Ceașca de sănătate: Plantele lunii aprilie țin la distanță bolile grave
În luna aprilie înfloresc primele plante medicinale cu efecte terapeutice extraordinare asupra sănătății noastre. De aceea, este bine să facem provizii importante pentru farmacia casei cu : Ciuboțica-cucului, cu Păpădie, cu Potbal și cu Rușcuță de primăvară, încât să ne ajungă un an întreg.
Administrate sub formă de infuzii, decocturi, siropuri sau de tincturi, plantele medicinale ale lunii aprilie au numeroase proprietăți curative. În plus, spre deosebire de medicamente, aceste plante nu au efecte secundare.
Ciuboţica-cucului, planta care prelungeşte tinereţea
De secole, în medicina tradiţională există zicala: „ Cine vrea să scape de nervi şi de nelinişte să mănânce Ciuboţica-cucului.” Mirosul plăcut, emanat de inflorescenţele galben-aurii, îl îndeamnă pe trecător s-o admire şi s-o culeagă. Planta poate fi întâlnită în diferite ţări europene, dar se găseşte sporadic şi în Nordul bătrânului continent. Fitoterapeuţii români au studiat îndelung efectele benefice ale plantei asupra organismului uman, iar proverbele din bătrâni (care considerau planta ca fiind un leac ce prelungeşte tinereţea) s-au confirmat. Ciuboţica- cucului este un puternic antioxidant. Florile şi frunzele sale sunt bogate în săruri minerale (potasiu, calciu, sodiu), în vitamine (C şi betacaroten), dar şi în flavonoizi, cunoscuţi pentru efectul antioxidant.
Planta tratează o varietate de boli grave
Tratamentul cu Ciuboţica- cucului reglează metabolismul, „îmblânzeşte” colesterolul şi întăreşte sistemul imunitar. Mai mult, aportul altor substanţe valoroase prezente în compoziţia plantei, precum saponozidele, fluidifică secreţiile bronşice. În timp, Ciuboţica- cucului şi-a căpătat renumele de salvator al bolnavilor cu afecţiuni grave : boli pulmonare, cardiace, renale, insomnii, nelinişte, artrită şi gută. Totodată, fitoterapeuţii recomandă tratamentul cu această plantă pentru purificarea sângelui.
Terapeutul decide cât timp durează tratamentul
Ceaiul preparat din florile de Ciuboţica-cucului are proprietăţi sedative, diuretice, cicatrizante, hemostatice, antispastice şi sudorifice. Pentru fiecare afecţiune în parte, specialistul este cel care decide cât timp trebuie să dureze tratamentul. În cazurile grave de tuberculoză, bolnavului i se recomandă sucul obţinut din florile tocate foarte mărunt sau trecute prin mixer, care se amestecă cu miere polifloră, cu ceai şi cu polen-câte două linguriţe la cană.
Beneficiile plantei pentu tinerele mame
Pentru tinerele mame care alăptează, Ciuboţica-cucului este un aliat valoros, deoarece contribuie la creşterea dozei zilnice de lapte, când se consumă câte două-trei ceaiuri pe zi.
Ce trebuie să știm despre contraindicaţiile plantei
Tratamentul este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente anticuagulante, femeilor însărcinate şi pacienţilor alergici la aspirină. Folosit în exces, ceaiul de Ciuboţica-cucului poate să producă iritaţii ale tubului digestiv şi vomă.
Potbalul, un remediu pentru zeci de boli
Datorită proprietăţilor emoliente, expectorante şi antiinflamatorii, frunzele de potbal tratează cu mare succes laringitele, faringitele, bronşitele şi pleurezia. Ceaiul din frunzele acestei plante medicinale este considerat un remediu pentru persoanele care, prin meseria lor, îşi suprasolicită corzile vocale, precum cântăreţii, actorii şi profesorii. În orice situaţie, când apare tusea rebelă sau răguşeala chinuitoare, bolnavii „trebuie să bea de trei-patru ori pe zi ceai de potbal îndulcit cu miere. Nu numai infuzia, dar şi siropul de potbal tratează insuficienţele respiratorii, răcelile, afecţiunile pulmonare şi pe cele hepatobiliare”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul: ”Plantele medicinale de primăvară”. În același timp, nu este recomandată folosirea florilor de potbal, deoarece unii terapeuţi cred că sunt cancerigene.
Păpădia tratează cu succes 90 de afecțiuni
O întâlnim la tot pasul: în grădini, în fâneţe, pe dealuri, la marginea drumurilor şi pădurilor. Modesta păpădie (Taraxacum officinalis), o plantă foarte răspândită şi incredibil de viguroasă, este un leac pentru toate vârstele. În studiul ”Plantele medicinale de primăvară”, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă terapia cu păpădie în tratamentul a peste 90 de afecţiuni printre care : diabetul, enterocolita, ciroza hepatică, imunitatea scăzută, diferite forme de cancer, obezitatea, ulcerul gastric, celulita, acneea și retenţia urinară. Cercetătorii europeni au demonstrat că modesta păpădie tratează și cataracta. În mediul rural, păpădia este un leac la îndemână, mai ales pentru anemici şi convalescenţi. O cură cu păpădie îi revigorează pe aceşti bolnavi cu substanţele active existente în frunze şi în tije: vitamine (A, B, C, D,E), minerale (printre care potasiu, calciu, fosfor, fier și sodiu), glucide, pectină şi acizi. Rădăcinile sunt foarte bogate în flavonoizi şi, datorită unui principiu amar, acestea sunt întrebuinţate ca tonic şi diuretic. Din flori şi capitule se mai prepară un vin medicinal.
Ruşcuţa de primăvară este un stimulent cardiac
Ruşcuţa de primăvară stimulează activitatea inimii şi este indicată în tratamentul insuficienţei cardiace şi circulatorii, în afecţiuni cardiace pe fond nervos, precum hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică. Datorită principiilor active pe care le conţine, ruşcuţa are proprietăţi cardiotonice, asemănătoare digitalei. Infuzia (preparată din patru grame de plantă la o cană de 250 ml cu apă fierbinte) se infuzează timp de 30 de minute şi se consumă rece, în două, trei prize. Terapeutul trebuie să recomande un tratament individualizat şi perioada de administrare
Rețetele săptămânii
Siropul de podbal are efecte antiinflamatorii
Cum se prepară
Într-o oală de lut sau într-un borcan mai mare se pun straturi alternative de frunze de potbal şi de miere, până când vasul se umple. După aceea, vasul se leagă la gură cu trei straturi de celofan şi se păstrează la loc umbros şi răcoros timp de două luni. Cine are posibilitatea, poate să îngroape vasul în grădină pentru ca ingredientele să fermenteze un interval de opt săptămâni. După acest interval, se scoate conţinutul şi siropul se fierbe, la foc mic, în trei reprize de câte zece minute. La final, se filtrează şi se pune în sticle mici.
Cum se administrează
Adulţilor li se recomandă câte două -trei linguriţe de sirop, înaintea meselor principale, în tratamentul bolilor de plămâni, în afecţiuni cronice respiratorii sau hepatobiliare, dar şi în combaterea gripelor care recidivează.
Preparate din păpădie
Mod de folosire:
Infuzie: Aceasta se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 250 ml de apă. După 10 minute de infuzare, ceaiul se bea neîndulcit.
Cafea : Din rădăcina uscată şi măcinată a plantei se prepară „cafeaua pentru micul dejun”. Pentru a fi mai gustoasă, se amestecă în părţi egale, cu cafeaua de cicoare.