Ce rol are vitamina E în organism

Ultima actualizare:

Numită şi vitamina fertilităţii, vitamina E face parte dintre substanţele cu o importantă acţiune antioxidantă şi un rol deosebit în creşterea imunităţii. O întâlnim în numeroase alimente şi este chiar adăugată în anumite produse pentru a creşte aportul acesteia din organism.

Vitamina E este o vitamină liposolubilă, pe care organismul o depozitează doar pentru o perioadă scurtă de timp. De aceea, apariţia deficitului de vitamina E este destul de rară. Nu se recomandă dozele mari de vitamina E, căci poate creşte riscul de sângerare. Dacă te confruntaţi cu dificultate în a merge pe jos sau coordonare, dureri musculare, stare de slăbiciune sau moleşeală sau tulburări vizuale, este posibil să ai probleme cu vitamina E. 

Cum remediezi deficienţa de vitamina E

Dacă credeţi că aveţi lipsă de vitamina E, consultaţi neapărat medicul. Nu este bine să luaţi vreo decizie înainte de a fi siguri că suferiţi de deficienţă de vitamina E. Suplimentele de vitamina E pot duce la complicaţii, aşadar cel mai bine este să optaţi pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, cu produse bogate în vitamina E.

Ce provoacă deficienţă 

Deficienţa de vitamina E poate fi rezultatul unei afecţiuni, care împiedică organismul să absoarbă în mod normal grăsimi, inclusiv nutrienţi solubili ca vitamina E. Printre afecţiunile care duc la lipsa de vitamina E, regăsim: pancreatită cronică, colestază, fibroză chistică, ciroză biliară primară, boala Crohn, sindromul intestinului scurt. În unele cazuri, deficitul de vitamina E apare de la o condiţie genetică rară, precum ataxia. Aceasta afectează controlul muscular şi buna coordonare şi se dezvoltă îndeosebi la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, conform www.alegesanatos.ro.

Alimente bogate în vitamina E

Poţi găsi vitamina E în numeroase produse, cum ar fi: nuci, seminţe, migdale, seminţe de floarea-soarelui, arahide, unt de arahide, cereale integrale, uleiuri vegetale, legume cu frunze, ouă, kiwi, mango.

De câtă vitamina E aveţi nevoie

Adulţii şi copiii de cel puţin 14 ani au nevoie de 15 mg de vitamina E pe zi. Copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani: 6 mg/zi, cei cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani: 7 mg/zi, iar cei cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani: 11 mg/zi. Femeile care alăptează trebuie să ia 19 mg/zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net