Ceașca de sănătate. Top 3 plante care tratează depresia

Ultima actualizare:

    Verbina este eficientă în depresie, tulburări de memorie și în AlzheimerSursa foto: costafarma.com
Verbina este eficientă în depresie, tulburări de memorie și în AlzheimerSursa foto: costafarma.com

Depresia, una dintre cele mai răspândite și mai imprevizibile boli răspândite pe mapamond, poate să prindă pe oricine în capcana ei. Potrivit estimărilor, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 350 de milioane de oameni sunt prizonierii acestei boli. Din păcate, doar 25 % dintre persoanele afectate de boală urmează un tratament eficient.

În opinia specialiștilor, 15 % dintre noi, pe parcursul vieții,  suferim la un moment dat de depresie. Terapeuții din lumea întreagă susțin că există remedii naturiste recunoscute ce acționează cu succes în tratamentul depresiei.

Dintre acestea, verbena, sunătoarea și mărarul sunt benefice pentru  sistemul nervos.

Verbina, iarba sacră a Antichității, un remediu antidepresie   

De 5000 de ani, Verbina (verbena officinalis), numită și Iarba sacră a Antichității, continuă să-i uimească pe specialiști prin puterea ei tămăduitoare în zeci de boli, iar prezența ei este întâlnită pe tot mapamondul, din Asia până în America.  

Ce spun specialiștii despre verbină

Deoarece verbina conține numeroase substanțe active, medicii din antichitate foloseau planta în combaterea febrei, a nevralgiilor şi în crizele reumatice. Datorită compoziţiei chimice a plantei, bogată în vitamine, în săruri minerale, esenţe aromatice şi amare, ceară şi în tanin, fitoterapeutul Eugen Giurgiu precizează în studiile sale că  verbina (Iarba sacră a popoarelor antice), cunoscută în popor şi sub denumirile de spornic, veronică, sporiş,  este un remediu valoros pentru  o varietate de boli: afecţiuni digestive (colită, crampe abdominale), hepatice (hepatită), respiratorii (bronşită), dar şi pentru dureri reumatice, stări febrile sau pentru lactaţie insuficientă. Totodată,  fitoterapeutul susține că, de-a lungul  timpului,  verbina s-a numărat  printre primele plante recomandate în tratamentul depresiei și în tulburările depresiv-anxioase.

Verbina are acțiune neuroprotectoare

Cercetări recente făcute de neurologii de la Universitatea din Hong Kong scot în evidenţă că verbina se numără printre puţinele remedii cu acţiune neuroprotectoare. Tratamentul cu verbină  împiedică degradarea celulelor sistemului nervos, odată cu înaintarea în vârstă, şi acţionează favorabil asupra creierului şi a măduvii spinării. Totodată, planta este foarte eficientă în tulburări cauzate de stresul intelectual, de  tulburări de memorie şi în boala Alzheimer. Pentru o eficienţă sporită, infuzia de verbină se combină cu polen de albine ( câte o linguriţă din fiecare).

Verbina, benefică în atacurile de panică

În atacurile de panică şi în dramaticele stări de anxietate, terapeuţii recomandă să se administreaze o linguriţă de pulbere de verbină în amestec cu pulbere de rozmarin, de trei ori pe zi. Tratamentul, ce trebuie urmat timp de trei luni, contribuie la revigorarea psihică.

Verbina combate și insomnia

Verbina este renumită pentru efectul ei terapeutic asupra insomniei. Persoanelor care se confruntă cu această problemă de sănătate, terapeuţii le recomandă o linguriţă de tinctura de verbină, amestecată cu tot atâta miere. Totdeauna, leacul se administrează cu 30 de minute înainte de culcare. 

Bine de ştiut !

Verbina nu este recomandată femeilor gravide. De asemenea, nu trebuie administrată în doze mari, deoarece provoacă vomă.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia simplă: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită care se infuzează, timp de cinci minute,  în 200 ml de apă clocotită. După ce infuzia se mai răcește, se strecoară. Zilnic se consumă două căni de  ceai: una, după masa de prânz  și a doua se bea seara, cu o oră înainte de culcare. 

Infuzia concentrată : Pentru eficienţă maximă, se prepară un amestec de plante (câte o lingură de verbină, de busuioc, de tei şi de muşeţel). Punem o linguriţă  de amestec într-o cană cu 250 ml de apă. După ce clocoteşte un minut, ceaiul se infuzează zece minute. Zilnic se beau câte două căni pentru menţinerea hipertensiunii arteriale în limite normale.  

