Ceaiurile din "leacuri mănăstireşti" te scapă de boli

Ultima actualizare:

Silnicul, odoleanul sau pirul sunt plante mai puţin cunoscute, dar care au fost folosite din vechime în farmaciile mănăstirilor de către călugării tămăduitori, pentru o paletă largă de afecţiuni. Citeşte mai multe în numărul din iunie al Revistei Click! Sănătate!

Odoleanul combate insomnia

Răspândit în zonele de munte, odoleanul poate fi folosit pentru reglarea pulsului şi obţinerea unui somn liniştit, precum şi pentru sindromul premenstrual. Părintele Iov notează: „Odoleanul se întrebuinţează în chip de fiertură de rădăcină, 8 până la 15 grame la 1 litru de apă, din care se beau câteva ceşti pe zi sau chiar toată”

Pirul, diuretic natural

Cea mai răspândită buruiană de grădină, pirul acţionează ca diuretic şi poate fi folosit sub formă de ceai, ca remediu pentru persoanele cu microlitiază sau litiază renală. 30 de grame de rădăcină se fierb 1 minut în puţină apă, pentru a elimina gustul amar. Apoi, rădăcina înmuiată se zdrobeşte şi se fierbe în 1250 ml de apă până când rămâne doar 1 litru de lichid, care va fi strecurat ulterior. În ceai se adaugă puţin suc de lămâie şi se bea tot de-a lungul unei zile. 

Silnicul alină durerile reumatismale

Plantă târâtoare cu flori albastre sau violete, care creşte în livezi şi păduri, silnicul este util sub formă de ceai, pentru atenuarea durerilor provocate de gută sau reumatism şi pentru tulburări digestive. De asemenea, se poate folosi sub formă de sirop în caz de tuse. 

Lemnul-dulce tratează constipaţia

Folosit din vechime pentru proprietăţile medicinale, lemnul-dulce ajută la accelerarea tranzitului intestinal, dar şi la diminuarea crizelor de tuse. „Fiertura din 25 de grame rădăcină la 500 de grame de apă se dă pentru potolirea tusei şi pentru a ajuta ieşirea afară. Trebuie să o fierbem însă 2 ceasuri”, sfătuieşte părintele Iov în volumul „Reţetarul de la Neamţ. Leacuri din grădina mănăstirii spre folosul credincioşilor”. 

Dracila reglează menstruaţia

Printre plantele cu proprietăţi medicinale apreciate de părintele Iov se numără şi dracila, un arbust spinos, cu scoarţă gri, flori galbene şi fructe în formă de boabe roşii, care se consumă sub formă de ceai sau dulceaţă. „Ceaiul din coajă de dracilă din 20 grame la 500 grame de apă, băut câteva ceşti pe zi, se dă ca un întăritor şi aducător de poftă de mâncare, şi, de asemenea, în scurgerile de sânge la femei”, scrie preotul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net