Ceașca de sănătate: Rozmarinul tratează numeroase afecțiuni grave
Pe plan mondial, rozmarinul (Rosmarinus officinalia), o plantă aromatică, folosită de secole în tratarea afecțiunlor grave, face parte din topul celor mai solicitate remedii.
Planta acționează benefic asupra sistemului nervos
Într-un studiu recent, fitoterapeuții europeni menţionează că rozmarinul acţionează benefic asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului) şi a sistemului cardiovascular. În această privinţă, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, cunoscute de medicina naturii. De asemenea, acţiunea plantei asupra sistemului nervos o recomandă și în tratarea unor forme de astm bronşic.
Rozmarinul are efecte remarcabile asupra memoriei
Cercetătorii europeni au studiat îndeaproape efectele rozmarinului asupra proceselor de gândire. În același timp, în studiul: ”Rozmarinul stabilizează emoțiile”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul rozmarinului pentru efectele sale remarcabile asupra memoriei, în procesele de gândire şi pentru puterea sa de a stabiliza emoţiile. De aceea, fitoterapeutul pledează pentru consumul ceaiului de rozmarin de anumite categorii sociale: ziarişti, studenţi, oameni de afaceri, de acele persoane care depun eforturi intelectuale susţinute și care muncesc contracronometru. De aceea, pentru a avea un tonus robust, mai ales aceste categorii sociale este bine să consume, zilnic, câte două-trei căni de infuzie de rozmarin.
În sezonul rece, rozmarinul tratează afecțiunile respiratorii
În sezonul rece, rozmarinul este un remediu recunoscut pentru proprietăţile antiseptice, deoarece tratează afecţiunile respiratorii și calmează tusea provocată de răceală sau de gripă.
Iarna, mierea de rozmarin previne răcelile și gripa
Și mierea de rozmarin este un aliat valoros în tratamentul afecțiunilor sistemului respirator și nervos. În această privință, mierea de rozmarin este un leac celebru folosit din vremea romanilor şi până-n zilele noastre. Deliciosul îndulcitor se adaugă în ceaiul preferat de fiecare dintre noi, pe parcursul anotimpului rece, pentru a preveni răcelile şi gripa.
Această plantă aromată este un excelent detoxifiant
Când este consumat sub formă de infuzie și decoct ( fără a face excese), specialiștii francezi au constatat că rozmarinul este un excelent detoxifiant, deoarece elimină toxinele din organism.
Rozmarinul vine în ajutorul suferinzilor de bilă
Din vremuri îndepărtate, rozmarinul este un leac pentru persoanele care se confruntă cu problemele digestive, deoarece stimulează secreţia gastrică şi combate balonările. Totodată, planta este un remediu benefic pentru suferinzii de bilă, deoarece ajută la evacuarea acesteia.
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de 250 ml de apă clocotită sau dintr-o lingură de frunze proaspete la un litru de apă. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară şi se consumă îndulcit cu miere.
Tinctura : Se obţine prin macerarea a şase linguriţe de plantă uscată în 300 ml ţuică de secară. După 10 zile, băutura se strecoară şi se păstrează la rece, în sticluţe închise ermetic. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de trei-patru ori pe zi.
Rozmarinul are și contraindicații!
Remediile preparate din rozmarin sunt contraindicate femeilor gravide, a mamelor care alăptează şi bolnavilor de epilepsie.