Tinctura de verbină

Într-un borcan se pun 20 de linguri de plantă uscată și măcinată într-o jumătate de litru de alcool de 50 grade. Recipientul se astupă etanș, iar licoarea se lasă la macerat, timp de două săptămâni, la căldură și la întuneric.

 După acest interval, tinctura se strecoară și toarnă în sticluțe mici, închise la culoare. Tinctura se administrează de trei ori pe zi:  înainte de micul dejun, de prânz și de cină, câte 50 de picături, diluate într-un  pahar cu apă  sau turnate pe o bucată de pâine. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de două luni.

Sunătoarea, un antidepresiv de excepție

Specialiştii din mai multe ţări europene: Statele Unite,  China şi  Japonia apreciază însă, că atât intern, cât şi extern, pojarniţa, aşa cum i se mai spune plantei în popor, demonstrează virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 80 de afecţiuni, cum ar fi cele depresive, hepatice, gastrice și  respiratorii. “Sunătoarea este una dintre cele mai folosite şi mai eficiente plante din medicina populară. În acelaşi timp, principiile active ale plantei au fost studiate timp îndelungat și documentate științific.  Planta acţionează ca sedativ, antiseptic, cicatrizant, antiinflamator hepatic şi intestinal, antibiotic, revigorant şi ca remineralizant. Însă, cea mai cunoscută calitate a sunătoarei este aceea de antidepresiv natural”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiile sale dedicate bolilor secolului 21.  

Sunătoarea, o adevărată farmacie

Sunătoarea este o adevărată farmacie. În compoziţia plantei au fost identificaţi peste 15 compuşi activi, printre care acidul valerianic, saponinele, colina, rutina, uleiul volatil, galactoza, substanţe care îi atribuie  numeroasele calităţi terapeutice. 

Sunătoarea combate depresia şi tulburările de somn

Tratamentele cu preparate de sunătoare (infuzie şi tinctură) sunt eficiente în bolile sistemului nervos, datorită efectului antidepresiv şi sedativ produs de hiperforină, o substanţă prezentă în compoziţia plantei. Cura cu infuzie (câte două căni pe zi, consumate într-un interval de două-trei luni) acţionează foarte bine asupra persoanelor cu stări depresive. Efectele tratamentului se pot observa după primele trei săptămâni de cură. Tinctura de sunătoare combate astenia, insomnia, somnul agitat şi somnambulismul. Se iau câte 15 picături pe zi, diluate în ceai sau în apă, de trei ori pe zi.  

Cura cu tinctură, eficientă petru patru tipuri de depresie

Cura cu tinctură de sunătoare durează minimum 21 de zile şi este salvatoare pentru cele patru tipuri de depresii: depresiile reactive, cauzate de evenimente neplăcute în viaţa pacientului, depresiile biologice (uneori moştenite), depresiile psihiatrice, cauzate de pierderea contactului cu realitatea şi depresiile hibernale, specifice sezonului rece, când lumina naturală este redusă ca durată şi ca intensitate. 

Mărarul, un leac pentru un număr impresionant de boli

De mai bine de 1500 de ani, mărarul este una dintre cele mai aromate mirodenii folosite în zona mediteraneană. Preparatele obţinute din mărar, de la infuzii până la tincturi sau uleiuri esenţiale, au proprietăţi terapeutice pentru un număr impresinant de  boli: depresie, anorexie, retenții hidrice, afecțiuni ale căilor urinare, pentru a menționa doar o parte dintre afecțiunile acestui secol.   

Opiniile specialiștilor despre mărar

În vremurile îndepărtate …

În vremuri îndepărtate, călugării tibetani recomandau ceaiul de mărar în tratamentul tuturor bolilor. Pentru  păstrarea proprietăţile terapeutice nealterate ale plantei, tibetanii conservau cu mare atenţie buchetele de mărar, care se uscau în  locuri aerisite și lipsite de umezeală.  În semn de respect, tibetanii îşi tratau musafirii cu infuzie de mărar. 

...și în zilele noastre

În studiile sale, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează că :”Potrivit testelor de laborator,  ”verdeaţa aceasta ” este un tonic de excepţie pentru afecţiuni fizice şi psihice. Consumat crud, mărarul combate depresia şi redă entuziasmul de a trăi. Datorită cantităţilor considerabile de vitamine ( A, B, C) şi de minerale (potasiu, magneziu şi calciu), un consum frecvent de frunze şi de seminţe de mărar echilibrează funcţiile organismului şi întăreşte sistemul imunitar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net