Ceaiul de mușețel, un calmant universal

Ultima actualizare:

Folosit din cele mai vechi timpuri în scop medicinal, muşeţelul este cunoscut în principal pentru beneficiile pe care le are asupra problemelor stomacului, însă aria sa de acţiune se extinde şi la alte afecţiuni. Are proprietăţi de vindecare, antioxidante şi de curăţare. Iată cum îl folosim!

Intern

Muşeţelul este excelent pentru efectele carminative, uşor sedative, antispastice şi tonice. Se utilizează sub formă de infuzie (1 linguriţă de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi) sau extracţie dublă: se macerează la rece 1-2 linguriţe de flori în jumătate de cană de apă, timp de 30 minute. Soluţia se strecoară, iar florile se infuzează cu o altă jumătate de cană de apă clocotită. Cele două lichide se amestecă, iar amestecul se bea de-a lungul unei zile. Planta este indicată în afecţiuni precum: amigdalite, inflamaţii cronice respiratorii, faringite, reacţii alergice, astm alergic, colici, tulburări digestive însoţite de durere şi balonare (gastrită hiperacidă, ulcer gastric, colită), spasme intestinale, stări dispeptice, diaree, cistite, iritabilitate premenstruală, menstre dureroase, tulburări menstruale, dezechilibre hormonale la pubertate, insomnii (adjuvant), stres. Pentru potenţarea efectului antiseptic şi antispastic la nivelul aparatului digestiv, se poate asocia ceaiul de muşeţel cu cel de coada-şoricelului.

Extern

Pentru acţiunea cicatrizantă, emolientă şi antiflogistică, muşeţelul poate fi folosit sub mai multe forme. Ca inhalaţii este indicat în afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi ale sinusurilor, în astm alergic. Astfel, un litru de apă fiartă se toarnă peste 4 linguri de muşeţel, iar aburul se inhalează sub un prosop. Se poate folosi pentru clisme, la comprese şi spălături (în conjuctivite şi alte inflamaţii ale ochilor, pete şi iritaţii cutanate, erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii. Pentru comprese, se toarnă 250 ml lapte fierbinte peste 1 lingură de muşeţel, se infuzează 1 minut, se strecoară şi se foloseşte călduţ. Mai puteţi face gargară cu infuzie: 3 linguri la 1 cană de apă, la care se adaugă 4 g de acid boric. Afecţiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul muşeţelului: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculosa, răni purulente, ulceraţii, leucoree, reumatism, arsuri, eczema, conform www.farmaciata.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net