Ce rişti dacă nu tratezi constipaţia. Sfatul specialistului
Ştiai că 1 din 5 persoane se confruntă cu această tulburare? Pe termen lung, dacă nu este tratată, constipaţia duce la declanşarea unor probleme serioase de sănătate. Medicul specialist în proctologie Dan Andronesi consideră că dieta nesănătoasă defectuoasă şi unele medicamente sunt de vină pentru apariţia constipaţiei.
Constipaţia reprezintă evacuarea cu rară sau cu dificultate a scaunelor, mai mic de 3 ori pe săptămână. Constipaţia poate fi ocazională sau cronică. Mai precis, când scaunul este aproape mereu tare şi trebuie să ne forţăm pentru procesul de defecaţie, vorbim despre constipaţie cronică. Episoadele izolate, nerepetate caracterizează constipaţia ocazională.
Există numeroşi factori care duc la apariţia constipaţiei. „Vorbim despre foarte mulţi factori, în special de unii care ţin de ordin psihic – de pildă, stresul, munca foarte solicitantă fac ca oamenii să se abţină să meargă la toaletă când au senzaţie de defecaţie. Această abţinere duce la constipaţie”, explică dr. Dan Andronesi, specialist proctolog.
O altă cauză des întâlnită pentru apariţia constipaţiei este schimbarea obiceiurilor, cum ar fi cele alimentare în timpul călătoriilor. Femeile însărcinate, pe fond hormonal, şi persoanele în vârstă, din cauza unui tonus muscular intestinal mai sensibil, au un tranzit intestinal mai lent şi sunt predispuse la constipaţie.
Dacă ai un regim alimentar bogat în feculenţi, care conţin amidon (făinoase, cartofi, cereale) şi sărac în fibre alimentare şi lichide, trebuie să ştii că aceştia pot contribui la declanşarea constipaţiei.
Ce complicaţii pot să apară
Netratată, spune medicul Dan Andronesi, constipaţia poate duce la complicaţii grave pentru sănătate. „Vorbim despre fisuri anale, abcese perianale, criptite, hemoroizi şi agravarea acestora, infecţii urinare la femei, în special“, atenţionează specialistul.
La femei, eforturile repetate de a avea scaun pot determina „căderea organelor”.