Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta?
Medicii spun că nuanța urinei indică nivelul de hidratare al organismului. Culoare acesteia, însă, poate arăta dacă ai o problemă serioasă de sănătate. De asemenea, nuanța se schimbă și în funcție de ce mănânci, dar și în funcție de unele medicamente pe care le iei. Potrivit medicilor, oamenii ar trebui să bea între 1,5 și 2 litri de apă pe zi, pentru a fi hidratați corespunzător.
Medicul Luke Powles, de la Clinica Bupa din Londra, Marea Britanie, le spune pacienților săi că hidratarea se face cu apă, și nu cu sucuri care conțin zahăr sau acid și nici cu alcool. „Nivelul de hidratare al corpului se reflect în culoarea urinei. Cu cât este mai închisă, cu atât organismul este mai deshidratat”, a completat medicul, care ne explică ce reprezintă fiecare culoare.
Culoarea pală a paiului
Aceasta este culoarea ideală a urinei și arată că persoana respectivă este suficient de bine hidratată. Dacă aveți o nuanță mai deschisă decât aceasta, înseamnă că beți prea multă apă. Deși, de obicei, acest lucru nu dăunează sănătății, s-ar putea să ai probleme cu frecvența urinatului, în sensul că mergi des la toaletă.
Galben închis
Când urina are culoarea chihlimbarului înseamnă că persoana respectivă este deshidratată și ar trebui să bea apă cât mai curând posibil.
Culoarea verde
Deși te poate alarma, urina de culoare verde nu este neapărat un semn rău și poate apărea după ce ai mâncat anumite alimente, cum ar fi, de pildă, sparanghelul sau produse care conțin coloranți artificiali.
În cazuri rare, urina de culoare verde este semnul unei boli genetice rare, care se numește hipercalcemie și care înseamnă că nivelul de calciu din sânge este foarte mare.
Urina verde poate fi, de asemenea, rezultatul consumului unor medicamente.
Culoarea roșu
Urina roșie apare, adesea, când mănânci anumite alimente, precum sfecla roșie.
Însă, poate arăta, de asemenea, faptul că ai sânge în urină. Acesta poate fi semn că ai o infecție sau, în cazuri grave, cancer.
Dacă știți că nu ați consumat vreun aliment care poate colora urina, mergeți cât mai repede la medic!