Ceaşca de sănătate: Băuturi tonice mai eficiente decât decât cofeina

Ultima actualizare:

    Băuturile din cacao și lapte sunt un izvor pentru sănătatea noastrăSursa foto:descoperă.ro
Băuturile din cacao și lapte sunt un izvor pentru sănătatea noastrăSursa foto:descoperă.ro

Mai ales în zilele când avem un program foarte încărcat, apelăm la ajutorul unei cești de cafea, fiind convinși că miraculoasa băutură are să ne ajute să finalizăm cu bine ceea ce ne-am propus. Totuși, există și persoane care nu au voie sau nu tolerează cafeaua. În acest caz, nutriţioniştii recomandă băuturi tonice preparate din legume şi din fructe, care sunt sănătoase şi, deseori, mai eficiente decât cofeina.

Minola, un tonic din morcovi pentru orice vârstă

Minola, o băutură preparată din morcov, şi-a căpătat renumele de tonic pentru orice vârstă. Morcovul, ingredientul-vedetă al acestei băuturi, furnizează organismului necesarul de vitamina A, pentru o zi întreagă, protejând plămânii şi contribuind la buna funcţionare a sistemului respirator. Terapeuţii susțin că, datorită   substanţelor antioxidante din compoziţia legumei: complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, dar şi celorlalte ingrediente (mierea, lămâia şi scorţişoara), băutura este un excelent detoxifiant, un furnizor de energie și poate să înlocuiască porţia zilnică de cafea. În același timp, Minola se recomandă persoanelor care depun eforturi intelectuale deosebite, convalescenților, astenicilor, suferinzilor de boli gastrointestinale și de boala  arterelor.

Cum se prepară Minola

Pentru a prepara în casă savuroasa băutură Minola, avem nevoie de următoarele ingrediente: 30 g miere, 150 ml suc de morcovi, o linguriţă suc de lămâie şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară.

Preparare: Sucul de morcovi se obține dintr-un kg de morcovi suculenți, de calitate, care se storc cu ajutorul unui storcător de legume. În continuare, se amestecă sucul de morcovi cu celelalte ingrediente, până când acestea se omogenizează. Se consumă una-două porţii pe zi. 

Nectarul de pepene galben, alternativă la cafeaua  zilnică

Pepenele galben, fructul aromat, preferat de copii şi de adulţi, în egală măsură, poate fi consumat și sub formă de suc (un nectar care potolește setea și pregătește sistemul nervos pentru o zi foarte încărcată). Nectarul de pepene galben este mai rezistent la fenomenul de oxidare, în comparație cu sucul obținut de la pepenele verde.  În același timp, savurosul nectar de pepene galben este renumit şi pentru efectele lui medicinale: îmbunătățește sistemul imunitar, reduce riscul atacului cardiac, combate anemia, fiind recomandat și în afecţiunile ficatului şi rinichilor, în gută şi în artrită. Mai mult, substanţele active importante conţinute de nectar: fibre alimentare, albumine, vitaminele A, B, C, glucoza şi sărurile minerale (magneziu, fosforul, calciu și potasiu din belșug) revigorează organismul, curăţă tubul digestiv şi combat constipaţia. Pornind de la concluziile specialiştilor de la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Agricole, care susţin că antioxidanţii enzimatici conţinuţi de pepenele galben scad nivelul proteinelor de stres ce se acumulează în intestine, nutriţioniştii recomandă nectarul de pepene, ca alternativă la cafeaua zilnică. 

Cum se prepară nectarul de pepene galben

Savurosul nectar  se prepară din următoarele ingrediente: câte 200 g miez de pepene galben, miez de pepene portocaliu şi miez de pepene roșu (cantaloupe), două linguri de miere, puţină scorţişoară şi din 200 ml infuzie de mentă. Pepenele şi mierea se pun în storcătorul de fructe. Când aceste ingrediente s-au omogenizat, se adaugă infuzia de mentă şi scorţişoara. Nectarul se serveşte în locul cafelei, la micul dejun. Se mai poate servi o porţie, după masa de prânz.

Cacaoa ne menține în formă

Deşi este folosită îndeosebi ca aliment, pudra de cacaoa, cunoscută şi folosită de sute de ani, este un tonic natural care face minuni și ne menţine în formă în etapele solicitante. Totodată, băuturile preparate din cacaoa sunt leacuri naturale pentru o varietate de boli.

Un remediu dovedit pentru afecțiunile cardiovasculare

O ceaşcă de cacaoa neîndulcită, în care adăugați  50 gr lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală în orice anotimp. În plus, cacaoa este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare; un studiu concludent a fost realizat în Spania  pe un eşantion de 42 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste de peste 70 de ani. Aceştia au băut zilnic câte o ceaşcă de cacaoa preparată din 40 de grame de pudră de cacaoa neîndulcită şi lapte degresat. După o lună, cercetătorii au observat că subiecţii care au consumat zilnic o astfel de băutură, aveau un risc mai redus de a avea probleme cardiovsculare în comparaţie cu cei care consumaseră lapte simplu. Toți subiecții aveau probleme de sănătate

Este semnificativ faptul că participanţii la acest studiu aveau vârste de peste 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit; mai mult, unii aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi. Cercetătorii au precizat că, în grupa celor care consumaseră cacaoa, s-a observat o  creştere a nivelului de colesterol ”bun”, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum se menţiona în raportul apărut în American Journal of Clinical Nutrition.Subiecții n-au urmat alte tratamente 

Totodată, participanţii la studiu n-au urmat un tratament cu  vitamine sau cu suplimente pe durata testelor, consumând doar cacaoa oferită de echipa de cercetatori din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

Toate aceste beneficii, constatate de cercetători, se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacaoa. Dintre aceste substanţelor active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii.

Antioxidanții din cacao țin la distanță  bolile grave

Aceşti antioxidanţi diminuează riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacaoa ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Recomandarea specialiștilor

Consumul de cacaoa reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine; de aceea, specialiştii recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacaoa şi din lapte degresat neîndulcit.

Cacaoa și... hormonii fericirii

În studiul : ”Sănătatea de fiecare zi”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne dă o veste bună în legătură cu pudra de cacaoa:” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacaoa vine în ajutorul vostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei, substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacaoa şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”.         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net