Ceașca de sănătate: Menta, un mesager al energiei și ospitalității

Ultima actualizare:

    Menta combate numeroase boliSursa foto: Click.ro
Menta combate numeroase boliSursa foto: Click.ro

De secole, ca plantă medicinală, izma bună ( Menta piperata) este apreciată pentru numeroasele sale virtuţi terapeutice. Totodată, aromata plantă este şi un excelent condiment, folosit în gastronomie, care poate fi adăugat în salate şi în sosuri, pentru inconfundabilul său efect răcoritor.

Opinia specialiștilor

Numeroși fitoterapeuți susțin că menta  este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale consumate în țările europene, în Orientul Mijlociu și în Africa.  În general, menta calmează nervii, reglează funcțiilșe inimii, dar intervine și în afecțiunile respiratorii și digestive.  Datorită gustului său plăcut, ceaiul de mentă, în combinaţie cu lămâia, ne răcoreşte şi ne hidratează, oferind organismului energia necesară când canicula ne fură vigoarea. De asemenea, toate preparatele din mentă: infuzia, uleiul, tinctura, dar și aromata apă de mentă sunt tonice excelente în zilele caniculare.

Menta, un mesager al energiei și ospitalității

Din vremuri îndepărtate, menta a fost apreciată de greci şi de romani. Pentru efectele energizante ale plantei, aceste popoare  obișnuiau să împletească din frunze de mentă coronițe cu care își împodobeau locuințele, să orneze mesele festive  și să condimentau vinurile cu aromatele frunze.  Până în zilele noastre, menta este un ingredient preferat, adăugat în diferite băuturi servite la mesele festive, precum  siropurile și lichiorurile.  

.Menta  este un medicament valoros din farmacia casei

Datorită substanţelor active de excepţie din compoziția sa, menta are efect sedativ, dezinfectant, antidiareic, este un bun  cicatrizant extern,  combate transpiraţia, calmează durerile şi reglează tranzitul intestinal. Toate părţile plantei conţin ulei eteric, lipide, acizi fenolici, taninuri, parafine, flavonoide, glucide, enzime, alături de vitaminele C, D2 şi de numeroase săruri minerale : potasiu, calciu, fosfor, magneziu, natriu, fier, mangan, zinc, bor, cupru şi molibden.

Menta tratează zeci de boli

Terapeuții precizează că menta tratează o varietate de boli, de la durerile gastro-intestinale, indigestii şi până la combaterea anxietăţii. ”Izma bună este specia de mentă medicinală care conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Substanţele active importante conţinute de această plantă, precum mentolul (un valoros ulei eteric), compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. De aceea, fitoterapeutul recomandă  tratamentul cu mentă pentru efecte mai puţin cunoscute. Sub formă de infuzie, menta revigorează sistemul nervos şi pune în mişcare sângele. Mai mult, o cură cu preparate din mentă: infuzie, ulei sau sirop revigorează întregul organism, combate palpitaţiile şi anxietatea. Folosită în cure de trei-patru săptămâni, infuzia de izmă îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi secreţia bilei, dar calmează și colonul iritabil. În acelaşi timp, siropul de mentă este tonic şi scurtează perioada de convalescenţă după răceli şi viroze”, menționează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul: ”Să ne revigorăm cu ajutorul mentei”.

Menta, benefică hipertensivilor și cardiacilor

În compoziția mentei se regăsește și potasiul. De aceea, ceaiul de mentă ţine sub control hipertensiunea arterială, fiind de mare folos bolnavilor hipertensivi. Totodată, infuzia de mentă face minuni în lupta cu bolile de inimă. În astfel de afecțiuni, se consumă câte două ceaiuri pe zi, dar se evită excesele, deoarece menta constipă. 

Cocteiurile cu mentă revigorează organismul obosit

Studii recente au dovedit că toate cocteilurile care conţin mentă sunt tonice pentru organismul obosit, după numeroase eforturi fizice şi intelectuale sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.  

