Ceașca de sănătate: Izma bună , un remediu renumit pentru o varietate de boli
Fitoterapeuții din numeroase țări apreciază Izma bună (Mentha piperita) deoarece studiile recente, realizate pe această temă, au scos în evidență faptul că planta este eficientă în tratamentul a numeroase afecțiuni pentru care se folosește în premieră.
Izma bună este recomandată în tratamentul a numeroase afecțiuni, de la durerile gastro-intestinale, indigestii, arsuri gastrice, dureri reumatismale, migrene şi până la combaterea depresiei și anxietăţii. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, a studiat multă vreme efectele mentei bune asupra organismului uman. În studiul ”Izma bună”, Eugen Giurgiu precizează că această specie de mentă medicinală conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Planta conține numeroase substanţe active importante, precum mentolul (un valoros ulei eteric), compuşi antibiotici şi substanţe minerale cu o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. Fitoterapeutul recomandă tratamentul cu mentă pentru efecte mai puţin cunoscute:
„Sub formă de infuzie, menta revigorează sistemul nervos şi pune în mişcare sângele. În plus, o cură cu preparate din mentă: infuzie, ulei sau sirop revigorează întregul organism, combate palpitaţiile şi anxietatea. Folosită în cure de trei-patru săptămâni, infuzia de izmă îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi secreţia bilei şi calmează colonul iritabil. În acelaşi timp, siropul de mentă este revigorant şi scurtează perioada de convalescenţă după răceli şi viroze”, ne spune fitoterapeutul Eugen Giurgiu.
Pentru organismul obosit sunt benefice cocteiurile cu mentă
Studii recente au dovedit că toate cocteilurile care conţin mentă sunt tonice pentru organismul obosit, după numeroase eforturi fizice şi intelectuale sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.
Menta, un excelent calmant
Menta este renumită pentru proprietăţile ei calmante. Infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, dureri de stomac şi de bilă) după prima zi de tratament.
Uleiul de mentă alină durerile reumatismale
Fitoterapeuții au constatat că uleiul de mentă are proprietatea de a reduce inflamațiile și de a calma durerile reumatice. Dacă aveți reumarism, consumați infuzie de mentă și aplicați câteva picături de ulei de mentă pe zonele cu probleme și, în curând, veți constata efectul calmant al acestuia.
Rețetele săptămânii
Infuzia de mentă se bea dimineața și seara
O infuzie se prepară dintr-o linguriţă de frunze mentă de grădină şi o cană cu apă. Ceaiul se lasă să clocotească un minut, apoi se lasă la infuzat 3-4 minute. După aceea, infuzia se consumă cu înghiţituri mici. Prima cană de infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua, după cină.
Lichiorul de mentă îndepărtează starea de neliniște
Acest lichior are un efect benefic asupra digestiei. Totodată, lichiorul este apreciat pentru proprietățile sale calmante asupra organismului.
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: Patru linguriţe de frunze de izmă, 300 mg miere de tei, un litru de apă, 4 cuişoare, coaja unei portocale, vanilie (un sfert de baton), 300 ml de ţuică de ţară sau 200 ml alcool rafinat.
Preparare: Fierbem izma şi aromele în apă, la foc mic, timp de 30 de minute. Strecurăm lichidul şi adăugăm mierea. Mai lăsăm lichidul să clocotească cinci minute, mestecând foarte bine, cu o lingură de lemn. Adăugăm alcoolul şi mestecăm, în continuare, până când lichidul se omogenizează bine. Când lichiorul este cald îl turnăm în sticle închise la culoare şi le astupăm foarte bine. Lichiorul acesta se serveşte ca aperitiv la mesele festive. Curativ, se bea câte un păhărel de 5o ml, după cină. Totodată, acest lichior preparat în casă stimulează digestia şi îndepărtează starea de nelinişte.
O cană de cacao cu mentă, un excelent energizant
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 250 ml lapte degresat, o lingură de pudră de cacao, o lingură de miere, 5-6 frunze de mentă.
Preparare: Într-o crăticioară de 500 ml, turnaţi laptele rece peste mierea amestecată cu cacao. Se amestecă bine ingredientele, până când compoziţia se omogenizează. Apoi, puneţi vasul la foc mic; când amestecul începe să fiarbă, adăugaţi menta presată în blender. Turnaţi licoarea într-o cană şi adăugaţi alte 2-3 frunze de mentă pentru aromă.
Sirop de mentă preparat la rece revigorează organismul
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: o mână de frunze de grădină, zeama de la o lămâie, 500 g miere.
Preparare: Într-un borcan se pun frunzele de mentă, bine spălate; apoi se adaugă mierea și sucul de lămâie. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 14 zile la loc răcoros. În acest interval, ingredientele se amestecă din două în două zile. După perioada de macerare, ingredientele se strecoară și siropul se toarnă în sticluțe care se închid ermetic. Siropul are efect calmant și liniștitor și se consumă diluat cu apă plată sau minerală, după zile obositoare.