Ce simptome are cancerul ovarian, boala care a răpus-o pe Edith Gonzalez
Îndrăgita actriță mexicană Edith Gonzalez a murit joi, 13 iunie, într-un spital din Mexico City. Aceasta avea doar 54 de ani și, deși fusese diagnosticată cu cancer, părea că reușise că câștige lupta cu cumplita boală. Din păcate, în 13 iunie, a fost făcută publică teribila veste. Cauza morții sale nu a fost dezvăluită, dar se crede că are legătură cu cancerul ovarian și de col uterin cu care s-a luptat în 2016. Iată care sunt simptomele care, dacă persistă, ar trebui să vă trimită imediat în cabinetul medicului!
Cancerul ovarian, boala cu care a fost diagnosticată Edith Gonzalez, se numără printre formele de cancer cu cel mai ridicat risc de mortalitate și asta pentru că femeile ajung la doctor când este prea târziu. Dacă este detectat din timp, cancerul ovarian poate fi tratat în proporție de 95%.
Cancerul ovarian mai este numit și „ucigașul tăcut“ și asta pentru că multe simptome se manifestă doar atunci când boala este avansată și greu de tratat. Conform unor studii, doar 50% dintre femeile care au cancer ovarian supraviețuiesc 5 ani după diagnosticare. Poate apărea la femeile de orice vârstă, însă riscurile sunt mai mari la cele peste 50 de ani.
Simptomele incipiente ale cancerului ovarian
Balonare abdominală
- Deși este un simptom comun pentru alte boli, mai puțin periculoase, umflarea zonei abdominale poate fi un semn al cancerului ovarian. Dacă te confrunți des cu această problemă, cere sfatul unui medic specialist pentru a vedea care este cu exactitate cauza.
Probleme digestive
- Pe lângă balonarea, modificarea tranzitului intestinal, care se manifestă prin indigestie, constipație, crampe abdominale și disconfort, poate fi de asemenea un semn incipient al cancerului ovarian.
Dureri în zona pelvisului şi de spate
- Dacă durerea este frecventă şi nu are nicio explicaţie este mai bine să faci un consult mai amănunţit în loc să iei analgezice pentru durere. De asemenea, şi durerile de spate, mai ales în partea de jos, pot fi un indiciu al cancerului ovarian.
Urinare frecventă
- Îţi vine din senin să mergi la toaletă? Dacă simţi durere şi senzaţie de arsură în timp ce mergi la toaletă poate fi un simptom al unei infecţii urinare, dar şi un indiciu al cancerului ovarian din cauza slăbirii muşchilor pelvieni.
Pierdere sau creştere în greutate inexplicabilă
- Femeile ai tendinţa să se bucure dacă observă că hainele sunt mai largi deşi nu au făcut niciun efort să slăbească. Însă acest lucru poate fi un indiciu al unei probleme grave de sănătate. Pierderea apetitului sau senzaţia de prea plin sunt, de asemenea, simptome care ar trebui să dea de gândit.
Dureri în timpul actului sexual
- Dacă în loc să te bucuri de actul sexual simţi dureri este mai bine să ceri sfatul unui medic specialist, deoarece durerea anterior menționată este un simptom al cancerului ovarian.
Cancerul ovarian poate fi confundat cu o problemă gastrointestinală
O dată instalat în organism se va evidenția creșterea circumferinței abdominale caracterizată printr-o balonare persistentă, o senzație de sațietate precoce însoțită de durere în abdomen sau de necesitatea frecventă de a urina.
Oricare dintre aceste simptome se evidențiază, nu ezita să mergi la medic, mai ales dacă ele se manifestă mai mult de 2 săptămâni și în special dacă ai avut în familie un caz de astfel de afecțiune.
Când se manifestă cancerul ovarian
Este o afecțiune cu evoluție lentă, la debut fiind asimptomatică fapt ce ii permite să evolueze o bună perioadă fără a fi depistat, simptomele devenind vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii.
Factori de risc ai cancerului ovarian
Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului ovarian îl reprezintă un istoric familial de cancer de sân sau cancer ovarian în rândul rudelor de gradul I.Fumatul şi expunerea la azbest, cresc, de asemenea, gradul de risc. Alt factor de risc este lipsa sau un număr redus de sarcini. Şi femeile cu menstruaţie precoce sau menopauza tardivă sunt, de asemenea, mai expuse.