Ceașca de sănătate: Ceaiurile ca băuturi tonice sau calmante, administrate și pentru afecțiuni grave

Ultima actualizare:

    Ceaiurile se consumă respectând anumite condiții Sursa foto: Click.ro
Ceaiurile se consumă respectând anumite condiții Sursa foto: Click.ro

Zi de zi, gripa și virozele respiratorii fac tot mai multe victime. În astfel de situații, atenția multor semeni se îndreaptă spre alimentație, un tonic cu efecte benefice pentru sănătate. Pentru unele persoane ceaiurile, alese după anumite criterii, sunt băuturi apreciate și înlocuiesc apa, în totalitate.

Aceste obiceiuri  sănătoase se învață în  familie și sunt respectate toată viața. Când virozele fac multe victime, unele persoane consumă ceaiuri  în scop terapeutic.

Ceaiurile au un rol important pentru sănătate

Aceste băuturi energizează, tonifică, detoxifiază şi calmează. Ca băuturi  consumate pentru o afecţiune anume, aceste plante oferă şi beneficii nebănuite în lupta cu bolile grave. Deseori, în țara noastră, consumul ceaiului este perceput ca o băutură administrată  în funcție de o problemă medicală, survenită în mod  neașteptat sau ca un adjuvant  la medicația  alopată. De-a lungul timpului, consumatorii de ceai  au descoperit  efectul plantelor , după ce le-au testat zile în șir.  În mod îmbucurător, în ceainăriile din țara noastră, arta preparării  și a consumului ceaiurilor a făcut progrese.   

Consumul ceaiului este asociat cu boala

În mod obişnuit, atunci când cineva bea ceai este întrebat ce suferinţă are şi de ce s-a îmbolnăvit. În ţara noastră consumul ceaiului este perceput, în general, ca o băutură consumată în scop terapeutic, din când în când, în funcţie de o problemă medicală, survenită în mod neaşteptat, sau ca un adjuvant la medicaţia alopată.

Ceaiurile se consumă pentru  a avea o imunitate puternică

Deseori, ceaiul se consumă sub formă de infuzie. Cu puţine excepţii, aceasta se prepară dintr- un pliculeţ de ceai sau o linguriţă rasă de plantă mărunţită şi o cană cu apă clocotită. În studiul ” Virtuțile ceaiului” Eugen Giurgiu, doctor în biochime, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă diferite  modalităţi de folosire a ceaiului, pentru avea o imunitate puternică, în lupta cu epidemiile şi cu bolile cronice.

Și pulberea plantelor este foarte eficientă

Plantele care se pot administra sub formă de pulbere se usucă şi se macină prin râşniţa de cafea. După aceea, doza indicată de terapeut, o linguriţă sau un vârf de cuţit, se ţine sub limbă zece minute, cu o jumătate de oră înaintea micului dejun. În acest timp, bolnavul trebuie să stea culcat  pe parte dreaptă. Este vorba de ceaiurile hepatice (armurariu, sunătoarea, podbalul, anghinarea), care favorizează drenajul biliar şi înlătură secreţia biliară care stagnează în bilă. În acelaşi timp, aceste ceaiuri sunt consumate şi pentru că au puterea să regenereze celula hepatică. De aceea, bolnavii hepatici trebuie să consume înaintea fiecărei mese câte o cană din ceaiul recomandat de terapeut.

Aveți probleme cu  constipaţia?

În acest caz, ceaiul de cruşin, alături de uleiul de măsline se administrează înaintea micului dejun.

De asemenea, dimineața se mai consumă, pe stomacul gol…

Ceaiurile cu efect vermifug, cele care reglează tensiunea arterială sau cele indicate contra indigestiilor se consumă tot dimineaţa, pe stomacul gol, dar nu impun o perioadă de odihnă.

Ceaiurile aperitive – înainte de masa de prânz

Ceaiurile recomandate pentru creşterea poftei de mâncare, dar şi cele antispastice, recomandate în gastrite şi ulcere se administrează înainte de masa de prânz (genţiana, afinul, gălbenelele, coarnele, măceşul, coacăzul negru), sub formă de infuzie, de pulbere sau de tinctură, iar tratamentul durează cel puţin 18 zile.

Pentru afecțiunile coronariene, antidepresive se respectă unele condiții  

Cu o oră înainte de masă sau la trei ore după masă se beau ceaiurile folosite pentru afecţiunile coronariene, antidepresivele, tulburările vasculare periferice şi cele cu efect antitumoral: salcia, unguraşul, roiniţa, rozmarinul, pătlagina, cătina, lemnul dulce, năpraznicul şi ginsengul. Tot după mesele principale, se recomandă şi ceaiurile pentru colită, enterită sau obezitate: coada-şoricelului, tătăneasa, gălbenelele, coada- calului, creţuşca, ceaiul verde şi menta.

Seara se beau ceaiurile sedative și calmante

Seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, se beau ceaiurile sedative şi calmantele cardiace, dar şi cele pentru asmul bronşic: talpa gâştii, păducelul, teiul, schinduful şi levănţica.

În prima parte a zilei, consumați ceai negru și ceai verde

Ceaiul negru şi ceaiul verde conţin multă teină, de aceea, se consumă, mai ales, în prima parte a zilei. După ora 16, aceste ceaiuri excitante, pot provoca insomnii.

Ceaiurile tonice şi vitaminizante, fructele de pădure, de exemplu, se pot combina cu lapte sau cu sucuri de fructe. Acestea sunt foarte eficiente pentru anemici şi pentru persoanele marcate de stres. Ceaiul consumat de plăcere se poate bea oricând, dar trebuie dozat şi preparat corect.

ABC-ul ceaiurilor trebuie cunoscut

Rădăcinile plantelor scad febra, frunzele ajută la buna funcţionare a organelor, florile tratează toate problemele de respiraţie, fructele sunt bune pentru toate afecţiunile genitale şi urinare. În schimb, scoarţa este bună pentru afecţiunile musculare.

Pentru a-şi face efectul, orice ceai trebuie preparat respectând doza indicată de specialist.

Modul de preparare a ceaiului trebuie respectat cu strictețe

Prepararea ceaiului pare un lucru simplu, dar trebuie respectat  cu stricteţe. Această băutură trebuie să rămână aliatul vostru  în lupta cu afecţiunile de care suferiți, să vă  menţină starea de sănătate şi să nu devină un duşman aprig.

Infuzia se obține din frunze sau flori care nu se fierb

Infuzia se obţine din frunze sau flori, care nu se fierb niciodată. La o cană de apă se adaugă planta uscată (după recomandarea terapeutului sau după indicaţia din prospect). După ce apa începe să clocotească, se închide focul aragazului, iar după trei-patru minute, apa fierbinte se toarnă peste plantă. Amestecul se lasă la infuzat 10-15 minute, timp în care se mai răceşte ceaiul; apoi se filtrează şi se bea cald, cu înghiţituri mici. După preferinţă, se îndulceşte cu zahăr, cu miere sau se bea neîndulcit. După o lună de tratament, se mai face o pauză de 15 zile, absolut necesară, după care consumul se poate repeta.

Decoctul se prepară din rădăcini care se fierb

Decoctul se prepară din rădăcini sau scoarţă, care se pun la fiert în apă rece (după sfatul fitoterapeutului). Amestecul se fierbe timp de 15 minute, după ce apa începe să clocotească. Apoi se strecoară şi se bea călduţ, cu înghiţituri mici.

Alte condiții care se respectă

Ceaiul nu trebuie să se pregătească în cantităţi mari, pentru o zi întreagă, pentru că se degradează: îşi schimbă culoarea şi gustul. Acelaşi tip de ceai nu se consumă mult timp. După o lună, se mai face o pauză de 10-15 zile, după care terapia poate fi repetată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
image
actualitate.net
image
actualitate.net