Ceaşca de sănătate: Socul- un remediu pentru 60 de afecţiuni

Ultima actualizare:

    Aşa prepari sucul de soc!
Aşa prepari sucul de soc!

A înflorit socul! Remediile pe bază de soc, multe elaborate cu sute şi sute de  ani în urmă, ne demostrează că în farmacia casei trebuie să avem această plantă. În lunile mai şi iunie, este un prilej să facem provizii cu flori de soc.

Arbustul (Sambucus Nigra) este răspândit în flora spontană în toată Europa. În ţara noastră,  creşte frecvent la marginea pădurilor de foioase, pe malurile râurilor, în zăvoaie şi în locuri umede. În scop terapeutic, este cultivat  şi în grădini. Hipocrate atribuia socului “foarte bune proprietăţi  laxative, diuretice şi ginecologice”.

Fitoterapeutul francez Eric Favre recomandă folosirea  florilor, fructelor şi scoarţei de soc pentru puterea lor tămăduitoare  în  numeroase  afecţiuni. Scoarţa de soc, de exemplu, este renumită pentru calităţile emoliente, sudorifice, diuretice şi laxative. Deosebit de eficientă este terapia cu flori de soc în combaterea a peste 50 de afecţiuni: digestive, respiratorii, dermatologice, oculare, reumatice.  De asemenea, florile de soc tratează insuficienţa cardiacă  (tulburări circulatorii, edeme şi  obezitate pentru a enumera cele mai frecvente acţiuni specifice.

Preparatele din soc (din  flori, frunze, fructe sau din rădăcini) sunt remedii excelente pentru răceli şi laringite, deoarece stimulează transpiraţia. În acelaşi timp, planta este valorificată ca un “vehicol” pentru alte remedii cu efect expectorant sau care poate stimula transpiraţia. Bobiţele de soc curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate. De asemenea, fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi de fructoză din compoziţia lor.

“ În curele de slăbire şi în combaterea obezităţii, se recomandă tinctura din fructe de soc, care se asociază cu un regim alimentar din care sunt eliminate carnea, prăjelile, dar şi produsele cu aditivi alimentari, cum sunt zahărul şi margarina. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi. Trebuie să mai amintim un remediu valoros preparat din soc care combate ascita. Acest leac se  obţine din rădăcină de soc (o linguriţă) care se fierbe, timp de zece minute, într-o cană cu apă. După ce s-a mai răcit, în acest decoct se adaugă una-două linguriţe de suc de lămâie”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. 

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară din două linguriţe de flori uscate de soc la 250 ml apă clocotită; ceaiul se infuzează acoperit, timp de cinci  minute. Apoi se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se consumă  un ceai fierbinte, după mesele principale în răceli, în stării febrile şi în afecţiuni ale căilor respiratorii.

Decoctul  se prepară ca şi infuzia, dar se fierbe timp de trei minute. Indulcit cu marmeladă preparată din fructe de soc, acest ceai este un remediu pentru dureri de cap, de măsele, amigdalită şi în caz de răceală..

Socată foarte aromată

La prepararea socatei, o băutură revigorată, se folosesc următoarele ingrediente: şase inflorescenţe de soc, 10 l de apă, 1 kg zahăr, 2lămâi  şi zece boabe de orez. Ingredientele se lasă la macerat timp de 3-5 zile, în funcţie de temperatura camerei unde se prepară maceratul. Apoi, se strecoară şi se păstrează la rece.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
fructe piata jpg
ucis de fulger gif
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net