Ceașca de sănătate: Noutăți referitoare la tratamentele cu preparate din merișor

Ultima actualizare:

    Tratamentul cu preparate din merișoare are efecte  extraordinare în cazul  afecțiunilor urinarefoto: Pixabay
Tratamentul cu preparate din merișoare are efecte extraordinare în cazul afecțiunilor urinarefoto: Pixabay

De zeci de ani, efectul ceaiul de merișor este studiat în numeroase țări. Iată un ceai care este considerat un ”doctor” competent cu efecte terapeutice în tratamentul a zeci de boli.

Fructele de merișor conțin proantocianidine, compuși care potrivit cercetătorilor pot preveni infecțiile tractului urinar prin acțiunea lor împotriva rezistenței bacteriilor de tip E. coli. Populațiile indigene din America, ca și moții, locuitorii Munților Apuseni, foloseau merișorul pentru vindecarea infecțiilor tractului urinar.

Merișorul ( Vaccinium vitis-idaea-merișorul de munte) este cultivat foarte mult în SUA și în Canada. În aceste zone geografice, produsele obținute din merișor sunt foarte populare , mai ales sucul de merișor, merișorul uscat și îndulcit sau o varietate de dulcețuri și gemuri. În aceste zone geografice, doar  5% din producția de merișor este consumată crudă.

În anul 1951 în SUA a fost înființat un institut de cercetări care se ocupa chiar de  studierea merișorului în scopuri terapeutice.

Substanțele active prezente în compoziția merișorului

De la merișor se recoltează și fructele, și frunzele în perioada septembrie-octombrie. Cercetătorii susțin că frunzele de merișor conțin :ulei volatil format din arbutozida și metilarbutozida, precum și hidrochinona, flavonoizi, tanin, acid chinic, vaccinina, vitamina C, săruri de magneziu și acizi organici. În același timp, fructele de merișor sunt bogate în  zaharuri, acizi citric, malic, benzoic, vitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin și săruri minerale.

Merișorul este numit de specialiști ”doctoral rinichilor”

Merişorul este planta numită de numeroși specialiști  „doctorul rinichilor”. Studii de specialitate realizate în numeroase laboratoare din Europa  demonstrează că extractele obţinute din fructele, frunzele şi mugurii merişorului sunt cele mai importante remedii pentru dizolvarea uraţilor, substanţe din care se formează pietrele la rinichi. Încă din antichitate, tratamentele cu merişor erau considerate leacuri miraculoase pentru multe boli, îndeosebi pentru cele ale tractului urinar.

Merişorul este un anticoncepţional pentru bărbaţi

Cercetările au scos la iveală că preparatele cu merişor acţionează ca un anticoncepţional pentru bărbați. De aceea, extractele acestei plante pot fi folosite doar de bărbaţii care  nu doresc să aibă copii.

Sucul plantei are efect contra bacteriilor

Sucul de merișor acționează asupra bacteriilor E.coli deoarece micșorează rezistența acestora la antibiotice. De aceea, posibilitatea declanșării unei infecții are un efect redus. În același timp, un studiu desfășurat în cadrul Universității Harvard și Rutgers a descoperit  că efectul sucului contra bacteriilor poate fi obținut și prin consumul de merișoare uscate.

În tratarea infecțiilor produse de bacteria Helicobacter pylor au fost asociate merişorul şi sovârvul

Merișorul este și un tratament natural contra bacteriei Helicobacter Pylori. Această bacterie este responsabilă de apariția a numeroase cazuri de gastrită și de ulcer (peste 40 %). În acest scop, a fost realizat un  studiu  la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, în care au fost asociate doua plante excepționale în tratarea infecțiilor produse de bacteria Helicobacter pylori, și anume: merișorul și sovârvul (Origanum vulgaris). Cele doua plante fac un cuplu extraordinar în sensibilizarea acestei bacterii, care devine mult mai vulnerabilă la tratamentul cu antibiotice clasice.

Cum se administrează merișorul

Pentru a beneficia din plin de efectele terapeutice ale merișorului, cercetătorii  recomandă   să consumăm  fructele crude întregi, uscate sau sub formă de suc. Deoarece  sucul este cam acru, nutriționiștii  consideră că amestecându-l cu  puțină miere sau sirop de agave l-ar face ușor de consumat. Din frunzele și fructele de merișor se pot prepara infuzii  sau tincturi. Infuzia combinată rece-cald este foarte puternică punând în contact substanțe care sunt mai ușor de absorbit crude cu substanțe pe care le putem obține doar prin tratare la cald. Această infuzie se prepară astfel: patru lingurițe de pulbere de frunze de Merișor se macerează 8 ore într-un sfert de litru de apă, apoi se filtrează, iar preparatul obținut se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească și se strecoară. În final, se combină maceratul cu infuzia, preparatul obținut  folosindu-se  extern, pentru spălaturi și comprese, și intern. Acest remediu inhibă dezvoltarea unor bacterii  și viruși și elimină în bună măsură inflamația.

Interdicție

Nu este recomandat sucul de merișor în cazul femeilor gravide și al bolnavilor cu insuficiență renală.

Merișoarele au un impact benefic împotriva tumorilor maligne

S-a mai demonstrat ştiinţific că merişoarele au un impact pozitiv în lupta împotriva tumorilor maligne. Un grup de cercetători din Canada au demonstrat cum celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare erau supuse unui risc mult mai scăzut în evoluția spre tumori, dacă se consumă aceste fructe, datorită proantocianidinei, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.

Sucul de merișoare, efecte benefice și în curele de slăbit

Datorită antioxidanţiilor, care neutralizează radicalii liberi din organism, merişoarele sunt un real sprijin pentru organism şi în cazul bolilor reumatice. Cura cu suc de merişoare poate să completeze şi curele de slăbire: acizii organici au puterea să reducă depozitele de grăsime, în doar câteva săptămâni, consider cercetătorii  europeni.

Decoctul de merişor, bun pentru copii

S-a constatat că și după vârsta de patru ani, unii copii mai fac pipi în pat. Există unele remedii naturale care-i pot scăpa  pe părinți de aceste probleme!  „Un remediu recomandat, care a dat totdeuna  rezultate foarte bune, este tratamentul cu decoct de merişor, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Leacul se prepară din două linguriţe de frunze de merişor care se fierb în 200 ml de apă, timp de trei minute. Copilul trebuie să bea ceaiul seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net