Ce trebuie să ştii despre tromboflebită
Pe timpul verii, te poţi confrunta mai des cu senzaţia de picioare umflate şi dureroase. Iar aceste simptome nu trebuie neglijate, deoarece pot semnala probleme grave de sănătate. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Tromboflebita se manifestă prin inflamarea venelor şi prin formarea unor cheaguri de sânge în sistemul circulator, care pot duce la apariţia emboliilor. Această boală afectează, în cele mai multe cazuri, membrele inferioare, femeile cu vârste de peste 50 de ani având cel mai mult de suferit din această cauză.
Poate fi superficială sau profundă
Sistemul circulator inferior este compus din două tipuri de vene: superficiale, aflate imediat sub piele, şi profunde, poziţionate în profunzimea unui muşchi. În funcţie de venele pe care le afectează, tromboflebita poate fi superficială sau profundă. Tratamentul se adaptaeză în funcţie de forma afecţiunii.
Formarea de cheaguri, foarte periculoasă
Tromboflebita superficială e des întâlnită la persoanele care au varice şi se manifestă prin înroşirea venelor afectate, care devin dureroase şi pot cauza mâncărimi. Însă, prin aplicarea unor unguente locale, afecţiunea cedează după două-trei săptămâni. Tromboflebita profundă e, însă, periculoasă, deoarece cheagurile formate se pot deplasa prin sistemul circulator spre plămâni, provocând embolism pulmonar, care poate duce la deces. Tromboflebita profundă se manifestă prin inflamarea piciorului, prin febră, prin crampe în zona gambei, prin senzaţie de încălzire a piciorului şi prin modificări ale culorii pielii din zona afectată.
Cum o poţi preveni
Este important să te hidratezi corect, consumând cel puţin doi litri de apă pe zi, mai ales în zilele calde de vară. De asemenea, evită să stai timp îndelungat în picioare sau pe scaun şi mergi pe jos 30 de minute zilnic.