Ceașca de sănătare: Vinurile medicinale sunt tonice naturale cu puteri vindecătoare
Oboseala, insomniile, reumatismul și stările de nervozitate sunt câteva dintre problemele de sănătate în care terapia cu vin medicinal are efecte benefice. Chiar dacă terapia cu vinuri medicinale are efecte dovedite, aceste tonice sunt mai puțin folosite decât ”surate” lor: tincturile, uleiurile sau siropurile preparate din plante, fructe și legume.
Dacă vreți să beneficiați de puterile vindecătoare ale acestor tonice naturale, în funcție de afecțiunea de care suferiți, trebuie să respectați recomandările specialistului și să nu confundați vinurile medicinale cu vinurile din comerț.
Vă prezentăm câteva rețete de vinuri medicinale pe care le puteți prepara acasă.
Vinul de pătrunjel alungă obosela
Terapeuții recomandă acest vin pentru proprietățile sale expectorante, diuretice, antianemice și stimulente. De aceea, specialiștii îl recomandă în afecțiuni precum oboseala cronică, angina pectorală, răceli și anemie.
- Ingrediente: 10 rădăcini de pătrunjel cu frunze cu tot, 1 litru de vin roșu natural, 250 g de miere și 2 linguri de oțet de mere.
- Cum se prepară: Pătrunjelul se taie mărunt, turnați peste el vinul, adăugați oțetul și mierea. Lăsați ingredientele să fiarbă la foc mic, timp de 10 minute. Strecurați vinul când este cald și turnați-l în sticluțe mici, dezinfectate cu spirt, apoi să le sigilați cu dopuri de plută.
- Cum se consumă: În tratamentul pe termen lung, doza zilnică este de 4-6 linguri pe zi sau după sfatul specialistului.
Vinul de fructe, bun pentru anemie
Pentru cei care suferiți de reumatism, de anemie, de gută sau aveți probleme cu digestia, o terapie cu vin preparat din fructe, pe care le puteți găsi pe piață tot anul, să vă fie de folos. Oricine a urmat o cură cu acest vin și-a îmbunătățit starea de sănătate: a scăpat de insomnii, are o imunitate mai bună și astfel a fost mai puțin vulnerabil la infecții.
- Ingrediente: 1 kg de mere, 200 g prune uscate, 100 g stafide, 1 litru de vin alb, o jumătate de baton de vanilie, 10 cuișoare, 120 g zahăr brun și 50 g de rachiu.
- Cum se prepară: Fructele curățate de coajă și de sâmburi, împreună cu celelalte ingredinente le puneți la macerat într-un borcan acoperit cu tifon. Timp de 21 de zile amestecați ingredientele din borcan de două- trei ori pe zi. Apoi strecurați vinul în sticle de culoare închisă și le depozitați la rece.
- Cum se consumă: Trebuie să beți câte 50 ml de trei ori pe zi un interval de cel puțin trei săptămâni. Această cură poate fi repetată de trei-patru ori pe an.
Vinul de mărar reglează tensiunea
Dacă aveți senzația de sufocare, dacă tensiunea voastră oscilează de la o zi la lata, iar crizele de reumatism sau astmul vă tracasează, vinul de mărar vă scapă de dkisconfortul dat de acestea.
- Ingrediente: 1 litru de vin alb, 25 de g de semințe de anason, 50 g de semințe de mărar, 100 g zahăr brun și 25 ml rachiu.
- Cum se prepară: Puneți aceste ingrediente într-un borcan acoperit cu tifon și le lăsați să se macereze, timp de 10 zile la întuneric. După acest interval filtrați vinul și-l turnați în sticle pe care le astupați bine cu dopuri de plută.
- Cum se consumă: Din acest tonic să consumați câte 50 ml de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Această terapie are efect benefic dacă este urmată cel puțin 30 de zile.
Vinul de țelină previne surmenajul
Proiectele cotidiene sunt o provocare pentru ritmul alert pe care-l parcurgem deseori. Pentru ca oboseala să nu vă scoată din ritmul cotidian, să încercați terapia cu vin de țelină. Specialiștii menționează numeroase exemple care au confirmat faptul că epuizarea fizică și psihică au fost combătute cu ajutorul unei cure cu vin care folosește țelina ca ingredient principal.
- Ingrediente; O țelină mare (care să cântărească măcar 300 g), 1 litru de vin alb, curat, procurat de la țărani și 4 linguri de miere.
- Cum se prepară: Tăiați țelina mărunt, cu coaje cu tot; să o puneți într-un vas dezinfectat cu alcool. Adăugați mierea, vinul și puneți vasul într-o încăpere unde temperatura să nu depășească 18 grade C. După 48 de ore puteți să începeți tratamentul.
- Cum se consumă: Zilnic, beți câte două pahare de câte 50 ml, înaintea mesei de prânz și de cină. După cinci zile, efectele tonicului de țelină sunt vizibile, dar tratamentul trebuie continuat încă două săptămâni.
Vinul de mentă, leac pentru palpitații
Menta este renumită pentru proprietățile ei terapeutice clamante, sedative, bactericide, stomahice și afrodisiace. Dacă avețis stări de nervozitate, tot mai frecvente, palpitații sau ați descoperit că aveți paraziți intestinali, vinul de mentă își va dovedi eficiența mai repede decât vă așteptați.
- Ingrediente: 500 ml vin alb, 500 ml infuzie de mentă (care se prepară din 25 g mentă uscată, infuzată în 500 ml apă clocotită, timp de 15 minute), și 30 g miere.
- Cum se prepară: Amestecați vinul cu infuzia de mentă și cu mierea. După ce amestecați ingredientele, le lăsați la macerat timp de 40 de zile. Apoi filtrați vinul și-l păstrați în sticluțe mici, bine sigilate.
- Cum se administrează: 50 ml de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
- Recomandare: În timpul acestei terapii, evitați preparatele bogate în grăsimi și condimente.