Ce trebuie să ştii despre cuperoză
Roşul din obraji nu înseamnă întotdeauna sănătate. Când vorbim despre cuperoză, aceasta necesită atenţie şi îngrijire corecte. O recunoaştem prin roşeaţă persistentă şi vase dilatate la nivelul obrajilor.
Debutează după vârsta de 25 de ani şi se manifestă prin episoade de agravare bruscă a roşeţii, numite flush-uri, însoţite de senzaţii de mâncărime, usturime, arsură.
Factori declanşatori
Unul dintre principalii factori declanşatori este variaţia bruscă de temperatură. În sezonul rece, se declanşează numeroase acutizări, întrucât vântul, viscolul, gerul agravează cuperoza. Acest factor poate fi prezent şi vara, odată cu trecerea bruscă de la canicula de afară la aerul condiţionat din interior. Un alt factor declanşator major este expunerea la soare. Cine se confruntă cu această problemă trebuie să evite soarele şi să utilizeze zilnic creme cu factor de protecţie ridicat, spun speciliştii. Alţi factori declanşatori sunt alimentele picante, consumul de alcool, variaţii de temperatură, prezenţa aburilor (gătit, călcat), băuturile fierbinţi, precum şi cele cu cofeină, conform www.farmaciata.ro.
Tratament
Cea mai importantă etapă este evitarea factorilor declanşatori amintiţi. În episoadele de acutizare, este util tratamentul topic pe bază de metronidazol. Pentru vasele dilatate (telangiectazii) se poate face terapie cu laser vascular. De asemenea, trebuie să se evite aplicarea de corticoizi, întrucât deşi iniţial au un efect aparent favorabil, în timp produc agravări semnificative şi dificil de tratat. Atenţie la produsele care conţin alcool, la cele astringente, tonice, cu mentol, camfor, la cosmeticele rezistente la apă, precum şi la cele care conţin lauril sulfat. Poate fi dificil de găsit un produs hidratant pentru cuperoză, din cauza sensibilităţii exagerate a pielii, însă se recomandă doar produse pentru pielea sensibilă, fără parfum sau substanţele menţionate.