Ce riscuri ascund suplimentele de vitamine sintetice
Aceste suplimente sunt comercializate ca antioxidanţi, iar consumatorii cred în puterea lor terapeutică deoarece prospectele care le însoţesc menţionază efectele antiîmbătrânire şi puterea lor de a îndepărta radicalii liberi. Echipa de cercetători condusă de dr. Goran Bjelakovic de la prestigioasa instituţie a revăzut studiile publicate înainte de anul 2005, studii referitoare la efectul vitaminelor A, E, C, a beta-carotenului şi a seleniului asupra stării de sănătate a consumatorilor.
În acest caz, echipa de cercetători a aplicat meta-analiza, o metodă ştiinţifică care se ocupă de estimări mai sigure asupra unui tratament. În concluziile studiului, specialiştii atrag atenţia asupra unui aspect îngrijorător în cazul consumului de betacaroten şi de vitamine ( A şi E),care creşte riscul mortalităţii.
În schimb, în privinţa consumului de vitamina C şi de seleniu, cercetările trebuie continuate. Specialiştii consideră că studiul are motive întemeiate să analizeze aceste aspecte care vizează sănătatea publică, din moment ce un procent care cuprinde între 10 şi 20 % din populaţia Europei şi a Americii de Nord se bazează pe efectul terapeutic pozitiv al suplimentelor de sinteză.
De asemenea, cercetătorii au afirmat că aceste concluzii fac referire doar la suplimentele sintetice care nu se asimilează corespunzător în organism şi în nici un caz la antioxidanţii naturali care se găsesc în fructe şi în legume. Sursa cea mai sigură de vitamine naturale, asimilate uşor de organism, se găseşte în fructe, în legume şi în seminţe nechimizate, spun cercetătorii.