Ce trebuie să ştiţi despre brânzeturi
Deseori, brânzeturile ocupă un loc privilegiat pe lista preferinţelor alimentare. Nutriţioniştii însă ne recomandă să alegem sortimentele sărace în grăsimi.
Substanţele nutritive, prezente în compoziţia sortimentelor de brânză, variază de la un tip la altul. Brânzeturile tari şi cele semitari conţin calciu, Vitamina A, proteine şi sodiu.
În schimb, în compoziţia brânzeturilor moi şi semimoi predominå acizii graşi saturaţi. Persoanele care preferă brânzeturile proaspete se gândesc la faptul că acestea sunt mai sărace în grăsimi.
De aceea, aceste sortimente nu reprezintă o ameninţare în privinţa colesterolului. Totuşi, aceste tipuri de brânză au şi dezavantaje, deoarece sunt sărace în calciu, în arome şi se depreciază mai repede în comparaţie cu sortimentele tari.
Referindu-se la persoanele care preferă brânzeturile, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că: "La categoria brânzeturilor tari şi semitari, procentul de calciu variază între 40 şi 60 la sută, iar la brânzeturile moi, acest mineral supranumit "prietenul scheletului", procentul de calciu este de circa 20 la sută. În general, procentul unor minerale (precum calciul, fosforul şi potasiul) este în relaţie directă cu materia primă folosită de producător. Însă, trenuie să consumăm cu atenţie anumite sortimente de brânză, deoarece acestea îngraşă.''
Brânzeturile tari- conţin calciu şi proteine
Un mare număr de consumatori apreciază brânzeturile tari, cum ar fi şvaiţerul şi brânza Cheddar. Atât aroma , cât şi elementele lor nutritive sunt atuuri care le aliniază pe lista alimentelor preferate.
Concret (la 100 g), Şvaiţerul, una dintre cele mai populare tipuri de brânză din lume conţine : 378 calorii, 92 mg colesterol, 261 mg sodiu, 3,5 carbohidraţi, 17,7 proteine, 1,4 glucide şi 27,2 grăsimi.
Brânza Cheddar, unul dintre cele mai consumate tipuri de brânză din lume conţine : 403 ,99 mg colesterol, 622 mg sodiu,31,8 g grăsimi, 1,4 carbohidraţi, 25 de proteine, 0,7 glucide. Studii recente menţionează faptul că brânzeturile tari, numite "vechi", pot fi folosite ca alternativă la desert; mai mult, acest sortiment este o sursă importantă de calciu. De aceea, nutriţioniştii spun că persoanele care consumă frecvent brânză Cheddar au şansa să prevină formarea cariilor.
Totodată, specialiştii atenţionează gospodinele să nu folosească brânzeturile tari şi semitari în mâncarea gătită pentru a evita amestecul emulgatorilor cu celelalte ingrediente.
La întâlnirile de protocol, este ideal să evităm excesele şi să consumăm porţii mici de caşcaval Svaiţer, brânză foarte bogate în calorii.
Brânzeturile moi sunt sărace în calciu
Brânzeturile tip Roquefort, Brie şi Feta, reprezentative pentru categoria brânzeturilor moi şi semimoi, sunt mai sărace în grăsimi şi în colesterol, în comparaţie cu brânzeturile tari. La sortimentele Rockfort şi Feta consumatorii remarcă aromele inconfundabile. De aceea, tendinţa de a consuma o porţie în plus este destul de mare. Totuşi, cei pasionaţi de gustul lor trebuie să ştie că aceste sortimente de conţin un procent destul de mare de sodiu :1396, respectiv 1.117.
Sortimentele Lombardia (dublu şi triplu cremoase) conţin multe grăsimi:75 la sută. În privinţa tipului de mucegai, doar sortimentul Rockfort nu prezintă nici un risc, spun specialiştii.
Denumirea de brânzeturi proaspete se referă la faptul că acest tip de brânzeturi nu au fost lăsate "să se coacă" sau să se învechească. În acest caz, nu intră în discuţie calitatea lor.
Sortimentele Mozzarrela, Riccota, Brânza de vaci, Brânza de capră moale sunt apreciate pentru gustul lor delicios. Brânza de capră condimentată, având consistenţa unei creme, de exemplu, este delicioasă când este consumată cu biscuiţi puţin săraţi; mai mult, acest tip de brânză este mai puţin grasă decât apreciatul sortiment Boursin.
În privinţa brânzei grase, se spune că 8o la sută din calorii provin din grăsimi, iar calciul deţine un procent de 22 mg la o porţie. Mult apreciatul sortiment Mozzarella este o brânză gustoasă, dar se poate deprecia destul de repede, datorită lichidelor din compoziţie. De aceea, calupul de Mozzarella se păstrează la rece şi nu trebuie fărâmiţat.
Zerul care se scurge de la brânzeturile moi nu trebuie aruncat. El conţine minerale, vitamine şi lactoalbumină. Puţine persoane ştiu că acest zer este indicat în dieta anemicilor şi a bolnavilor de gută. Aceştia pot urma o cură cu zer, vreme de 14 zile, consumând 0,5 chiar un litru de zer pe zi. Pentru copiii cu tulburări acute de nutriţie, zerul este un leac ideal, urmat sub supravegherea nutriţionistului.