Ce înseamnă HPV şi cum previi contaminarea
Virusul papiloma uman, sau HPV, este de fapt o familie de virusuri care infectează anumite mucoase. Există mai multe tulpini, dintre care aproximativ 40 afectează tractul genital feminin. 12 dintre ele pot duce la cancer de col uterin. Dr. Silviu Iştoc, medic primar obstetrică-ginecologie la Medicover, ne spune cum te poţi infecta cu HPV, care sunt pericolele şi cum se vindecă această afecţiune.
Contaminarea cu acest virus e extrem de facilă. Cel mai frecvent se întâmplă la simpla atingere directă la nivelul pielii în timpul actului sexual. Este suficient un simplu contact cu un singur partener care, dacă are HPV, te contaminează şi pe tine. În afară de cancerul de col uterin, virusul HPV este implicat şi în apariţia altor tipuri de cancer: vulvar, vaginal, orofaringian. Alte tipuri de HPV pot cauza condiloame în zona genitală, în egală măsură la femei şi la bărbaţi (aşa numiţii negi genitali). Aceștia nu pun în pericol viața, însă prezenţa lor poate cauza disconfort, iar tratamentul poate fi extrem de neplăcut.
Click!: Bărbaţii sunt doar purtători? Sau au şi ei de suferit
Dr. Silviu Iştoc: Din momentul contaminării cu acest tip de virus, orice individ devine purtător şi îl poate transmite mai departe. Infecţia cu virusul HPV poate fi tranzitorie sau persistentă. Complicaţiile majore apar însă numai în urma infecţiilor persistente. Pentru ca o infecţie să devină persistentă, e necesar un cumul de factori. În primul rând, ţesutul infectat trebuie să fie de o anumită natură, imunitatea gazdei să fie temporar sau permanent slăbită, sau tulpina HPV să aibă un anumit grad de agresivitate. Bărbaţii suferă de cele mai multe ori infecţii pasagere, de câteva săptămâni, deoarece rareori se întrunesc condiţiile necesare unei infecţii persistente. În timpul acestor săptămâni ei pot transmite infecţia, însă starea de sănătate nu le va fi afectată. Rareori, în cazul indivizilor cu imunitate scăzută (toxicomanii, bolnavii de HIV), infecţia poate deveni persistentă, cu consecinţe grave (cancer anal, penian, etc.).
Cum se vindecă?
Nu există tratament specific, HPV se vindecă de obicei de la sine, cu ajutorul sistemului imunitar. Până acum nu au apărut medicamente specifice pentru tratamentul infecţiilor HPV, de aceea singurul lucru care poate fi făcut este de a întări imunitatea printr-un stil de viaţă sănătos, eventual tratamente naturiste specifice. De asemenea, este necesară tratarea la timp a oricăror afecţiuni genitale, mai ales cele inflamatorii (vaginite, cervicite etc.). Din păcate, în anumite cazuri (rare), aceste acţiuni nu sunt suficiente, iar infecţia persistă.
Se spune că numărul mare al partenerilor creşte riscul. La fel de bine te poate contamina un singur partener.
Pentru a dobândi infecţia HPV este suficient un singur contact cu un singur partener purtător. Este evident faptul că, din punct de vedere statistic, probabilitatea de a dobândi o asemenea infecţie creşte proporţional cu numărul de parteneri. Infecţia HPV este extrem de răspândită. Mai este cunoscut faptul că infecţia HPV este extrem de răspândită. Aproape 100% dintre adulţi vor contacta HPV la un anumit moment în cursul vieţii, însă marea majoritate a infecţiilor se vor vindeca de la sine, fără să dea vreun semn.
Ar trebui să facem ceva atunci când ne începem o relaţie?
Atunci când un cuplu începe o relaţie, probabilitatea ca unul dintre ei să aibă deja o tulpină HPV e de peste 50%. Totuşi, în acest moment nu e recomandată ferm testarea HPV, probabil şi din cauza faptului că nu există încă o metodă exactă de a testa prezenţa HPV la bărbaţi. Pentru femei există câteva teste ce pot evidenţia cu exactitate tulpinile prezente. De asemenea, dacă o pacientă ştie că are o infecţie HPV, nu există obligativitatea de a comunica acest fapt unui nou partener. Recomandată este, însă, folosirea pe cât posibil permanentă a mijloacelor de protecţie în timpul contactului sexual.
Vaccinarea HPV previne infectarea. Se poate face la orice vârstă?
Este în primul rând recomandată adolescentelor înainte de începerea vieții sexuale. Pentru pacientele de până în 12 ani, imunitatea poate fi dobândită cu doar două doze administrate la 6 luni. Ulterior, imunitatea poate fi dobândită doar cu administrarea a 3 doze. Vârsta maximă până la care este recomandată vaccinarea HPV este de 26 de ani. Ulterior, obținerea unui răspuns imunologic în urma vaccinului nu mai este garantată, însă vaccinarea nu este contraindicată și poate fi făcută teoretic la orice vârstă.
La cât timp e indicat să se facă testul Papanicolau?
Prima dată se va face la un an de la începerea vieţii sexuale. Apoi, până la vârsta de 30 ani se recomandă testul Papanicolaou la fiecare 3 ani, însă în funcție de anumite particularități frecvența poate ajunge la 1 an, iar dacă apar anumite suspiciuni chiar la 6 luni. După 30 ani se poate opta pentru testare concomitentă Papanicolaou și HPV la fiecare 5 ani, însă și aici pot apărea situații care să modifice frecvența.