Ce trebuie să știți despre vitamina E, numită și vitamina tinereții


    Vitamina E se găsește și în fructe oleaginoaseFoto: pixabay.com
Vitamina E se găsește și în fructe oleaginoaseFoto: pixabay.com

În opinia cercetătorilor, vitamina E, un antioxidant de excepție, ne apără de multe boli și de îmbătrânirea prematură. Vitamina E, numită și vitamina tinereții, joacă un rol important în protecția globulelor roșii în lupta cu substanțele oxidante (radicalii liberi). De aceea, această vitamină întârzie îmbătrânirea ochilor, a pielii și a prostatei.

Totodată, vitamina E are puterea să reducă nivelul colesterolului rău, previne apariția complicațiilor cardiovasculare și ține în frâu efectele aterosclerozei, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ”Vitamina tinereții”. Această vitamină se regăsește în anumite alimente: ou (1 mg de vitamina E), spanac (100 g conține 2 mg de vitamina E), alune și migdale (30 g conțin 6 mg de vitamina E), roșii (o cană de roșii conțin 0,68 mg), varza creață preparată ( o cană conține 2,48 mg). 

Efectele vitaminei E asupra organismului

Vitamina E contribuie la hidratarea pielii și stimulează fertilitatea. De asemenea, sistemul imunitar este foarte bine susținut de vitamina E. Este un fapt constatat că la persoanele care au un nivel scăzut de vitamina E și sistemul imunitar este afectat și, de aceea, se îmbolnăvesc mai des. Specialiștii europeni precizează că suplimentarea cu vitamina E prin alimente sau capsule naturale restabilește destul de repede funcția sistemului imunitar. Această concluzie este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de afecțiuni care se datorează sistemului lor imunitar slăbit.

Necesarul zilnic de vitamina E pe categorii de vârstă

În funcție de vârstă, organismul uman are nevoie de o anumită doză de vitamina E: 0-1 an= 4 mg; 1-3 ani= 6 mg; 4-6 ani =7,5 mg; 7-9 ani=9 mg; 10-12 ani=11 mg; 13-19 ani= 12 mg; adulții= 12 mg; după 75 ani=20-25 mg;  femeile însărcinate (12 mg), femeile care alăptează ( 12 mg).

Concluzia specialiștilor. Indicații terapeutice pentru vitamina E

Vitamina E este recomandată de specialiști în sterilitatea feminină, în atrofia uterină, atrofia ovariană și testiculară și pentru prevenirea îmbătrânirii.

FotoJet jpg
8 boca arsenie  jpeg
ramona si cazacu jpeg
FotoJet (3) jpg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
buta jpg
1669494557875057 1XMKigNP jpg
Bataie intre suporteri jpg
image
image
image
image
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg