Ceaşca de sănătate: Remedii sigure pentru îmbunătăţirea memoriei
Atunci când trebuie să facem faţă unei perioade solicitante, procesul de revigorare a memoriei trebuie susţinut cu tonice bogate în minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor) şi în vitamine : C şi E (mai ales). După o cură bogată în suc de citrice, în fructe şi în ceaiuri de chimen, fitoterapeuţii europeni au observat o certă îmbunătăţire a facultăţilor mentale.
Lămâia împrospătează memoria
Lămâia, bogată în substanţe active, cum ar fi :calciul şi potasiul în special, este un leac extraordinar pentru numeroase afecţiuni : hipertensiunea arterială, obezitatea, migrenele ,scorbutul, nevralgiile, hemoragiile. Puţine persoane ştiu însă că acest fruct este şi un tonic care contribuie la împrospătarea memoriei. Combinat cu miere, sucul de lămâie sporeşte capacitatea de asimilare a noilor informaţii. În acest caz, este foarte eficient un amestec de două linguri cu suc de lămâie şi o lingură de miere.
Randamentul intelectual este vizibil la persoanele care beau zilnic 500 ml de suc preparat din portocale, grapefruit, kiwi şi din ananas. În cazul persoanelor „grăsuţe ", deliciosul cocteil topeşte şi surplusul de grăsime. Cura trebuie să dureze cel puţin două luni.
„Sigur, spune fitonutriţionistul francez Eric Favre, că şi vitaminei C îi revine meritul de a îmbunătăţi memoria, de a menţine un tonus bun şi de a creşte rezistenţa la surmenaj".
Bine de ştiut! Calciul existent în portocale este echivalent cu cel din lapte. In plus, fosforul din compoziţia portocalei, dar şi calciul pot fi asimilate cu uşurinţă datorită acidului citric.
Sucul de mere stimulează creierul
Sucul de mere conţine o cantitate importantă de quercitină, un antioxidant redutabil în lupta împotriva bolii Alzheimer. Acest tonic nu trebuie să lipsească din dieta copiilor, pentru că dezvoltă capacităţile cognitive , cât şi din hrana vârstnicilor. În perioada examenelor, cura cu suc de mere este un tonic excelent, deoarece stimulează creierul să producă o cantitate mare de acetilcolină, un neutransmiţător esenţial în procesul de îmbunătăţire şi de păstrare a memoriei.
Sucul de struguri hrăneşte celula nervoasă
Resveratrolul, un antioxidant foarte puternic, prezent în compoziţia strugurilor , inclusiv în seminţele fructelor, stopează evoluţia celulelor canceroase, aflate în diferite stadii de dezvoltare, reduc nivelul colesterolului rău şi-l cresc pe cel bun. În acelaşi timp, antioxidanţii din struguri ajută la buna funcţionare a creierului şi întârzie îmbătrânirea prematură a celulelor acestuia.
Un consum constant de suc de struguri, mai ales cel obţinut prin stoarcerea boabelor de struguri negri, previne instalarea bolilor degenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Combaterea oboselii cronice şi a procesele de antiîmbătrânire se datorează unor substanţe mai puternice de 50 de ori decât vitamina E şi de 20 de ori mai eficiente decât vitamina C, numite procianidine .
Infuzia de chimen, excelentă în procesul de concentrare
Seminţele de chimen sunt folosite în trei domenii: în bucătărie ( ca şi condiment), în industria băuturilor, datorită aromelor şi în medicina naturistă. Ceaiul de chimen este un remediu dovedit pentru colicile gastrice, pentru bronşite, pentru stimularea lactaţiei la femeile care alăptează, dar şi a poftei de mâncare la copiii mofturoşi. Chimenul este „doctorul" problemelor abdominale, „pentru că-i asigură liniştea" spun specialiştii europeni.
În mod surprinzător, infuzia preparată din chimen a dovedit o influenţă formidabilă în procesul de concentrare! În această privinţă, specialiştii recomandă, ceaiul de chimen care nu are prea mulţi concurenţi. Unii terapeuţi spun că, alăturui de dieta bazată pe nuci, ceaiul din seminţe de chimen ne ajută să fim posesorii unei „memorii de elefant".
Reţeta săptămânii:
Ceaiul de chimen
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia se prepară din două linguriţe de seminţe pisate la o cană de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, ceaiul poate fi băut cu înghiţituri mici. Zilnic se administrează câte două- trei căni de infuzie. După o cură de 21 de zile, urmează o pauză de şapte zile, apoi, terapia se poate repeta. .
Alte beneficii
Pentru revigorarea memoriei este benefic şi laptele preparat din seminţe neprăjite de dovleac, bogate în potasiu. Seminţele se pisează şi se adaugă într-o cană de apă clocotită. După zece minute, laptele se poate consuma.