Ce să mâncați în ultima săptămână de post

Persoanele care s-au abținut de la mâncărurile de origine animală în tot postul Crăciunului trebuie să aibă mare grijă cu alimentația în aceste ultime zile dinaintea sărbătorii. Uite ce trebuie să consumi în această săptămână pentru a nu suferi organismul un șoc la masa de Crăciun. 

image

Fibrele vă ajută sistemul digestiv

Sunt ultimele zile de post, când organismul trebuie pregătit astfel încât să facă față cu brio meselor îmbelșugate de sărbători. Speciliștii în nutriție susțin ca în ultima săptămână de post este indicat să consumați morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, cartofi dulci, precum şi ardei sau roşii, legume fibroase care  vor ajuta sistemul digestiv. Pe lângă o alimentație corectă, aceștia mai îndeamnă și la mișcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant. Iar plimbările în aer liber vă ajută să vă întăriți sistemul imunitar.

Proteinele, pe primul plan  

De asemnea, după o perioadă îndelungată de restricții alimentare este bine să consumați în mod regulat proteine vegetale. Începând cu leguminoasele cum sunt năutul, lintea, și continuând cu produsele derivate din soia sau înlocuitorii vegetali de carne, precum și concentratele proteice din suplimentele vegane, toate aceste ingrediente ne ajuta să ne menținem și pe perioada postului capacitatea de a digera eficient proteinele. Astfel, când veți începe să mâncați produse tradiționale, veți avea o tranziție lipsită de disconfort.

Fructe bogate în enzime

O altă soluție o reprezintă fructele bogate în enzime proteolitice, cum e cazul ananasului. Asociat cu condimente care ajută digestia, cum ar fi ghimbirul, vă ajută foarte mult să treceți cu bine această tranziție de la alimente de origine vegetală la cele animale. Acest fruct tropical conține bromelaină, o enzimă care contribuie la descompunerea proteinelor, ceea ce ajută la digerarea și absorbția acestora. Papaya este un alt fruct tropical bogat în enzime digestive și conține proteaze care ajută la digerarea proteinelor, cunoscute sub numele de papaină. De asemenea, și fructele de mango conțin enzime digestive numite amilaze, care descompun carbohidrații din amidon în zaharuri precum glucoza și maltoza. Pe lângă conținutul lor de enzime, bananele sunt și o sursă excelentă de fibre dietetice, care pot ajuta și ele sănătatea digestivă. 

Atenție la masa de Crăciun

Chiar și așa, dacă țineți cont de aceste sfaturi, în primele zile ale Crăciunului integrarea produselor pe bază de carne trebuie făcută gradual, în cantități moderate la fiecare masă, pe durata a 2-4 zile. Altfel, riscați să aveți probleme de indigestie, balonare și chiar diaree.    

Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
BeFunky collage (18) jpg
cub iosif rotaru png
Roxana, alături Liviu Guță
grig chiroiu, cristina deleanu, eugen cristea jpg
Tragedie Indonezia, EPA jpg
mugur mihaescu jpg
marilyn monroe
pompieri romani in grecia foto igsu
Cesonia postelnicu   foto TNB   main jpg
image
image
image
image
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
BeFunky collage (18) jpg
Declic Ministrul Mediului
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg