Ceaşca de sănătate / Măghiranul, un leac pentru 100 de boli

Ultima actualizare:

    Maghiranul poate fi găsit sub diverse forme în comerţ. (Foto: Shutterstock)
Maghiranul poate fi găsit sub diverse forme în comerţ. (Foto: Shutterstock)

Măghiranul (Majorana hortensis), cunoscut în popor sub denumirile de mageran, madiran, mărgărean şi maioran este originar din Arabia şi din Egipt. Planta este cultivată în grădini, preferând solurile umede şi temperaturile ridicate, dar poate fi întâlnită şi la liziera pădurilor, pe dealuri şi pe costişe în judeţele din sudul ţării.

De secole, măghiranul este folosit şi de popoarele din Balcani, ca plantă medicinală şi condiment. Pliniu cel Bătrân (23-79), de exemplu, recomnada măghiranul împotriva migrenelor şi a disconfortului creat de beţie. In Europa, măghiranul a pătruns abia în secolul al XIV-lea .

Fitoterapeuţii europeni susţin că efectele relaxante şi odihnitoare ale măghiranul se datorează uleiurilor volatile. Un studiu recent realizat de aceşti cercetători menţionează şi alte valenţe terapeutice ale plantei, considerat un remarcabil remediu antistres. Pe lângă uleiurile volatile, măghiranul conţine cantităţi mari de vitamine-A şi C, mai ales. Mai mult, pe lângă efectele antiinflamatoare, antiseptice şi tonic-aperitive, măghiranul este un bun diuretic şi fortifiant al organismului, susţin terapeuţii europeni.

„Măghiranul deţine «secretul» de a creşte puterea sistemului imunitar ca acesta să acţioneze foarte eficient în orice anotimp. În acelaşi timp, acest apreciat remediu natural vine şi în sprijinul persoanelor vulnerabile la răceli, însoţite de stări febrile, având şi un pronunţat efect sudorific. Totodată, planta poate fi folosită cu bune rezultate în migrene, în stări de anxietate şi în malnutriţia la copii. Este un fapt dovedit că măghiranul are şi efecte antibacteriene , fiind indicat ca un remediu pentru tuse şi pentru astm", susţine Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Fitoterapeutul recomandă măghiranul sub formă de infuzie şi de tinctură pentru a combate insomniile, migrenele, anxietatea, rinitele şi cistitele şi pentru creşterea diurezei. De asemenea, măghiranul calmează colitele stomacale şi reglează ciclul menstrual. Infuzia de măghiran este recomandată şi în cazul copiilor mai nervoşi.

Planta este contraindicată hipertensivilor care au avut accidente vasculare sau febră cu valori mai mari de 38 grade Celsius, dar şi în cazul femeilor gravide.

În gastronomie, planta este apreciată pentru aroma inconfundabilă a florilor şi frunzelor şi, de aceea, este adăugată în preparatele cu legume şi carne de orice fel.

Maghiranul poate fi găsit sub diverse forme în comerţ. (Foto: Shutterstock)
Maghiranul poate fi găsit sub diverse forme în comerţ. (Foto: Shutterstock)

Cum se prepară, cum se administrează

Măghiranul se administrează sub formă de infuzie, de macerat la rece şi de tinctură; aceasta se procură din magazinele Plafar.

Infuzia de măghiran se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu apă fierbinte. Planta se infuzează timp de 15 minute; după aceea, infuzia se filtrează şi se bea îndulcită cu puţină miere. Leacul produce o încălzire a corpului şi senzaţia de relaxare în toţi muşchii. Se administrează zilnic, câte două -trei căni după mesele principale, în funcţie de afecţiune. Terapeuţii recomandă durata tratamentului.

De asemenea, terapeuţii recomadă şi maceratul la rece, care se obţine din trei linguriţe de plantă şi dintr-o cană cu apă rece. Licoarea se păstrează la temperatura camerei, de seara până dimineaţa. Atunci, se strecoară şi se bea înainte de micul dejun.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net