Ceaşca de sănătate. Cele mai eficiente băuturi răcoritoare în timpul caniculei
În zilele caniculare, cu cod galben şi portocaliu, temperaturile foarte ridicate ne fură vigoarea, iar migrenele se asociază, deseori, cu senzaţia de greaţă, de nelinişte sau de insomnie. În aceste zile, ne revigorează băuturile răcoritoare din plante şi din fructe.
Aceste licori excelente acţionează împotriva oboselii, tratând o varietate de boli- de la afecţiuni respiratorii, digestive şi până la boli ale sistemului nervos. În studiul său ”Băuturi răcoritoare naturale eficiente în timpul caniculei”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă câteva leacuri vegetale dovedite, mai eficiente în zilele toride, decât răcoritoare cumpărate din comerţ.
Băutura fericirii ne menţine în formă
Există o băutură care ne poate face fericiţi! Aşa susţin nutriţioniştii europeni. În acelaşi timp, speciaşiştii precizează că este vorba despre o băutură sănătoasă, ce poate fi consumată dimineaţa, la micul dejun, şi nu conţine alcool.
Licoarea ce poartă un nume ademenitor se prepară foarte repede din trei ingrediente: o banană mică, tăiată felii, 100 ml de lapte şi o linguriţă de scorţişoară măcinată. Ingredinetele se amestecă foarte bine până obţineţi o pastă, dar în compoziţie nu adăugaţi miere sau zahăr. Băutura se numeşte astfel datorită gustului delicios şi substanţelor active din compoziţia ingredientelor conţinute.
Bananele sunt fructe ce conţin în compoziţia lor un aminoacid esenţial (triptofan) pentru producerea serotoninei, “hormonul fericirii” în organismul nostru. Totodată, bananele conţin şi vitamina B6, benefică în reglarea glicemiei. Mai mult, delicioasele fructe normalizează tensiunea arterială, iar dacă sunt consumate frecvent, ele previn accidentele vasculare cerebrale. Pentru că sunt bogate în fibre, bananele asigură şi o bună digestie, fiind un antiacid natural.
De asemenea, scorţişoara din compoziţia “Băuturii fericirii” ne îmbunătăţeşte starea de spirit, scade nivelul colesterolului şi, fiind bogată în antioxidanţi, ne protejează pielea de radicalii liberi.
Menta combate răceala cauzată de aerul condiţionat
Gustul mentei atât de savuros recomandă planta aceasta răcoroasă în combaterea migrenelor şi răcelilor care apar în timpul verii din cauza aerului condiţionat. Mai mult, în timpul caniculei, menta poate înlocui cu succes orice băutură răcoritoare din comerţ. Fiind un „paznic”al sănătăţii noastre, menta care facilitează digestia, dar ne scapă şi de efectele nedorite ale unei mese copioase, trebuie să facă parte din farmacia casei.
Foarte eficientă este infuzia preparată din două tulpiniţe cu frunze proaspete şi 500 ml de apă clocotită. Lăsăm ceaiul la infuzat timp de cinci minute, apoi strecurăm licoarea răcoritoare. Adăugăm miere şi lămâie după gust. Nu trebuie să bem mai mult de două căni pe zi.
Sucul de mere previne infarctul
Atunci când ne confruntăm cu o perioadă dificilă, când suntem obosiţi sau când temperaturile depăşesc valorile suportabile, sucul de mere este remediul ideal la care trebuie să apelăm.
Substanţele active importante conţinute de măr: vitaminele (A, B, C, B3), mineralele (potasiul, fosforul, calciul), zaharurile, taninurile şi pectina sunt substanţe care acţionează favorabil în cel puţin 60 de afecţiuni. „Totodată, mărul conţine din belşug acid ursolic. Această substanţă are acţiune antireumatică şi diuretică, ajută la regenerarea pielii (prin stimularea fibrelor de colagen), controlează nivelul insulinei, hormon care influenţează greutatea, dar poate fi şi un remediu ( sub formă de suc) care poate să prevină infarctul şi atrofierea muşchilor, afecţiune întâlnită frecvent odată cu înaintarea în vârstă", a precizat Christopher Adams, coordonatorul unui studiu de la Universitatea Americană din Iowa (SUA).
Cura cu suc de mere nu trebuie amânată
Când nivelul colesterolului din sânge este crescut sau când valorile tensiunii arteriale depăşeşc limita normală, atunci o cură cu suc de mere nu trebuie amânată, susţin nutriţioniştii europeni.
Siropul de zmeură, răcoritor şi reconfortant
În sezon, siropul de zmeură este campion în lupta cu efectele caniculei. Siropul se prepară cu miere, fără să fie fiert. Fructele se zdrobesc cu furculiţa , se pun într-o pânză rară şi se storc. În sucul proaspăt se adaugă miere ( 200 ml de suc la trei pahare de miere). Siropul obţinut se amestecă bine, se pune într-un borcan care se păstrează la frigider.
După o săptămână, siropul se poate consuma: doza recomandată pentru adulţi este de şase linguriţe pe zi, iar pentru copii, de trei linguriţe. Siropul se consumă ca atare sau se adaugă într-un pahar cu apă de 100 ml. Leacul are efecte miraculoase în afecţiuni respiratorii, digestive, în caz de sensibilitate la răceli sau de imunitate scăzută, acţionând contra oboselii sau iritării, care apar în zilele caniculei, pentru a enumera doar o parte din beneficiile acestui remediu.
Scorţişoara uşurează respiraţia
În zilele foarte fierbinţi, folosiţi un remediu excelent preparat din scorţişoară în amestec cu miere (câte două linguriţe di fiecare) şi patru linguri de apă plată. Această pastă de scorţişoară uşurează respiraţia şi combate migrenele provocate mai ales de contactul cu temperaturile ridicate. Leacul se administrează de două ori pe zi când aerul devine irespirabil. Cei care se confruntă frecvent cu migrene trebuie să folosească acest remediu totdeauna în zilele caniculare.