Ceaiul şi cafeaua, prietene cu ficatul
Numeroase cercetări mai vechi şi mai noi arată că un consum frecvent de cafea sau ceai are efecte benefice asupra ficatului.
Un studiu olandez, care vine în completarea unei cercetări americane, arată un fapt uimitor: consumul de cafea sau ceai ar avea efecte protectoare și de prevenție contra patologiilor hepatice.
Cercetările dovedesc beneficiile
În fața creșterii exponențiale a bolilor ficatului la persoanele care nu consumă mai mult de 2 pahare de alcool pe zi, cercetătorii unui centru spitalicesc din Olanda au încercat să evalueze efectul consumului de ceai și de cafea la subiecții sănătoși, în încercarea de a afla o cale de prevenire a bolilor hepatice, accesibilă tuturor. Cercetarea a monitorizat obiceiurile de viață a aproape 2.500 de olandezi, cu vârsta medie de 60 de ani, care nu sufereau de nicio boală cronică a ficatului. Starea lor de sănătate a fost evaluată printr-un bilanț medical complet, în urma analizelor de sânge, testelor prin care s-a măsurat rigiditatea ficatului (ultrasunete) și frecvența consumului a 389 de produse alimentare, printre care ceaiul și cafeaua.
Scad rigiditatea ficatului
Cei care au băut până la 3 cești de cafea pe zi au fost încadrați la categoria consum moderat, în timp ce băutorii de peste 3 cești de cafea pe zi au fost incluși la categoria consum frecvent. Consumul de ceai (în special ceaiul negru) mai puțin frecvent a fost contabilizat la cei care au băut mai mult de 1 ceașcă pe zi. Rezultatele studiului au arătat următoarele: indiferent de stilul de viață, de factorii metabolici și de mediu, consumul frecvent de cafea a fost asociat, în mod semnificativ, cu o rigiditate mai scăzută a ficatului și cu un risc mai mic de acumulare a țesutului cicatricial fibros nefuncțional (fibroză hepatică). Diferitele valori ale rigidității ficatului, măsurate de specialiști, au arătat că și mici cantități de ceai negru puteau să contribuie la scăderea lor.
Bune în caz de steatoză nonalcoolică
Obiceiul de a bea ceai sau cafea nu pare să influențeze acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, arată studiul, dar cafeaua scade rigiditatea acestui organ chiar și la persoanele care suferă de ficat gras. Autorii studiului au conchis că persoanele care beau mai mult de 3 cești de cafea sau de ceai pe zi prezintă riscuri minime de a prezenta leziuni cicatriciale ale ficatului. Bineînțeles, cantitatea de cafea consumată nu trebuie să afecteze buna funcționare a inimii. Alte studii mai arată că ceaiul și cafeaua stimulează activitatea enzimatică la nivelul ficatului, au efect benefic în caz de hepatită virală (încetinesc evoluția hepatitei C), de steatoză hepatică nonalcoolică și în caz de cancer la ficat.