Ce rol are avocado în menţinerea sănătăţii
Ultima actualizare:
Cremos, cu un gust aparte, avocado este denumit şi untul vegetal. El figurează pe lista alimentelor cu cele mai înalte valori nutriţionale, conţinând o mare varietate de substanţe nutritive, inclusiv 20 de vitamine şi minerale. Iată ce beneficii aduce în organismul nostru consumul frecvent de avocado.
- Are proprietăţi antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declanşării diverselor tipuri de cancer;
- Are capacitatea de a proteja ficatul împotriva cirozei şi a hepatitei virale, potrivit cercetătorilor japonezi;
- Ajută la creşterea nivelului de colesterol bun în organism (HDL) şi la reducerea celui rău (LDL), precum şi la diminuarea numărului de trigliceride în sânge;
- Îmbunătăţeşte vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteină (ce previne şi stopează degenerarea maculară asociată cu înaintarea în vârstă şi cataracta);
- Reglează nivelul glicemiei şi controlează diabetul, reducând rezistenţa la insulină a organismului, prin grăsimile sănătoase şi fibrele solubile conţinute;
- Menţine sănătatea sistemului cardiovascular, prin conţinutul în vitamina B6 şi acid folic, două substanţe care reglează nivelul. Întrucât conţine vitamina E şi grăsimi mononesaturate, avocado protejează inima şi susţine activitatea cardiacă;
- Reglează hipertensiunea arterială, prin conţinutul bogat de potasiu;
- Previne malformaţiile congenitale graţie acidului folic furnizat din plin organismului (250 g de avocado pe zi asigură femeilor însărcinate 23% din doza de acid folic recomandată zilnic);
- Întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, prin antioxidanţii din compoziţie, care întăresc sistemul imunitar, protejează celulele şi echilibrează funcţiile sistemului nervos, conform www.sfatulmedicului.ro;
- Combate halena, curăţând sistemul intestinal şi reglând cantitatea de toxine din organism, precum şi înlăturând fenomenul de gură uscată;
- Tratează diverse afecţiuni dermatologice (psoriazisul în special), prin efectul semnificativ de hidratare a pielii;
- Înfrumuseţează pielea şi părul, conferindu-le strălucire şi vitalitate;
- Creşte densitatea osoasă, prin conţinutul bogat în vitamina K (aşadar, previne osteoporoza şi ajută sistemul osos al copiilor să se dezvolte în mod optim);
- Menţine sănătatea sistemului digestiv, prin conţinutul de fibre insolubile (75%) şi solubile (25%). Fibrele insolubile curăţă colonul şi previne constipaţia şi cancerul colorectal, pe când cele solubile reglează apetitul.