Ce trebuie s─â ╚Öti╚Ťi despre gudron, ardere ╚Öi fum

7 decembrie 2021
vizual heres the fact burning ro landscape jpeg

Bolile asociate fumatului sunt cauzate ├«n principal de fumul de ╚Ťigar─â, nu de nicotin─â sau de tutun

Bolile asociate fumatului pot fi prevenite dac─â fum─âtorii renun╚Ť─â complet la tutun ╚Öi nicotin─â, este un adev─âr ╚Ötiut. Acesta este cel mai bun lucru pe care fum─âtorii ├«l pot face pentru s─ân─âtatea lor. Ce se ╚Ötie mai pu╚Ťin este c─â fumul rezultat ├«n urma arderii unei ╚Ťig─âri este responsabil pentru majoritatea bolilor asociate acestui obicei. Fumul de ╚Ťigar─â este un amestec complex de peste 6.000 de substan╚Ťe nocive, dintre care ├«n jur de 100 sunt cauza principal─â a bolilor asociate fumatului.

Fumatul este asociat, ├«n general, cu trei afec╚Ťiuni: cancerul pulmonar, boala pulmonar─â obstructiv─â cronic─â ╚Öi bolile cardiovasculare. Niciuna dintre acestea nu este cauzat─â, ├«n primul r├ónd, de nicotin─â sau de tutunul ├«n sine, ci de fumul de ╚Ťigar─â inhalat, fum care este produs ├«n urma arderii tutunului. Acest fum este responsabil ╚Öi de producerea gudronului.

vizual heres the fact burning ro landscape jpeg

Gudronul nu este o substan╚Ť─â chimic─â, ci este reziduul solid din fumul produs ├«n urma arderii tutunului. Acesta poate fi observat pe filtrul unei ╚Ťig─âri dup─â ce aceasta a fost fumat─â. Culoarea maro de pe filtru indic─â prezen╚Ťa gudronului.

ÔÇ×Oamenii fumeaz─â pentru nevoia de nicotin─â, dar mor din cauza substan╚Ťelor eliberate prin arderea tutunului.ÔÇŁ

Una dintre concluziile Forumului Global pentru Nicotin─â organizat ├«n 2021 a fost aceea c─â oamenii fumeaz─â pentru nevoia de nicotin─â, dar mor din cauza substan╚Ťelor nocive eliberate ├«n urma arderii tutunului. Arderea tutunului este cea care produce ╚Öi gudronul.

Produsele alternative nu ard tutunul, iar aerosolul generat de ele este complet diferit de fumul de ╚Ťigar─â.

Alternativele f─âr─â fum nu ard tutunul, iar aerosolul generat de aceste produse este fundamental diferit de fumul de ╚Ťigar─â. A╚Öadar, dac─â elimin─âm arderea, nu mai avem nici fum, nici gudron, iar expunerea la substan╚Ťele nocive ╚Öi poten╚Ťial nocive poate fi redus─â semnificativ ├«n compara╚Ťie cu fumul de ╚Ťigar─â. Totu╚Öi, aceasta nu ├«nseamn─â c─â produsele f─âr─â fum sunt lipsite de riscuri. Ele elibereaz─â nicotin─â, care provoac─â dependen╚Ť─â. Alternativele f─âr─â fum fundamentate ╚Ötiin╚Ťific, nu sunt lipsite de riscuri, dar au poten╚Ťialul de a fi mai pu╚Ťin nocive dec├ót continuarea fumatului. 

Statisticile arat─â c─â exist─â peste 1 miliard de fum─âtori pe planet─â ╚Öi 5,5 milioane ├«n Rom├ónia, dar cei mai mul╚Ťi nu fac o distinc╚Ťie clar─â ├«ntre ╚Ťig─âri ╚Öi produsele f─âr─â fum, ├«ntre tutunul ars ╚Öi tutunul ├«nc─âlzit. Alegerile bune se fac ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â. Fum─âtorii nu trebuie s─â uite c─â cea mai bun─â alegere pe care o pot face este s─â renun╚Ťe complet la tutun ╚Öi nicotin─â.

Material realizat cu susţinerea Philip Morris România.

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cub jojo admin gif
image
femeie care numara bani jpeg
alina puscas png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg