Ce trebuie să bem vara pentru a ne hidrata eficient organismul

Ultima actualizare:

    Băuturile din fructe, cele mai sănătoase
Băuturile din fructe, cele mai sănătoase

În zilele călduroase de vară, rezervele de energie se „topesc" foarte repede. Băuturile răcoritoare din fructe, asimilate foarte bine de organism, sunt aliaţi de nădejde în lupta cu deshidratarea şi cu efectele acesteia.

În perioadele de caniculă, pierderea unor cantităţi importante de apă din corp are efecte grave asupra sănătăţii. Atunci când volumul de lichide eliminat din organism depăşeşte valorile normale, datorită transpiraţiei excesive, băuturile tonice, preparate în casă, elimină riscul de deshidratare. În astfel de situaţii, spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, băuturile preparate din fructe şi ceaiurile sunt o alternativă sănătoasă la consumul de alcool. Mai mult, aceste băuturi completează rezervele de săruri minerale şi de glucoză, care se pierd prin deshidratare.

Unii cred, în mod greşit, că lichidele care ne răcoresc şi ne hrănesc, pe timp de caniculă, trebuie băute la temperaturi foarte scăzute. Dimpotrivă, tonicele pe care le consumăm vara trebuie să aibă o temperatură foarte puţin scăzută, în comparaţie cu mediul în care trăim.

Sucurile naturale, excelente la micul dejun

Un pahar cu suc de portocale natural, preparat din două portocale de mărime medie, este un tonic excelent. Băut la micul dejun, sucul se asimilează uşor şi ne asigură energie prin aportul de vitamine (mai ales vitamina C), săruri minerale şi hidraţi de carbon. Amestecat cu infuzie de busuioc (în părţi egale) şi cu o linguriţă de miere, băutura combate migrenele şi ne asigură confortul fizic şi psihic.

Sucul de mere combate hipertensiunea

De asemenea, sucul extras din trei mere, introdus zilnic în dietă, este foarte util contra hipertensiunii arteriale, dereglare care duce la temutele boli cardiovasculare. Din mere se poate prepara şi nectarul, care foloseşte fructul în întregime. În acest mod se valorifică pe deplin calităţile sale curative, iar presiunea arterială este ţinută sub control, în zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Cidrul, un protector cardiovascular

Cidrul, o băutură slab alcoolizată (în medie 3-7 grade), se obţine prin fermentarea fructelor, în special a perelor, merelor, murelor sau a coacăzelor. Foarte gustoasă şi răcoritoare, băutura aceasta mai puţin consumată în ţara noastră, conţine un nivel ridicat de antioxidanţi, absorbiţi foarte repede de organism. Datorită acestui atu, cidrul are efecte antiîmbătrânire şi este un aliat în lupta împotriva cancerului.

Specialiştii apreciază rolul protector al cidrului de mere şi de pere în bolile cardiovasculare. Mai mult, în zilele foarte călduroase, cidrul de coacăze protejează organismul împotriva infarctului. Diferitele sortimente de cidru pot fi procurate de la magazinele Plafar.

Pepenele galben, un nutrient de sezon, este cunoscut şi pentru efectele lui medicinale (în anemie şi în afecţiunile ficatului şi rinchilor). Substanţele active conţinute, precum vitaminele A, B, C, glucoză şi săruri minerale, revigorează organismul.Mai mult, preparatele cu pepene galben sunt răcoritoare.

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: Câte 200 g miez de pepene galben, miez de pepene portocaliu şi miez verde (cantaloupe), două linguri de miere, puţină scorţişoară, 250 ml infuzie de mentă.

Mod de preparare : Pepenele şi mierea se pun în storcătotul de fructe. După ce s-au omogenizat, adăugaţi infuzia de mentă şi scorţişoara. Înainte de a fi servită, băutura se păstrează 10 minute la frigider.

Băuturile din fructe ne asigură necesarul de fibră

În zilele foarte călduroase, consumul băuturilor preparate din fructe au efecte benefice asupra sănătăţii: ne protejează inima (care depune eforturi suplimentare pentru a se adapta la temperaturile ridicate), nu conţin colesterol, dar ne asigură necesarul de fibră.

Recomandare

„Pe caniculă, dacă trebuie să mergeţi prin soare, beţi o ceaşcă de ceai verde cald ! Este o băutură răcoritoare excelentă!", ne recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net