Ceaiul şi cafeaua, prietene cu ficatul

Ultima actualizare:

    Potrivit unui studiu, un consum frecvent de cafea sau ceai are efecte benefice asupra ficatului
Potrivit unui studiu, un consum frecvent de cafea sau ceai are efecte benefice asupra ficatului

Numeroase cercetări mai vechi şi mai noi arată că un consum frecvent de cafea sau ceai are efecte benefice asupra ficatului.

Un studiu olandez, care vine în completarea unei cercetări americane, arată un fapt uimitor: consumul de cafea sau ceai ar avea efecte protectoare și de prevenție contra patologiilor hepatice.

Cercetările dovedesc beneficiile

În fața creșterii exponențiale a bolilor ficatului la persoanele care nu consumă mai mult de 2 pahare de alcool pe zi, cercetătorii unui centru spitalicesc din Olanda au încercat să evalueze efectul consumului de ceai și de cafea la subiecții sănătoși, în încercarea de a afla o cale de prevenire a bolilor hepatice, accesibilă tuturor. Cercetarea a monitorizat obiceiurile de viață a aproape 2.500 de olandezi, cu vârsta medie de 60 de ani, care nu sufereau de nicio boală cronică a ficatului. Starea lor de sănătate a fost evaluată printr-un bilanț medical complet, în urma analizelor de sânge, testelor prin care s-a măsurat rigiditatea ficatului (ultrasunete) și frecvența consumului a 389 de produse alimentare, printre care ceaiul și cafeaua.

Scad rigiditatea ficatului

Cei care au băut până la 3 cești de cafea pe zi au fost încadrați la categoria consum moderat, în timp ce băutorii de peste 3 cești de cafea pe zi au fost incluși la categoria consum frecvent. Consumul de ceai (în special ceaiul negru) mai puțin frecvent a fost contabilizat la cei care au băut mai mult de 1 ceașcă pe zi. Rezultatele studiului au arătat următoarele: indiferent de stilul de viață, de factorii metabolici și de mediu, consumul frecvent de cafea a fost asociat, în mod semnificativ, cu o rigiditate mai scăzută a ficatului și cu un risc mai mic de acumulare a țesutului cicatricial fibros nefuncțional (fibroză hepatică). Diferitele valori ale rigidității ficatului, măsurate de specialiști, au arătat că și mici cantități de ceai negru puteau să contribuie la scăderea lor.

simeon stalpnicul png

Bune în caz de steatoză nonalcoolică

Obiceiul de a bea ceai sau cafea nu pare să influențeze acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, arată studiul, dar cafeaua scade rigiditatea acestui organ chiar și la persoanele care suferă de ficat gras. Autorii studiului au conchis că persoanele care beau mai mult de 3 cești de cafea sau de ceai pe zi prezintă riscuri minime de a prezenta leziuni cicatriciale ale ficatului. Bineînțeles, cantitatea de cafea consumată nu trebuie să afecteze buna funcționare a inimii. Alte studii mai arată că ceaiul și cafeaua stimulează activitatea enzimatică la nivelul ficatului, au efect benefic în caz de hepatită virală (încetinesc evoluția hepatitei C), de steatoză hepatică nonalcoolică și în caz de cancer la ficat.

image
image
image
image
image
image
atac cutit jpeg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
decoratiuni feng shui shutterstock 1868255917 jpg
pompieri incendiu jpeg
Pensii 2022  Vesti bune pentru pensionarii din Romania cat vor creste pensiile de la 1 ianuarie webp
hrana pisici shutterstock jpg
permis de conducere freepik jpg
image
actualitate.net