Ce trebuie să știți despre gudron, ardere și fum

Ultima actualizare:
vizual heres the fact burning ro landscape jpeg

Bolile asociate fumatului sunt cauzate în principal de fumul de țigară, nu de nicotină sau de tutun

Bolile asociate fumatului pot fi prevenite dacă fumătorii renunță complet la tutun și nicotină, este un adevăr știut. Acesta este cel mai bun lucru pe care fumătorii îl pot face pentru sănătatea lor. Ce se știe mai puțin este că fumul rezultat în urma arderii unei țigări este responsabil pentru majoritatea bolilor asociate acestui obicei. Fumul de țigară este un amestec complex de peste 6.000 de substanțe nocive, dintre care în jur de 100 sunt cauza principală a bolilor asociate fumatului.

Fumatul este asociat, în general, cu trei afecțiuni: cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare. Niciuna dintre acestea nu este cauzată, în primul rând, de nicotină sau de tutunul în sine, ci de fumul de țigară inhalat, fum care este produs în urma arderii tutunului. Acest fum este responsabil și de producerea gudronului.

vizual heres the fact burning ro landscape jpeg

Gudronul nu este o substanță chimică, ci este reziduul solid din fumul produs în urma arderii tutunului. Acesta poate fi observat pe filtrul unei țigări după ce aceasta a fost fumată. Culoarea maro de pe filtru indică prezența gudronului.

„Oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor eliberate prin arderea tutunului.”

Una dintre concluziile Forumului Global pentru Nicotină organizat în 2021 a fost aceea că oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor nocive eliberate în urma arderii tutunului. Arderea tutunului este cea care produce și gudronul.

Produsele alternative nu ard tutunul, iar aerosolul generat de ele este complet diferit de fumul de țigară.

Alternativele fără fum nu ard tutunul, iar aerosolul generat de aceste produse este fundamental diferit de fumul de țigară. Așadar, dacă eliminăm arderea, nu mai avem nici fum, nici gudron, iar expunerea la substanțele nocive și potențial nocive poate fi redusă semnificativ în comparație cu fumul de țigară. Totuși, aceasta nu înseamnă că produsele fără fum sunt lipsite de riscuri. Ele eliberează nicotină, care provoacă dependență. Alternativele fără fum fundamentate științific, nu sunt lipsite de riscuri, dar au potențialul de a fi mai puțin nocive decât continuarea fumatului. 

Statisticile arată că există peste 1 miliard de fumători pe planetă și 5,5 milioane în România, dar cei mai mulți nu fac o distincție clară între țigări și produsele fără fum, între tutunul ars și tutunul încălzit. Alegerile bune se fac în cunoștință de cauză. Fumătorii nu trebuie să uite că cea mai bună alegere pe care o pot face este să renunțe complet la tutun și nicotină.

Material realizat cu susţinerea Philip Morris România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net