri: bruxism nocturn și bruxism diurn. Cel nocturn reprezintă o reacție necontrolată în timpul somnului, iar cel diurn apare în situațiile cu un nivel ridicat de stres și nervozitate. Astfel, dacă în timpul zilei poți conștientiza că începi să îți scrâșnești dinții și te poți controla, în timpul nopții este mai greu. Cu toate acestea, bruxismul se poate recunoaște prin zgomotul de scrâșnire tipic al dinților.

Dacă bruxismul nu este recunoscut la timp și daca nu este controlat corect, atunci poate duce atât la deteriorarea dinților, cât și la dureri de cap sau la nivelul maxilarului. Uneori, smalțul dentar se poate fisura și poate duce la complicații precum sensibilitatea dentară.

Cum poți opri scrâșnirea dinților în somn?

Atunci când îți dai seama că în timpul somnului obișnuiești să îți scrâșnești dinții și mai ales atunci când observi că aceștia încep să se tocească, este important să ceri sfatul medicului stomatolog. Cea mai des recomandată soluție pentru scrâșnirea dinților în somn este gutiera de bruxism. Aceasta este, de fapt, o protecție din plastic, cu duritate, flexibilitate și grosime variabile. Gutiera de bruxism se aseamănă foarte mult cu gutierele folosite de sportivi, care au rolul de a proteja dantura de diversele traumatisme. De asemenea, gutierele de bruxism arată la fel precum aparatele dentare moderne, cele care nu au sârme sau brackeți lipiți pe suprafața dinților, ci sunt realizate dintr-o singură bucată de material.

Nu trebuie să te gândești că o astfel de gutieră te va incomoda sau îți va crea disconfort. În primul rând, gutiera este individualizată, adică este creată special pentru tine, după forma dinților tăi. Tocmai de aceea, ea se va potrivi perfect danturii tale, purtarea ei nefiind o neplăcere. Nu trebuie să îți fie frică nici de faptul că, în timpul somnului, gutiera se va deplasa de pe suprafața dinților. Fiind realizată special pentru tine, ea se va fixa pe dinți și nu îți va provoca probleme.

Sfaturi pentru controlul bruxismului

Conform articolului despre bruxism de pe WebMd, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de scrâșnirea dinților în timpul nopții. Prima opțiune este gutiera dentară, deoarece te asigură că dinții tăi nu au de suferit. De asemenea, poți apela și la soluții care, în timp, te ajută să scapi de obiceiul deranjant din timpul somnului.

Dacă stresul îți cauzează scrâșnirea dinților, este recomandat să ceri sfatul unui specialist terapeut, acesta te va încuraja să începi un program cu exerciții de relaxare. De asemenea, medicul îți poate recomanda un tratament medicamentos cu rol de relaxare al mușchilor. Scrâșnirea dinților în somn poate să fie cauzată și de către tulburările de somn, astfel tratarea acestora poate reduce sau elimina scrâșnirea dinților.

De asemenea, pentru a stopa bruxismul dentar poți încerca să eviți sau să reduci consumul de alimente și băuturi pe bază de cofeină cum ar fi: ciocolata, cafeaua sau sucurile energizante. De ce? Pentru că îți provoacă o stare de agitație, care poate duce la tulburări de somn.

Un alt sfat este să nu mai folosești guma de mestecat. Aceasta permite mușchilor maxilarului să se obișnuiască cu încleștarea ceea ce crește șansele apariției obiceiului de scrâșnire a dinților.

Dacă știi că în timpul zilei obișnuiești să scrâșnești din dinți poți încerca să îți poziționezi vârful limbii între dinții frontali. Această practică se folosește pentru a antrena mușchii maxilarului și de a-i relaxa. Tot în acest scop, poți încerca să ții o compresă caldă pe obraz, în fața lobului urechii.

Bruxismul este o boală care poate duce la probleme grave în ceea ce privește sănătatea danturii. În unele cazuri poate duce la fracturarea, slăbirea sau chiar pierderea dinților, iar în aceste situații este posibil să ai nevoie de tratamente stomatologice complexe. De asemenea, bruxismul nu doar că afectează sănătatea dinților, ci implică și afectarea maxilarelor.

Medicul stomatolog este persoana cea mai potrivită cu care poți discuta în legătură cu bruxismul. Acesta te poate ajuta să identifici care este cauza apariției scrâșnirii dinților în somn și îți poate

recomanda cel mai potrivit tratament pentru tine. Nu uita, gutiera de bruxism are rolul de a împiedica afectarea dinților, însă pentru a scăpa de toate riscurile bruxismului este necesar să controlezi cauza apariției lui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net