Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta
Mersul la toaletă este, pentru mulţi, un subiect tabu, însă nimic din ce ţine de sănătate nu ar trebui să ne facă să roşim. Culoarea urinei, spre exemplu, spune multe despre ce se întâmplă în organismul tău. Este influenţată de ce bei, cât bei, ce mănânci şi ce stil de viaţă ai.
Potrivit medicilor citaţi de providr.com, urina conţine 95% apă. Însă restul de 5% reprezintă un complex de ingrediente diferite, printre care sodiu, uree, creatinină.
Transparentă
Este un semn al consumului excesiv de apă. Nu ar fi o mare problemă, totuşi, hidratarea excesivă poate dilua sărurile esenţiale din organism şi produce dezechilibre pe termen scurt.
Galben deschis
Este nuanţa ideală, denotă faptul că eşti bine hidratat şi sănătos.
Galben
Este cea mai obişnuită culoare care nu ridică niciun motiv de îngrijorare.
Galben închis
Nici acum nu ai de ce să te îngrijorezi, încă este totul normal, totuşi, e bine să bei mai multă apă.
Culoarea chihlimbarului
O vezi de multe ori dimineaţa, după o noapte în care nu ai băut apă. Este semn că trebuie urgent să te hidratezi.
Maronie
Este semnalul unei deshidratări severe sau al unei afecţiuni a ficatului. Consumă multă apă şi, dacă nu apar modificări, mergi la medic pentru un control.
Portocalie
Poate indica o problemă a canalului biliar sau a ficatului, dar poate fi şi semnul unei deshidratări.
Roşie
Este dată de prezenţa sângelui în urină, afecţiune care se numeşte hematuria. În unele cazuri poate fi benign, în altele e semn de infecţie, pietre la rinichi, tumori canceroase şi necanceroase în tractul urinar, chisturi renale, prostată mărită. În acelaşi timp, culoarea roşie poate fi dată de anumite alimente pe care le-ai mâncat, cum ar fi sfecla roşie sau fructele de pădure. În acest caz, nu ai niciun motiv de îngrijorare. Anumite antibiotice pot colora şi ele în roşu urina.
Albastră
E dată de anumite medicamente şi de coloranţi alimentari, dar şi de o afecţiune numită „sindromul scutec albastru”. Apare atunci când există o procesare incompletă a unui nutrient alimentar numit triptofan. E bine să mergi la medic pentru o consultaţie.
De câte ori este normal să mergi la toaletă
Vezica noastră urinară are capacitatea de a reţine circa două ceşcuţe de lichid, pentru o perioadă de 2-5 ore. Dacă pentru unii e normal să o „golească” doar de patru ori pe zi, alţii au nevoie la toaletă şi de 10 ori pe zi.
Nu trebuie să te îngrijorezi decât dacă apar schimbări în rutina ta, dacă simţi nevoia să mergi la toaletă mai des, urina are altă culoare, simţi dureri, senzaţie de usturime. Lucrurile se mai pot schimba şi cu vârsta. Spre exemplu, dacă un adult tânăr poate avea un somn neîntrerupt timp de 6-8 ore, bătrânii se trezesc noaptea pentru a merge la toaletă.
În general, un adult sănătos ar trebui să urineze de 6-7 ori pe timpul zilei şi o dată pe timpul nopţii. Frecvenţa variază în funcţie de stilul de viaţă al fiecăruia, de starea de sănătate, de cantitatea de lichide consumată.