Ce trebuie să știți despre Vitamina E, vitamina tinereții. În ce se găsește și ce rol are
În opinia cercetătorilor, Vitamina E, un antioxidant de excepție, ne apără de multe boli și de îmbătrânirea prematură.
Vitamina E, (tocoferolul) numită și vitamina tinereții, joacă un rol important în protecția globulelor roșii în lupta cu substanțele oxidante (radicalii liberi). De aceea, această vitamină întârzie îmbătrânirea ochilor, a pielii și a prostatei. Totodată, vitamina E are puterea să reducă nivelul ”colesterolului rău”, previne apariția complicațiilor cardiovasculare și ține în frâu efectele aterosclerozei, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ”Vitamina tinereții”.
Ce alimente au vitamina E
Această vitamină se regăsește în anumite alimente: în ou (1 mg de Vitamina E), în spanac (100 g conține 2 mg de Vitamina E), în alune și migdale (30 g conțin 6 mg de Vitamina E), în roșii (o cană de roșii conțin 0,68 mg), varza creață preparată (o cană conține 2,48 mg).
Vitamina E contribuie la hidratarea pielii și stimulează fertilitatea
Vitamina E contribuie la hidratarea pielii. De asemenea, sistemul imunitar este foarte mult susținut de vitamina E. Este un fapt constatat că la persoanele care au un nivel scăzut de vitamina E și sistemul imunitar este afectat și, de aceea, se îmbolnăvesc mai des. Specialiștii europeni precizează că suplimentarea cu vitamina E prin alimente sau capsule naturale restabilește destul de repede funcția sistemului imunitar. Această concluzie este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de afecțiuni care se datorează sistemului lor imunitar slăbit.
Necesarul zilnic de vitamina E pe categorii de vârstă:
În funcție de vârstă, organismul uman are nevoie de o anumită doză de vitamina E:
- 0-1 an= 4 mg;
- 1-3 ani= 6 mg;
- 4-6 ani =7,5 mg;
- 7-9 ani=9 mg;
- 10-12 ani=11 mg;
- 13-19 ani= 12 mg;
- adulții= 12 mg;
- după 75 ani=20-25 mg;
- femeile însărcinate (12 mg),
- femeile care alăptează ( 12 mg).