Ceaşca de sănătate / Citricele, un scut pentru afecţiunile de iarnă
În anotimpul rece, citricele, fructe-vedetă, ne oferă numeroase beneficii nutriţionale. Recunoscute pentru aportul lor de vitamina C, delicioasele fructe mai conţin şi alte substanţe active: fibre, minerale şi substanţe anticancerigene. Totodată, savoarea şi aroma lor ne întineresc, spun nutriţioniştii.
Deşi se găsesc pe piaţă tot timpul anului, citricele au mare căutare la români, odată cu începerea sezonului rece. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să consumăm citrice zilnic, deoarece acestea au capacitatea de a previni şi de a vindeca o varietate de boli. Elementele nutriţionale, prezente în compoziţia lor: vitamine (C, B,A, PP), săruri minerale( fosfor, calciu, potasiu, sulf) şi oligoelemente precum siliciu, mangan, cupru, ne protejează de efectele multor boli severe.
Nutriţioniştii spun că fiecare organism este un unicat. Prin urmare, ne întrebăm: care fruct exotic este protectorul ideal pentru sănătatea noastră? Răspunsul este fără echivoc: toate la un loc.
Sucul proaspăt de lămâie este un leac sigur într-o varietate de boli: migrene, scorbut, afecţiuni respiratorii, digestive şi reumatice. Pentru supraponderali şi pentru bolnavii care se luptă cu hipertensiunea şi colesterolul, este foarte eficientă cura prelungită cu lămâi, care trebuie urmată timp de 3o de zile. Tratamentul începe în prima zi cu o jumătate de lămâie; doza creşte, zilnic, cu aceeaşi cantitate, timp de 15 zile, apoi doza descreşte, până când se consumă din nou doar o jumătate de lămâie.
Bronşitele şi infecţiile pulmonare nu sunt specifice numai sezonului rece. Statisticile spun că există persoane care se confruntă cu aceste suferinţe de mai multe ori pe an.
Fitoterapeuţii europeni recomandă în astfel de situaţii un remediu foarte eficient: o cură mai simplă cu lămâi, care trebuie urmată după o schemă anume.
În prima zi se consumă o jumătate de lămâie cu coajă cu tot, dimineaţa, pe stomacul gol.
A doua zi, doza creşte şi se consumă o lămâie, în aceleaşi condiţii ca în prima zi.
În ziua a treia se consumă o lămâie şi jumătate, iar în a patra zi, doza este de două lămâi.
Din a cincea zi, doza descreşte zilnic cu câte o jumătate de lămâie până în ziua a şaptea, când se consumă doar o jumătate de lămâie, la fel ca în prima zi. Concomitent cu această terapie, se poate administra şi câte o ceaşcă cu infuzie de ceapă roşie, îndulcită cu o linguriţă de miere.
După trei luni, tratamentul se poate repeta. Cercetările pe această temă au demonstrat că în urma acestei terapii, starea de sănătate a persoanelor care se confruntau cu infecţiile pulmonare, în fiecare anotimp, s-a îmbunătăţit considerabil, deoarece „victimele” acestor afecţiuni au scăpat de coşmarul recidivelor.
Sucul, miezul şi coaja portocalei oferă beneficii nutriţionale pentru 50 de afecţiuni. Terapia cu portocale este de mare ajutor hepaticilor, cardiacilor, reumaticilor şi anemicilor. În profilaxia răcelii, o limonadă preparată dintr-un pahar cu suc de portocale şi o lingură de vin alb face minuni, pentru că scade febra. Dacă licoarea este administrată seara, atunci ea previne şi insomnia.
Acest soi de portocală are recomandări asemănătoare cu cele indicate pentru lămâie. De asemenea, soiul de portocală roşie este un simbol al vitaminei C, un protector hepatic şi vascular, fiind un remediu pentru fragilitatea capilară, pentru tromboze şi pentru vâscozitatea crescută a sângelui. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne spune cum să valorificăm acest fruct: ”Portocala roşie conţine o substanţă colorată, numită antocian, substanţă apreciată pentru efectul ei mai amar decât al confratelui de culoare portocalie. Leacul se prepară astfel: Se pun la macerat 4-5 cm de coajă în 250 ml apă. A doua zi, se mănâncă această coajă; cine doreşte poate să fiarbă acest înveliş exterior al fructului, ca în exemplul de mai sus, după care poate să adauge o linguriţă de miere. Se consumă coaja, un remediu pentru obezitate şi pentru constipaţie; totodată, „medicamentul-” coajă măreşte rezistenţa la efort; în final, se bea sucul rămas".
Mandarinele contribuie la întărirea sistemului imunitar. Datorită procentului mare de brom, mandarina are proprietăţi sedative combătând insomniile. De asemenea, ele conţin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A; aşa se explică şi culoarea portocalie, asemănătoare morcovului.
Totodată, în compoziţia delicioaselor mandarine se regăsesc şi multe alte vitamine, cum ar fi vitamina C, complexul B, vitaminele E şi K, dar şi minerale esenţiale pentru menţinerea stării noastre de sănătate: calciu, fosfor, fier. Lista substanţelor active din compoziţia mandarinelor se poate completa cu fibre şi proteine, deosebit de utile în digestie.
Pro mandarinele – leacuri cu bun gust
Cine consumă cel puţin o mandarină pe zi, se poate bucura de o mulţime de beneficii, spun nutriţioniştii: mandarinele îmbunătăţesc vederea, scad concentraţia colesterolului “rău” din sânge, întăresc sistemul imunitar şi cresc pofta de mâncare a copiilor mofturoşi în perioada de creştere; în acelaşi timp, mandarinele sunt indicate în curele de slăbire pentru că intensifică arderile, au puţine calorii şi dau senzaţia de saţietate. Nu în ultimul rând, aromatele citrice cresc rezistenţa împotriva infecţiilor, au proprietăţi antioxidante, detoxifiante şi anticancerigene.
Fiecare soi de grapefruit - roz, roşu şi galben - conţine multă vitamina C. Din această cauză, terapeuţii recomandă să fie consumat zilnic, mai ales în sezonul rece. Multă vreme s-a crezut că este un soi de pomelo. Mai mult, francezii îi spun chiar pomelo. Spre deosebire de alte citrice, grepfrutul, numit şi fructul raiului, conţine o enzimă care dinamizează digestia. Este un aliment esenţial în curele de slăbire, fiind sărac în calorii. Intern, grapefrutul menţine sănătatea gingiilor, previne inflamarea acestora, previne, de asemenea, bolile tubului digestiv, constipaţia, oboseala, herpesul, scade nivelul glicemiei, reducând riscul infactului miocardic.
Kiwi este un alt campion al vitalităţii, bogat în vitamină C. Dacă bem suc de de kiwi reuşim să ne curăţăm arterele, prevenind astfel apariţia aretoamelor-grăsimi instalate pe artere, spun specialiştii. O cură cu suc de.Kiwi (un pahar de 100 ml pe zi) lasă senzaţia de saţietate , ajutând astfel în curele de slăbire. În plus, sucul fructului cu aromă inconfundabilă, contribuie şi la normalizarea acidului gastric în stomac, la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Cei marcaţi de stres trebuie să bea zilnic un pahar cu suc de kiwi. În scurt timp, ei vor descoperi efectele tonice ale acestei licori asupra sistemului nervos.
Sucurile fructelor exotice, atât de bogate în Vitamina C şi în minerale, în mod cert, măresc rezistenţa organismului noastru la bolile infecţioase. In sezonul rece, ele au puterea să ţină la respect virozele , prevenind complicaţiile respiratorii.
Acest fruct, cel mai mare din familia citricelor, este degustat din plăcere sau din curiozitate de mulţi români. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că fructul este bogat în vitamina C care nu se depreciază timp de mai multe săptămâni de la data recoltării. Aportul vitaminei C contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar,distruge radicalii liberi şi influenţează asimilarea calciului în organism. Pomelo mai conţine vitaminele B3, B5, PP, alături de minerale esenţiale cum ar fi: calciu, magneziu, potasiu şi alte minerale.
Sucul de pomelo se remarcă prin numeroase proprietăţi terapeutice: scade colesterolul „rău”,stimulează sistemul imunitar, este tonic, antiseptic, contribuie la absorţia fierului în organism, combate infecţiile virale şi bacteriene, vindecă rănile şi escarele, participă la detoxifierea organismului, reduce riscul apariţiei cataractei şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Pomelo este recomandat în curele de slăbire pentru că 100 g miez proaspăt are doar 42 de calorii.
O băutură revigorantă, la îndemâna noastră
Ingrediente: 200 ml suc pomelo, 5 linguriţe de miere, 200 ml infuzie de busuioc.
Mod de administrare: Preparăm infuzia dintr-o linguriţă rasă de busuioc şi dintr-o cană de apă. Lăsăm ceaiul să se răcească şi-l strecurăm. Apoi, amestecăm toate ingredientele. Tonicul se consumă în următoarele 3 ore şi terapia se repetă de 4 ori pe săptămână.