Ceaşca de sănătate Merişorul tratează cele mai grave infecţii

Ultima actualizare:

    Merişorul învinge cele mai grave infecţii urinare
Merişorul învinge cele mai grave infecţii urinare

Merişorul, planta care-şi păstrează mereu frunzele verzi, este foarte rezistentă la temperaturi scăzute şi la vânturi puternice. În acelaşi timp, substanţele bioactive din compoziţia sa ajută planta să-şi păstreze vigoarea şi calităţile vindecătoare. În antichitate, tratamentele cu merişor erau leacuri miraculoase pentru multe boli, îndeoasebi pentru cele ale tractului urinar.

Specialiştii recunosc meritele merişorului

Ceaiul de merişor este numit de specialişti, pe bună dreptate, „doctorul rinichilor”. Fructele plantei au acţiune diuretică, antiinflamatoare şi sunt un dezinfectant urinar foarte eficient.

Şi frunzele de merişor conţin numeroase substanţe active: taninuri, catechine (care au o însemnată acţiune antimicrobiană şi antibacteriană), flavonoide şi antocianidine (substanţe recunoscute pentru efectul lor antioxidant). În compoziţia fructelor întâlnim provitamina A, vitaminele  C, B1, B2, zaharuri, minerale şi acizi organici.

Planta conţine un puternic antioxidant - resveratrolul

În fructele de merişor s-a identificat şi resveratrolul, un puternic antioxidant, cu o putere de 50 de ori mai mare decât vitamina E şi de 20 de ori mai eficientă decât vitamina C.

Extractele din merişor, benefice pentru rinichi

Studii de specialitate realizate în numeroase laboratoare din Europa  demonstrează că extractele obţinute din fructele, frunzele şi mugurii merişorului sunt cele mai importante remedii pentru dizolvarea uraţilor, substanţe din care se formează pietrele la rinichi.

Planta conţine conservanţi naturali

Merişoarele  sunt bogate în benzoaţi şi, de aceea, calităţile lor conservante sunt remarcabile. O substanţă extraordinară din compoziţia merişoarelor, benzoatul de sodiu, nu are efecte toxice, în comparaţie cu aditivul alimentar- benzoatul de sodiu. Ca dovadă, sucul de merişoare nu se alterează vreme de  câteva luni, chiar dacă acesta este păstrat la o temperatură de 16 -18 grade.

Tratamentul cu merişor oxigenează creierul

Tratamentul cu preparate de merişor contribuie la o mai bună oxigenare a creierului. Efectul tratamentului se datorează vincaminei, unul dintre numeroşii alcaloizi din compoziţia plantei, peste 50 la număr, aşa cum susţin specialiştii. De aceea,

de ajutorul tratamentului cu merişor pot beneficia şi bolnavii de Alzheimer.

Un leac excelent şi pentru bolnavii de gută

„Datorită efectului diuretic, prin eliminarea acidului uric din sânge, terapia cu merişor este eficientă şi în cazul bolnavilor de gută. Mai mult, dacă merişorul este asociat în curele cu ienuper, efectul terapiei este remarcabil”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. 

Tratamentul pentru gută trebuie urmat un interval de 12 săptămâni. În acest timp, se administrează câte şase linguriţe pe zi de tinctură preparată din frunze de merişor şi fructe de ienuper (amestecate în părţi egale). Tinctura aceasta combinată , realizată din cele două plante, are puterea să extragă ureea din ţesuturi, ca apoi s-o elimine prin urină. Cercetătorii au constatat că terapia cu tinctură combinată din merişor şi enuper are efecte diuretice, antiinflamatoare şi depurative foarte puternice. De aceea, la scurt timp de la începerea tratamentului, efectele sale sunt vizibile : crizele de gută se răresc, iar inflamaţia de la nivelul articulaţiilor dispare treptat şi acestea îşi recapătă mobilitatea. Sceastă tinctură poate fi procurată de la magazine Plafar.

Combate infecţiile parazitare, digestice şi recidivante   

Studiile ştiinţifice recente au dovedit că merişorul este un remediu  care combate cele mai grave infecţii: respiratorii (bronşite, laringite şi tuse), parazitare, digestive, bucale , dar şi afecţiunile urinare recidivante. Tratamentul cu infuzie de merişor are efecte antiinflamatoare, antibiotice şi antivirale, contribuind la eliminarea secreţiilor de la nivelul căilor respiratorii.

Merişorul, un anticoncepţional pentru bărbaţi

Pentru bărbaţi, preparatele cu merişor acţionează ca un anticoncepţional; de aceea, extractele de acest fel pot fi folosite doar de bărbaţii care  nu doresc să aibă copii.  . 

Inhibă bacteria Helicobacter pylori

În peste 40 % dintre cazuri, bacteria aceasta este responsabilă de apariţia ulcerului, a gastritei  şi a altor boli grave  (anumite forme de cancer, în special cancerul de esofag şi de stomac). În astfel de boli, deseori, tratamentele cu antibiotice de sinteză nu reuşesc să distrugă acest microorganism, devenit foarte rezistent la medicamente. Dar în asociere  cu anumite plante, s-a constatat că  bacteria aceasta periculoasă poate fi învinsă.La această concluzie   au ajuns specialiştii de la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, care au realizat un studiu inedit: în paralel cu tratamentul cu antibiotoce au fost asociate cu succes două plante cu efecte remarcabile în tratarea infecţiilor produse de bacteria Helicobacter pylori: este vorba despre merişor şi despre sovârv (Origanum vulgaris). Folosite împreună, cele două plante   reuşesc să inhibe această bacterie, care devine mult mai vulnerabilă la tratamentul cu antibiotice clasice. Aşadar, în paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic, trebuie să se facă şi o cură cu comprimate de merişor şi de sovârv. În acest caz, se recomandă câte 8 comprimate din fiecare plantă pe zi, administrate în patru reprize, un interval de două săptămâni. În acelaşi timp, specialiştii mai recomandă ca tratamentul cu aceste plante să înceapă cu cel puţin cinci zile înaintea tratamentului cu antibiotice şi să continue încă trei zile după încheierea administrării tratamentului alopat. 

Bine de ştiut!

Decoctul de merişor nu se recomandă în timpul sarcinii.

Reţete cu merișor

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de merişor:

Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată, care se infuzează în 250 ml  de apă timp de cinci minute. Specialiştii recomandă să se consume câte trei căni pe zi din această infuzie, pentru ameliorarea tusei sau împotriva paraziţilor intestinali.

Tinctura de merişoare:

Pentru preparare, avem nevoie de 50 grame de plantă mărunţită care se macerează, timp de 15 zile,  în 250 ml rachiu de secară. Licoarea se strecoară şi se păstrează la rece. Zilnic, se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 250 ml de apă sau la indicaţia terapeutului în tratamentul gutei. 

Decoctul din frunze de merişor:

Licoarea se obţine dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu 250 ml de apă. Se recomandă câte două căni de decoct pe zi, timp de 15 zile, în cazul infecţiilor bucale, digestive, respiratorii şi urinare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate william george charlotte louis jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
atac de cord Pixabay jpg
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net