Ceașca de sănătate: Mustul, un tonic pentru organism, o băutură care salvează pierderile de calciu
Sucul din struguri (mustul, aşa cum este denumirea sa populară) este apreciat de nutriţionişti ca o băutură minune. Pe lângă aromele deosebite, care variază în funcție de soiul strugurilor folosiți la prepararea acestei licori, mustul conține numeroase microelemente care aduc organismului beneficii deosebite.
Preparată din struguri proaspeți, această licoare este foarte bogată în vitamine (A, B1, B2 și vitamina C), minerale și polifenoli, are un efect deosebit de revigorant, contribuie la detoxifierea organismului și la stimularea imunității.
Mai mult, nutriționiștii apreciază că musltul este o armă puternică împotriva cancerului, datorită numărului semnificativ de antioxidanți prezenți în compoziția sa.
Un must de calitate previne şi tratează multe boli
În opinia specialiștilor, cel mai bun must se prepară din strugurii care sunt storși în blender cu coajă, după ce au fost curățați de semințe. După preparate, mustul se consumă imediat, fără să se fiarbă, pentru a-i păstra vitaminele și mineralele.
Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, şi are un efect extrem de revigorant; de aceea, mustul ajută la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi. Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe.
Deoarece este bogat în vitamine şi antioxidanţi, cu proprietăţi antitumorale, mustul este recomandat de medicii de familie persoanelor pe care le tratează: de boli de ochi, de rinichi, de inimă, de stomac, de nutriție, astenie, dar și pentru a preveni anemia, gingivita sau durerile reumatice.
După ce a fost preparat, mustul se consumă imediat şi nu se fierbe pentru a-i menține vitaminele şi mineralele esenţiale. Cura cu must este ideală și pentru persoanele ce suferă de boli precum Alzheimer sau de pierderi de memorie. Mustul este un leac binecunoscut pentru constipaţie, deoarece acidul tartric din compoziție stimulează tranzitul intestinal şi ajută la reglarea digestiei, spune Laura Mateescu, medic de familie, cu competenţă în apifitoterapie.
Cura cu must
Mustul trebuie consumat de trei ori pe zi, un interval de 30 de zile. O cură de acest fel stimulează mușchiul cardiac şi ajută rinichii prin creșterea diurezei. De asemenea, cura cu must s-a dovedit eficientă și în afecțiunile hepatice, fiind benefică și în activitățile intelectuale. Pentru că această licoare este tonifiantă, trebuie băută la cele trei mese principale ale zilei; în acest fel ținem sub control pierderile de calciu și instalarea osteoporozei.