Ceașca de sănătate Ce trebuie să știm despre cacao, ”hrana zeilor”
De secole, Theobrama cacao (arborele de cacao), botezat astfel de savantul Carl von Lime, este cartea de vizită a miraculosului arbore care, în limba greacă înseamnă ”hrana zeilor”. Cercetătorii din lumea întreagă au ajuns la o concluzie comună: totdeauna, un tonus bun și o stare de spirit optimistă sunt garanțiile unei sănătăți ”de fier”. Totuși, trebuie să găsim soluții pentru ca starea noastră de spirit să nu fie alterată de situații imprevizibile.
Cercetătorii din lumea întreagă au constatat că, în orice împrejurare, rămânem optimiști dacă vom consuma băuturi preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase. Pudra de cacao, consumată îndeosebi ca aliment de sute de ani, este un tonic natural care face minuni pentru consumatorii acestei delicatese. Totodată, băuturile preparate din cacao sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.
Pudra de cacao este un izvor de substanțe active
Testele de laborator au dovedit că pudra de cacao conține cantități importante de minerale , precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).
Consumatorii de cacao țin în frâu riscul bolilor de inimăLa un studiu elocvent, realizat în America au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu. Cacao combate problemele specifice vârstei a treia
Efectul consumului de cacao s-a dovedit benefic pentru participanții la studiu, persoane care aveau vârste de peste 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut același timp, participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.
Bobul de cacao are puternice proprietăți antioxidante
Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţelor active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.
Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale
Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.
Cacao ne menține buna dispoziție
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate:” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”.
Cacao, un remediu pentru tegumentul deteriorat
Fiind foarte bogată în antioxidanţi, cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorare, iar efectul consumului acestei băuturi se remarcă la scurt timp de la începerea curei. În paralel cu ceaşca de cacao băută dimineaţa, cine are un tegument deteriorat, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Această cremă se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână.
O ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte este o sursă de optimism
Specialiștii au stabilit că ceașca de ciocolată sau de cacao, băută fierbinte, are un efect mult mai bun decât acceași cantitate de ciocolată consumată sub formă de bomboane sau de tabletă. Explicația ar fi următoarea: când avem în fața noastră ceașca de ciocolată aburindă, simțim aroma extraordinară a băuturii care ne influențează simțurile, contribuind la creșterea secreției de serotonină, ce ne transmite o stare de bine. Mai mult, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată, fierbinte băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență.
Ceașca de ciocolată ne prelungește viața
Statisticile au constatat că iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, tratează ciocolata cu indiferență. Chiar dacă medicii nu prea recomadă consumul de ciocolată datorită faptului că are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor, dacă este consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața.
Ciocolata alungă virușii
Aroma ciocolatei are efecte extraordinare asupra organismului: eliberează o cantitate importantă de imunoglobulină A, care produce anticorpi ce protejează organismul de viruși.
Cacao, o băutură ideală și în anotimpul rece
O ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală în anotimpul rece. În plus, cacao este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.
Pentru obținerea unei jumătăți de kilogram de ciocolată se folosesc câteva sute de boabe de cacao procesate.
.Reţetele săptămânii
Ciocolată caldă antistres
Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 3 linguri de lapte degresat. Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine; se adaugă treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute. Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.
Ciocolată caldă cu 120 calorii
Ingrediente: O cană de lapte degresat neîndulcit, trei linguri de cacao şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă de zahăr invertit). Preparare: Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă. Deși ciocolata obținută are un conținut caloric redus, efectul său este revigorant și trebuie băută în zilele cu un program foarte încărcat.