Menta este apreciată pentru proprietățile ei calmante remarcabile

Terapeuții apreciază menta pentru renumitele sale proprietăți calmante: infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, dureri de stomac şi de bilă) după prima zi de tratament. De asemenea, uleiul de mentă este un excelent remediu pentru durerile de cap.  Cercetătorii au constatat că acest ulei este un remediu miraculos  pentru durerile de cap, deoarece  are un efect rapid  și mult  mai bun în comparație cu aspirina. Cu acest leac este bine să vă masați pe frunte  când vă doare capul, deoarece nu are efecte secundare ca aspirina; mai mult, aceasta  favorizează ulcerele gastrice și tinita (țiuitul urechilor).   

 Menta alungă șoarecii și insectele

Aroma puternică a frunzelor de mentă este folosită ca remediu care alungă şoarecii şi insectele nedorite. O bună parte din indicaţiile  terapeutice de odinioară sunt valabile şi astăzi. Pentru farmacia casei, planta se recoltează în lunile iunie, iulie şi august, se usucă în straturi subţiri şi se păstrează în pungi de hârtie sau de pânză, care se depozitează în locuri răcoroase.  

 Reţetele săptămânii

Infuzia simplă: revigoarează organismul și în zilele de caniculă

 Ingrediente folosite: o linguriță de mentă de grădină și o cană de apă.

Cum se prepară: Infuzia se prepară din aceste ingrediente care se infuzează timp de trei minute, iar ceaiul se consumă cu înghiţituri mici. Prima infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua ceașcă se bea după cină.  

Infuzia de mentă combinată cu angelică, un calmant excelent

Ingrediente: Câte o jumătate de linguriță de mentă combinată cu angelică și 500 ml de apă clocotită.

Preparare:  Plantele se infuzează timp de 15 minute. Zilnic, se consumă  câte 100 ml de ceai de trei ori pe zi.

 Lichiorul de izmă alungă neliniştea şi stimulează digestia

Ingrediente: Patru linguriţe de frunze de izmă, 300 mg  miere de tei, un litru de apă, 4 cuişoare, coaja unei portocale, vanilie (un sfert de baton), 300 ml de ţuică de ţară sau 200 ml alcool rafinat.

Preparare : Fierbem izma şi aromele în apă, la foc mic, timp de 30 de minute. Strecurăm lichidul şi adăugăm mierea. Mai lăsăm să  clocotească cinci minute, mestecând băutura foarte bine, cu o lingură de lemn. Apoi, adăugăm alcoolul şi amestecăm, în continuare, până când lichiorul se omogenizează. Când este cald, turnăm lichiorul în sticle închise la culoare pe care le astupăm foarte bine. Acest lichior se serveşte ca aperitiv la mesele festive. Curativ, se bea câte un păhărel de 5o ml, după cină. Totodată, acest lichior, preparat în casă, stimulează digestia şi îndepărtează starea de nelinişte.

 O băutură energizantă cu mentă, fără cofeină

Ingrediente: 250 ml lapte degresat, o lingură de pudră de cacao, o lingură de zahăr, 5-6 frunze de mentă.

Preparare: Într-o crăticioară de 500 ml, turnaţi laptele rece peste zahărul amestecat cu cacao. Amestecaţi până când compoziţia se omogenizează. Apoi, puneţi vasul la foc mic. Când licoarea începe să fiarbă, adăugaţi menta presată în blender. După aceea, turnaţi energizantul  într-o cană şi adăugaţi alte 2-3 frunze de mentă pentru aromă.   

image
image
image
image
image
image
codul lui hammurabi colaj captura video jpg
viata sanatoasa freepik jpg
aldo moro captura video jpg
Conferința de presă comună a președintelui Parlamentului European și a președintelui României urmată de discursul în cadrul dezbaterii „This is Europe“, în plenul Parlamentului European, în Strasbourg. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gaius appuleius diocles captura video jpg
donald trump printul harry colaj gettyimages jpg
bere istock jpg
teodosie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net